Lifestyle

Komentari 0

Tekstil nove sadašnjosti: Čvrsti materijal od kaktusovog lišća

Tekstil nove sadašnjosti: Čvrsti materijal od kaktusovog lišća

Modni brend Desserto iz Meksika proizvodi veganski materijal koji podsjeća na kožu, dolazi u više boja te se radi od kaktusovog lišća s njihove plantaže

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako je A. McQueen predvidio online revije i "ružnu" modu

Materijali i tekstili nove generacije uglavnom su orijentirani u smjeru ekologije, a pritom brojne inovativne kompanije diljem svijeta pokušavaju pronaći način kako iz biljaka, u reguliranim uvjetima na plantažama, proizvesti nešto novo. Jedna od njih je i meksički Desserto, koji je otkrio način kako iz kaktusa napraviti tekstil koji ima svojstva kože.

Adrián López Velarde i Marte Cázarez napravili su veganski, održivi materijal od kojeg se mogu proizvoditi torbe, odjeća i modni dodaci. Materijal traje i do 10 godina te je vrlo čvrst.

- Shvatili smo da je većina takvih materijala slaba, pa smo napravili vlastito istraživanje i razvoj te stvorili prvu vegansku kožu, koja je ujedno otporna i trajna. Izabrali smo kaktus kao sirovinu koja lako raste na području Meksika, zahtijeva malo vode i dugovječna je. Htjeli smo surađivati s prirodom, a ne ići protiv nje - ispričali su inovatori za Architectural Digest.

No, putovanje nije bilo lako. Desserto tim proveo je dvije godine kako bi analizirao sve vrste kaktusa koje rastu u Meksiku i pokušavao niz formula i načina kako bi od svega napravili čvrsti materijal. Danas imaju ranč u mjestu Zacatecas, gdje uzgajaju kaktuse od kojih onda rade vegansku kožu.

- Na ranču izaberemo samo zrele listove, bez da uništavamo kaktus, tako da svakih 6 do 8 mjeseci imamo novu žetvu. Odrezano lišće sušimo na suncu tri dana i nakon toga materijal ima idealan nivo vlage. Imamo patentiranu formulu po kojoj nakon toga radimo materijal - objasnio je Velarde.

Kaktuse zalijevaju kišnicom te ne koriste nikakve pesticide pri uzgoju. Proizvod je u potpunosti organski.

Ako imaju višak zrelih listova, prodaju ih prehrambenoj industriji.

- Kaktusi su vrlo čvrsti i otporni, mogu izdržati jako niske temperature, bez da se isuše, a bodlje su im vrlo sitne, tako da ih nije teško obrađivati - istaknuo je Velarde.

Brend su predstavili krajem prošle godine u Milanu te do sada dobili niz prijedloga za suradnju, što im daje vjetar u leđa, kako bi nastavili s radom na svojoj inovaciji.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako je A. McQueen predvidio online revije i "ružnu" modu

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz: #ZAJEDNO24SATA

Najčitaniji članci