Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Teorija da muškarci prije reprize seksa trebaju pauzu - je kriva!

Teorija da muškarci prije reprize seksa trebaju pauzu - je kriva!

Bez obzira na to koliko su visoki njihovi seksualni nagoni, većina muškaraca ne može postići drugi orgazam bez da ne naprave između prvog i drugog seksa malenu pauzu. No ovo istraživanje tvrdi drugačije

VIDEO

Godinama smo za to krivili hormon zvan prolaktin, ali znanstvenici su upravo razbili ovu dugotrajnu teoriju nakon nedavnog eksperimenta na životinjama. Novo istraživanje je loša vijest za muškarce koji su smatrali da bez pauze ne mogu prijeći na 'drugu rundu'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Najdraža poza u seksu? 03:17

Duljina pauze kod muškaraca varira od oko 15 minuta za 18-godišnjaka do 20 sati za muškarca u 70-im godinama. Međutim, žene mogu imati seks više puta zaredom, pa čak i orgazam više puta zaredom.

Desetljećima se smatralo da je prolaktin, koji naglo skoči u vrijeme ejakulacije, kriv za to što muškarci moraju čekati - ali to sada možda nije razlog.

Studija iz 2013. godine je sugerirala da su visoke razine prolaktina povezane s erektilnom disfunkcijom i nižim spolnim nagonom. Međutim, znanstvenici iz Centra za nepoznate Champalimaud u Portugalu nedavno su otkrili da ni povišenje ni rezanje razine hormona prolaktina kod miševa nije promijenilo njihovu sposobnost ponovnog spolnog odnosa.

Ljubavna idila: Šegetinka već tri mjeseca ljubi slavnog tenisača
Ljubavna idila: Šegetinka već tri mjeseca ljubi slavnog tenisača

Autorica nove portugalske studije, dr. Susana Lima, rekla je za znanstveni časopis Nature: 'Izravna veza između prolaktina i muškog post-ejakulacijskog razdoblja nikada nije izravno dokazana. Ipak, ova je teorija postala toliko raširena da se sada pojavljuje u udžbenicima.'

Doktorica Susana zaključila je da je vrlo 'malo vjerojatno' da hormon diktira čovjekovu sposobnost ponovnog orgazma.

To znači da još uvijek ne znamo što uzrokuje potrebu muškarca da predahne nakon ejakulacije ili kako skratiti vrijeme potrebno za drugi put.

Recite partneru da trebate prostora za sebe - na lijep način
Recite partneru da trebate prostora za sebe - na lijep način

Alternativne teorije sugeriraju da bi mogli biti uključeni hormoni poput oksitocina, serotonina i dopamina, ali nema konkretnih dokaza koji bi to dokazali. Smatra se da prolaktin još uvijek djeluje na spolno uzbuđenje i funkciju.

U žena je primarna funkcija prolaktina da pomogne u proizvodnji mlijeka za prehranu beba.

Doktorica Susana rekla je da se sada moraju testirati druge teorije te je dodala: 'Sad možemo krenuti dalje i pokušati otkriti što se stvarno događa', piše The Sun.

Razlika ejakulacije i orgazma

Jesu li orgazmi kod muškaraca zapravo 'jednom i gotovo' fenomeni, ili ih i muškarci mogu doživjeti više?

Tim se pitanjem pozabavila dr. Ava Cadell, seksologinja i autorica brojnih knjiga o seksu.

- Muškarci mogu doživjeti višestruke orgazme i to nije tako rijetko kako se čini. No, za to je ključno znati (i osjećati) razliku između ejakulacije i orgazma - kaže Cadwell.

Objašnjava kako je orgazam dio seksualnog iskustva koje se događa između dvije do sedam sekundi prije ejakulacije. Kombinira povećanu osjetljivost cijelog tijela, ubrzavanje disanja i naviranje krvi te raznih osjeta od skrotuma do penisa.

Ejakulacija je posljednji korak stimulacije i uključuje otpuštanje sjemena, kao i neurotransmitera koji će poslati tijelo u mod 'odmora i opuštanja'. Nakon ulaska u to, muškarac je nezainteresiran za seks - barem neko vrijeme. Muškarci koji odgađaju vrhunac, odnosno razvili su tehnike sprječavanja ejakulacije, mogu doživjeti orgazam bez izbacivanja sperme.

Tri orgazma u 10 minuta

Iako nije sigurno koliko točno muškarci mogu doživjeti orgazama prije nego ejakuliraju, seksualna studija Masters i Johnson je pronašla muškarca koji može postići tri orgazma u deset minuta. Koja je njegova tajna? Odlično uvježbani zdjelični mišići, isti oni koji su odgovorni za zaustavljanje mlaza urina, objašnjava Cadwell.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku