Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Tepih stalno skuplja prljavštinu i prašinu? Ovako ga lako očistite

Tepih  stalno skuplja prljavštinu i prašinu? Ovako ga lako očistite

Čak i ako nešto izgleda čisto, to ne mora značiti da je čisto. Na samo jednom metru kvadratnom tepih može sakupiti i do pola kilograma prljavštine, a da još uvijek izgleda čisto

Osim prljavštine tepih u spavaćoj ili dnevnoj sobi često je magnet za ispalu kosu, mrtvu kožu i druge organske tvari kojima se bakterije i grinje rado goste, rekla je Jill Nystul, stručnjakinja za čišćenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Jill je podijelila savjete kako održavati tepih čistim:

1. Koristite dobar usisavač

Da biste skupili svu dlaku, kožu i prljavštinu trebate dobar, ali ne nužno i jako skup usisivač, kaže Nystul i napominje da 'dobar' usisavač treba imati dobru usisnu snagu i motorizirani valjak četke. Također, savjetuje da ga usisavate barem jednom tjedno.

Jednostavni načini kako ukloniti miris dima iz kuće i namještaja
Jednostavni načini kako ukloniti miris  dima iz kuće i namještaja

2. Operite tepih s parom

Osim usisavanja, važno je i profesionalno očistiti tepih, a većina stručnjaka preporučuje pranje parom, i to otprilike jednom godišnje. Ne samo da će to pomoći u održavanju čistoće tepiha, već će i produžiti njegov životni vijek. 

3. Odlučite se za tvrde podove

Bio kakav tvrdi pod bolje je opcija od zahtjevnog tepiha koji se puno teže čisti i održava. Bez tepiha, redovito metenje i brisanje bilo bi sve što trebate da podovi vaše spavaće sobe izgledaju sjajno.

Dolaze vam gosti? Evo kako da vam u pet koraka zablista dom
Dolaze vam gosti? Evo kako da vam u pet koraka zablista dom

4. Dodajte nekoliko 'staza'

U sobi možete imati jedan ili dva manja tepiha na rubovima ili tvrde staze koje sprječava da se prljavština i prašina šire po podu, a kad se zaprljaju samo ih ubacite u perilicu rublja, zaključila je Nystul.