Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Teret slavnog prezimena: Moj rad dovoljno govori za mene

Teret slavnog prezimena: Moj rad dovoljno govori za mene
5

Mlada dizajnerica uzore je pronašla u Tomu Fordu, Lanvinu i Stelli McCartney, a inspiraciju crpi iz Istanbula. Nova kolekcija u potpunosti ocrtava njezin životni stil

VIDEO

Ponovno daleko od kuće, ali to je njezin životni stil, otkrila nam je Anamarija Asanović (25). U godini koja joj je vjerojatno najproduktivnija dosad, pokazala je osobnu i kreativnu zrelost, hrabro iskoračila na inozemno poslovno tržište gdje trenutačno nastavlja još jednu etapu svoga dizajnerskog razvoja. Prije nekoliko tjedana vratila se u Istanbul, grad u kojem se našla i u koji se, kako kaže, odmah zaljubila. 

Kolekcija predstavljena na CAP-u nosi naziv Gipsy Rose jer najbolje ocrtava moj životni stil, a on je putovati, putovati i samo putovati! Nemirna sam duha, putovanja su ono što me čini sretnom, ispunjavaju me uspomenama za cijeli život

- Za neke gradove odmah možete reći da su vaši, imate osjećaj kao da ste u njima već bili. Upravo tako je bilo sa mnom i Istanbulom, mi smo ‘kliknuli’ na prvu i to je grad u kojem bih jednog dana mogla živjeti. Taj sudar prošlosti i sadašnjosti, njihova kultura, njihova gastronomija… sve je to na mene ostavilo snažan dojam - objašnjava. Nakon što je početkom godine dizajnirala liniju večernjih haljina za jednu tursku modnu kuću, ovaj će se put posvetiti sasvim drukčijoj estetici. U trenutku pisanja, mlada dizajnerica vrijedno radi na prvoj, vlastitoj liniji muške odjeće! Koliko god taj profesionalni zaokret možda iznenađuje, ipak je vezan za njezin dosadašnji rad, točnije kolekciju koju je prije mjesec dana predstavila na Schwarzkopf Cro À Porteru. 

- Kolekcija nosi naziv Gipsy Rose jer nekako najbolje ocrtava moj životni stil, a on je putovati, putovati i samo putovati! Nemirna sam duha i putovanja su ono što me čini sretnom. Ne bih mogla biti na jednom mjestu, s putovanja se uvijek vraćam ispunjena uspomenama za cijeli život - govori dizajnerica i dodaje kako je oduševljena reakcijama kritike i publike:

- Inače kad stvaram i dizajniram, nisam opterećena time hoće li se kolekcija svidjeti svima, niti to svojim dizajnom pokušavam. Stvaram modu prema instinktu i slijedim svoje vizije, a one uvijek nađu put do moje publike. Stil i moda su individualni i ne može se svima sve svidjeti, ali pozitivne kritike svakako daju dodatni vjetar u leđa - priznaje. 

Nakon završene osnovne i srednje škole u Splitu, dizajn studira na prestižnom Institutu Marangoni u Milanu, a talijanska modna prijestolnica dijelom ju je oblikovala u dizajnericu kakva je danas.

- Moja odjeća ne poznaje godine ili određene stilove, volim je nazivati univerzalnom jer je svaka žena nosi na svoj način, dajući joj tako dozu individualnosti. Volim promatrati kako se moja odjeća transformira na ženama različitih godina. 

A jedna od tih žena definitivno je i Anamarijina majka Katarina, najveći kritičar njezina rada čijim savjetima bezuvjetno vjeruje. A o odrastanju u obitelji legendarnog nogometaša kaže:

- Imala sam predivno djetinjstvo i moj otac je za mene uvijek bio samo moj otac, a njegovu karijeru sam doživljavala kao njegov posao. 

To što je kćer Aljoše Asanovića sigurno joj je pomoglo u pozicioniranju imena na samom početku, ističe Anamarija no danas za nju govori samo njezin rad. 

- Nakon brojnih revija, modnih kampanja i rada u inozemstvu mislim da sam se uspjela odmaknuti od unaprijed predodređenih etiketa. Dvosjekli je to mač, ali ja se time ne opterećujem. 

Koliko je vezana uz obitelj govori i to da na ramenu ima tetoviran datum rođenja brata Antonija. A prije odlaska u Rumunjsku, gdje igra za Dinamo iz Bukurešta, mladi nogometaš vratio je sestri istom mjerom.

- Kao djeca skupa smo bili nemogući, danas kao odrasli uistinu jedno drugome mnogo značimo i međusobno smo si velika podrška u svemu što radimo. Iako živimo u različitim gradovima, redovito kontaktiramo i redovito jedno drugo savjetujemo - govori vesela Splićanka. Inače je prava ovisnica o tetovažama jer je one na vlastitom tijelu, priznaje, prestala brojiti, a tetoviranjem uvijek obilježava neko važno razdoblje ili događaj u životu.

Anamarija obožava nogomet i uvijek rado odlazi na utakmice hrvatske reprezentacije, a ljubav prema sportu otac joj je usadio još u najmlađoj dobi. Nekako “u paketu” došla je i ljubav prema putovanjima. Netom prije Cro A Portera uzela je nekoliko dana odmora kako bi uživala u Parizu kojem će se, ako je suditi prema njezinim riječima, vjerojatno uvijek vraćati.

- Na mene jednostavno ostavlja snažan dojam, a njegova energija obuzme me u trenu. Samo šetnje njegovim ulicama i parkovima inspiriraju me... On nije samo epicentar mode, on je epicentar vječne inspiracije - objašnjava Anamarija svoju ljubav prema francuskoj prijestolnici. Što se tiče modnih uzora, nikoga posebno ne izdvaja jer voli raznovrsnost u dizajnu, a takvima smatra i hrvatske dizajnere.

- Budući da je tekstilna industrija u dosta teškom stanju, drago mi je da moji kolege iz sezone u sezonu oduševljavaju svojim kolekcijama i protiv krize se bore originalnim, kreativnim idejama - optimistična je Anamarija kojoj je jedna od najvećih želja, kreirati odjeću za najveću pop-zvijezdu današnjice, Rihannu. Kao i svaka žena, obožava cipele... i torbice... i nakit, a odijevanje doživljava kao igru u kojoj je najvažnije da se osjeća slobodno i nesputano.

Volim uzbudljivost Versacea, čistoću Lanvina, nepredvidljivost Stelle McCartney, ženstvenost Toma Forda...

- Moj je stil odijevanja uistinu nepredvidljiv i stalno podložan promjenama. Ne pratim trendove na način da ih slijepo prihvatim, nekako se igram vlastitim stilom, nadograđujem ga i nastojim biti uvijek svoja.

Priznaje kako je zaljubljive prirode, iako trenutačno nije u vezi, odana prijateljima i bezrezervno predana poslu, što smatra svojom najvećom manom, no u već trajno obvezama zgusnutom rasporedu, uvijek odvoji pet minuta za sebe. 

- Nekada je to obična šetnja gradom a nekada gledanje televizije ili čitanje knjige. Važno je da se čovjek nauči opustiti, da to vrijeme intenzivno posveti sebi, ma koliko ono kratko bilo.  Do Božića je u Istanbulu, a zatim se vraća obitelji i prijateljima. Zasad jedino zna da će novogodišnji tulum provesti u dobrom društvu, još ne zna gdje, ali to smatra na kraju i nije važno. 

Ljubav prema sportu naslijedila je od oca

Velika sam obožavateljica nogometa. Ljubav prema sportu otac mi je usadio još u najmlađoj dobi. Danas se većinom bavim fitnessom, govori Anamarija.

U drukčijem svjetlu u Anamarijinu dizajnu

Suradnja s Jelenom Rozgom počela je ovo ljeto na Splitskom festivalu. Bio mi je izazov predstaviti ju u drukčijem svjetlu od onoga na koje su ljudi navikli, kaže.

Milano ju je modno oblikovao

To je grad koji je odredio moje životno putovanje i zauvijek me vezao uz modu. Tamo sam doživjela prvu inspiraciju, uživala u modi na ulicama, gledala revije, radila u backstageu - prisjeća se školovanja u talijanskoj modnoj prijestolnici.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije