Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Tko može odoljeti? Kolačići s čokoladom i karamelom su sve!

Ove je nevjerojatno ukusne slatke kolače s karamelom i komadićima čokolade lako napraviti. Tijesto za kolače odlično ide uz slani karamel, a rastopljena čokolada i čips 'zaokružuju priču'

Foto: BuzzFeed
4 komentara

Kolač je blogerica Kat podijelila na svojim stranicama The Loopy Whisk i ubrzo se počeo dijeliti na društevnim mrežama. Reakcije i komentari su sjajni pa smo ga odlučili podijeliti s vama. 

 

Kolačići sa slanom karamelom i čipsom od čokolade

Vrijeme pripreme: 1 sat 10 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta
 

Sastojci:

Za tijesto:

175 g maslaca, nek se malo smekša iz frižidera

50 g šećera

1 veliko jaje

300 g glatkog brašna

Prstohvat soli

100 g čipsa od čokolade

Za slani karamel:

250 g šećera

100 g maslaca, sobne temperatura

210 ml slatkog vrhnja, sobna temperatura

1 žličica soli

Za čokoladnu kremu:

50 g rastopljene čokolade

50 g čipsa od čokolade

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 ºC a u posudu višu od 3.5 cm stavite papir za pečenje.

Foto: BuzzFeed

Umutite maslac i šećer, dodajte jaje i još dobro izmiješajte. Dodajte brašno sol i čips od čokolade i miješajte dok ne dobijete glatko, neljepljivo tijesto za kekse s ravnomjerno raspoređenim oblicima čokoladnog čipsa. Tijesto izlijte u obloženu posudu, neka bude oko 3,5 cm visoko. Pecite 18 do 20 minuta dok na rubovima ne dobijete zlatno smeđu boju - može vam izgledati mekano kad ga izvadite iz pećnice, ali će se stisnuti kad ga ohladite.

Nakon pečenja tijesto stavite u frižider na pola sata da se potpuno ohladi u posudi za pečenje. U međuvremenu vi možete napraviti karamel.

SVI ĆE UŽIVATI Složite savršeni pladanj sireva: Uz njih idu krekeri, orasi i voće

Karamel:

Zagrijte šećer u manjem loncu s ručkom i to na srednje jakoj vatri: uz stalno miješanje gumenom lopaticom otpornom na toplinu ili drvenom kuhačom. Možda se najprije naprave grudice ali će se šećer uz stalno  miješanje rastopiti u gustu zlatno smeđu tekućinu. Pazite da vam ne zagori.

Nakon što se šećer rastopi umiješajte maslac. U karameli će se brzo stvoriti mjehurići pa pripazite.
Umiješajte maslac u karamelu i miješajte na srednje jakoj vatri dok se potpuno ne rastopi, otprilike dvije-tri minute. Maslac će se 'htjeti' odvojiti od karamele - pa ga samo snažno promiješajte.

Dok smjesa još vrije skroz polako umiješajte slatko vrhnje - zbog razlike u temperaturi može početi prskati pa budite oprezni.
Ostavite da sve skupa kuha jednu minutu pa maknite s vatre i umiješajte sol.

Ostavite da se ohladi (slani karamel treba biti malo topliji od sobne temperature za izlijevanje na kolačiće). Ako vam ga ostane, slani karamela možete do idućeg puta držati u hladnjaku ali najviše dva tjedna.

Foto: BuzzFeed

U posudu za pečenje u kojoj su keksi izlijte topli karamel tako da formirate jednoliki sloj, debljine od oko 1,5 cm. Ostavite da odstoji preko noći u hladnjaku. Karamel će se učvrstiti dovoljno da se lako reže ali i zadrži svoju konzistenciju.

Izvadite kolačiće sa slojem karamela iz posude za pečenje i dok su još hladni izrežite ih na pravokutne komade (po receptu bi trebalo biti oko 20 komada).

'Išarajte' ih sa otopljenom čokoladom i dodajte još komadića čipsa od čokolade. Uživajte!

MMMMMLJAC Kad kažemo čokolada, imamo 8 legitimnih razloga za uživanje

Ovaj se kolač čuva na hladnom i suhom mjestu i tako van hladnjaka može stajati tri do četiri dana. Ako ga držite u hladnjaku, samo ga ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message