Doručak nije samo saveznik vitkosti, već i čuvar zdravlja srca: Već kroz tjedan dana moguće je naviknuti organizam na doručak, a bolje je išta pojesti ujutro nego ništa
Tko redovito doručkuje ima 30 posto manji rizik od infarkta
Ljudi s većim rizikom obolijevanja od srčanih bolesti bi kao prevenciju trebali svako jutro doručkovati, zaključak je studije Sveučilišta Harvard na preko 27.000 ljudi, piše BBC.
U njoj su znanstvenici tijekom 16 godina analizirali prehrambene navike ljudi starih od 45 do 82 godine i povezivali ih sa zdravljem srca te otkrili da oni koji ne doručkuju imaju 30 posto veći ukupni rizik od infarkta. U obzir su znanstvenici uzeli i životni stil, tjelesnu težinu i navike pijenja alkohola, no povezanost važnosti doručka sa zdravljem srca ostala je postojana.
- Bolje je pojesti bilo što za doručak nego ništa, a ne samo da su ljudi koji redovito doručkuju vitkiji, već imaju i zdravije srce - istaknuo je voditelj studije, dr. Leah Cahill.
Dodaje kako je najbolji odabir za doručak cjelozrnati kruh, zobena kaša, mlijeko s niskim udjelom masti te voće i povrće, a ljudi koji tvrde da ne mogu jesti ujutro griješe, jer već kroz tjedan dana tijelo se može naučiti da "traži" hranu ujutro.