Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Toliko ste bijesni da želite dati otkaz? Evo kako da ne zažalite

Toliko ste bijesni da želite dati otkaz? Evo kako da ne zažalite

Kada su ljuti zbog posla, mnogi maštaju o tome kako će šefu i svima reći da se 'stjeraju tamo gdje sunce ne sija' te otići bez da se osvrnu, dok će iza njih svi plakati jer znaju koliko ćete im nedostajati. Nije to baš tako...

VIDEO

Ukoliko maštate o takvom nekakvom scenariju, to bi mogao biti znak da vam je vrijeme da promijenite posao ili da barem nešto promijenite na svom radnom mjestu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

posao 01:51

- To je znak da nešto nije kako treba. Naša neugoda, ljutnja ili bijes su signali koji nam govore da neke naše potrebe nisu ispunjene - kaže psihologinja Cicely Horsham-Brathwaite. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Može biti primamljivo maštati o davanju otkaza tijekom napadaja bijesa, ali to nam postaje samo teret kada se često ponavlja.

- To vas može spriječiti da postupite prikladno danoj situaciji. Također, može pridonijeti tome da se osjećate zarobljeno umjesto da otkrivate uzrok svog bijesa te ga pokušate riješiti - rekla je Horsham-Brathwaite.

Umjesto da bježite u fantazije, donosimo vam pet načina na koje se možete nositi s bijesom zbog posla te produktivno postupiti s ciljem rješavanja problema.

Zaglavili na pogrešnom poslu: Nesretni, očajni, bez napretka
Zaglavili na pogrešnom poslu: Nesretni, očajni, bez napretka

1. Upoznajte se s izvorom svog bijesa

Prije nego realizirate svoju fantaziju o bijesnom davanju otkaza, Horsham-Brathwaite preporučuje detektiranje onoga što točno uzrokuje vašu ljutnju.

Dreamstime

Ponekad je ovo težak prvi korak.

- Ako nismo naučili da je ponekad sasvim normalno naljutiti se ili biti bijesan, možemo pomisliti da nešto nije u redu s nama i pokušati se riješiti tog osjećaja, umjesto da sagledamo situaciju i detektiramo postoji li možda nešto u našoj okolini zbog čega su takvi osjećaji opravdani. Možda niste plaćeni dovoljno ili možda radite puno više nego biste trebali - rekla je Horsham-Brathwaite.

Da bi jasnije sagledali situaciju, Horsham-Brathwaite preporučuje bilježenje svojih misli i osjećaja u vezi posla u dnevnik.

2. Razgovarajte s drugima koji vam mogu ponuditi drugačiju perspektivu

Zato što nam bijes i ljutnja mogu pomutiti sposobnost rasuđivanja, korisno je razgovarati s ljudima od povjerenja, koji vam mogu dati novu perspektivu o vašim problemima.

Ti ljudi vam mogu reći kako oni vide to kako ste se ponijeli u određenoj situaciji te vam reći što oni misle da ste trebali napraviti, a vi tada možete procijeniti ima li to što govore i vama smisla.

Psihologinja Lisa Orbé-Austin kaže da s mentorima ne treba razgovarati samo o problemima, već ih i pitati o tome što misle da bi bio dobar sljedeći korak za vašu karijeru.

- Pružit će vam nadu kada čujete da vaš posao nije nešto u čemu ste 'zapeli' zauvijek te da postoje i druge opcije. U trenucima bijesa ili ljutnje često možemo osjetiti kako smo zarobljeni u trenutačnoj životnoj situaciji - rekla je Lisa Orbé-Austin.

3. Raspitajte se o drugim poslovima, ali nemojte blatiti trenutačni posao

Razgovaranje s drugim poslodavcima je proaktivni korak koji možete poduzeti ako pokušavate napustiti radno mjesto na kojem niste zadovoljni. No nemojte dozvoliti da vam ljutnja zbog trenutačnog posla određuje način na koji ćete pričati o svojoj karijeri.

To vam ne ide na ruku i neće drugima dati dobru sliku o tome kakav ćete biti zaposlenik, a neki vas zbog toga možda neće ni htjeti preporučiti svojim šefovima.

4. Ako možete, uzmite pauzu i fokusirajte se na svoje zdravlje

Orbé-Austin preporučuje da ako razmišljate o otkazu iz bijesa, iskoristite mogućnosti za uzimanje slobodnih dana i riješite svoje osjećaje s profesionalcem kao što je terapeut.

- Sami otkaz neće riješiti sve negativne osjećaje koji su se nakupili u vama zbog neke situacije na poslu. Često smo toliko ljuti da možemo samo 'sipati žuč' oko sebe, pa mislim da je zaista važno da vodite računa o svom cjelovitom zdravlju i da samo napravite korak unatrag i vidite što vam nedostaje u procesu samopomoći - savjetuje Orbé-Austin.

5. Isplanirajte svoju izlaznu strategiju ili se pomirite s posljedicama bijesnog davanja otkaza

Iako to u mašti izgleda idilično, impulzivno davanje otkaza u bijesu ima svojih posljedica. Ako se odlučite na tako nešto, budite spremni na to da će vas kolege ogovarati.

shutterstock

- Mnogi nikada neće znati sve okolnosti koje su dovele do toga da date otkaz i samo će vidjeti vaš bijes dok ste svima govorili zbogom. Mnogi će misliti da ste neprofesionalni i pitati se kako itko može raditi s vama - rekla je Orbé-Austin, koja je i sama jednom tako dala otkaz i susrela se baš s takvim situacijama.

Ipak, ne trebate ni čekati u nadi da će se situacija popraviti. Ponekad unutar jedne firme imate mogućnost promijeniti odjel i raditi za nekog drugog šefa, a to bi moglo riješiti vaš problem. Trebate biti proaktivni, savjetuje Orbé-Austin, i poduzeti sve korake koje možete kako bi popravili svoju situaciju.

Ako želite dati otkaz iz bijesa, zapravo želite preuzeti veću kontrolu nad svojim životom.

3 savršena posla za svaki znak: Ovan bi bio odličan policajac, Vaga detektiv, a Bik dizajner
3 savršena posla za svaki znak: Ovan bi bio odličan policajac, Vaga detektiv, a Bik dizajner

- To podrazumijeva da ćete poduzeti neke korake kako bi popravili svoju situaciju, umjesto da samo čekate da se nešto bolje dogodi samo od sebe - zaključila je Orbé-Austin za HuffPost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'