Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Tomica je napisao knjigu o četiri godine dugom putovanju autostopom do Novog Zelanda

Tomica je napisao knjigu o četiri godine dugom putovanju autostopom do Novog Zelanda

Tomica Kristić svoju je veliku avanturu odlučio prenijeti na papir pa je napisao knjigu 'Putovanje u Međuzemlje'. Pokrenuo je kampanju kako bi je mogao izdati

VIDEO

Avanturist Tomica Kristić (34) krajem lipnja prošle godine završio je svoje četverogodišnje putovanje. Gotovo cijelim putem išao je autostopom. Krenuo je iz Varaždina, 13. listopada 2015. godine, a zadnju 'dionicu' dugu 1500 kilometara kroz Novi Zeland je prošao, ni više ni manje, nego pješice. Putovanje je završio 70 kilometara prije Aucklanda, u mjestu Hobbiton koji se zove još i Međuzemlje. Na tom mjestu snimao se 'Gospodara prstenova'. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomica Kristic (@tomica_kristic) on

Svoju veliku avanturu odlučio je prenijeti na papir. Knjigu 'Putovanje u Međuzemlje' pisao je devet mjeseci. Sada je pokrenuo Crowdfunding kampanju preko koje skuplja novac kako bi je mogao izdati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomica Kristic (@tomica_kristic) on

-  Knjiga je gotova i napisana te je trenutno u obradi. Sada prikupljam novac da se štampa - kaže Tomica te dodaje da je još uvijek u Vijetnamu te se još ne može vratiti zbog situacije s korona virusom. 

- Čekam da se otvore granice da se vratim doma i na jesen počnem s predavanjima po Hrvatskoj i diljem zemalja bivše Jugoslavije - kaže. 

Dobrih 350 stranica njegove avanture može se već sada kupiti preko stranice Indiegogo, a pored toga u prodaji su njegove fotografije s puta, razglednice, vijetnamski šeširi, foto tapeti i drugi autohtoni suveniri koje je skupljao na putovanju. Za sve koji žele podržati kampanju kako bi putopis ugledao svijetlo dana, knjigu mogu kupiti unaprijed u elektroničkom i fizičkom obliku. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomica Kristic (@tomica_kristic) on

-  Putovanje mi je donijelo na stotine zanimljivih priča, te isto tako nagradilo velikom dozom životnog iskustva koje sam odlučio podijeliti s vama. I zato sam odlučio napisati knjigu o svom putovanju - napisao je Tomica o opisu kampanje. 

Tomica stigao na Novi Zeland autostopom - nakon 3,5 godine
Tomica stigao na Novi Zeland autostopom - nakon 3,5 godine

-  Najdraži dio moje avanture je pješačenje kroz Novi Zeland. Hodao sam 1500 kilometara i vukao sam kolica, nešto predivno - kaže Tomica te dodaje da bi kao posebne trenutke izdvojio vulkane u Indoneziji, stopiranje kroz cijelu Australiju i penjanje po Himalaji. Cijelu svoju avanturu dijelio je na svojoj Facebook stranici. 

Ova avantura potpuno mu je promijenila život, osjetio je taj čaroban osjećaj slobode. Iskusio je predivne trenutke, upoznao divne ljude, družio se sa budističkim monasima u Indiji i Laosu pa čak i glumio u bolivudskim filmovima. Naime, Tomica je na putovanju kroz Indiju našao i svoju srodnu dušu, zaručnicu Lucy. 

Prisjetio se kako je krenuo u tu veliku avanturu

- Svašta mi se motalo po glavi, ali nisam se dao omesti, već sam jednostavno krenuo, digao palac i to je bilo to. Imao sam veliku i istinsku podršku od obitelji. Zahvalan sam im na tome. Put mi je proširio granice razumijevanja, srušio zidove predrasuda koje sam si još od malih nogu nesvjesno počeo graditi i sakrivati se u njima, pokazao da svojim odlukama biram svoj put, i dao uvid u veliku, nikad prije spoznatu slobodu života - ispričao nam je.

Autostopom do Novog Zelanda: 'Put mi je donio ljubav života'
Autostopom do Novog Zelanda: 'Put mi je donio ljubav života'

Tijekom putovanja snalazio se kako je mogao. Pronalazio je privremene poslove kao što je branje borovnica i i podučavanje engleskog. Odjeću i ostale potrepštine kupovali su i u trgovinama rabljenim stvarima.

- Jednom kad stojiš uzdignutog palca na cesti, ne znaš ništa, nemaš pojma što će se dogoditi sljedeće, tko će ti stati, ili hoće li ti uopće stati netko, koliko ćeš još uopće čekati na prijevoz, hoćeš li spavati negdje ovdje u grmu pored ceste, ili možda u nekoj luksuznoj kući - rekao je Tomica.

'U knjigu sam uložio svu svoju energiju, svoju dušu'

Tomica opisuje što sve možete pročitati na preko 350 stranica knjige u koju je, kaže, uložio svu svoju energiju, svoju dušu:

  • Radio kao stažist u bolivudskim filmovima u Indiji.
  • Stopirao 2400 km preko omanske pustinje.
  • Živio s 'lejdibojevima' u Tajlandu.
  • Družio se sa šamanima u Indiji na najvećem spiritualnom festivalu na svijetu.
  • Spavao na policijskim postajama diljem Azije.
  • Stopirao po Bliskom istoku.
  • Volontirao u školi sa nezbrinutom djecom u Indiji.
  • Dva tjedna planinario po Himalaji i popeo se na 5416 nadmorske visine.
  • Pio alkohol u Iranu.
  • Bio u zatvoru.
  • Spavao u domovima lokalnih ljudi diljem svijeta.
  • Zaljubio se. 

- Ovo je samo jedan malen dio događaja od jedne velike višegodišnje priče koja je ispisana na stranicama moje debele knjige - rekao je Tomica.

- Samo da vam velim da mi je knjiga već pravi svjetski putnik, već je naručena izvan naše granice. Osim zemlje Balkana narudžbe su otišle i u Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, i ono najatraktivnije - na daleki Novi Zeland - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith