Lifestyle

Komentari 0

Tomica je napisao knjigu o četiri godine dugom putovanju autostopom do Novog Zelanda

Tomica je napisao knjigu o četiri godine dugom putovanju autostopom do Novog Zelanda

Tomica Kristić svoju je veliku avanturu odlučio prenijeti na papir pa je napisao knjigu 'Putovanje u Međuzemlje'. Pokrenuo je kampanju kako bi je mogao izdati

Avanturist Tomica Kristić (34) krajem lipnja prošle godine završio je svoje četverogodišnje putovanje. Gotovo cijelim putem išao je autostopom. Krenuo je iz Varaždina, 13. listopada 2015. godine, a zadnju 'dionicu' dugu 1500 kilometara kroz Novi Zeland je prošao, ni više ni manje, nego pješice. Putovanje je završio 70 kilometara prije Aucklanda, u mjestu Hobbiton koji se zove još i Međuzemlje. Na tom mjestu snimao se 'Gospodara prstenova'. 

Svoju veliku avanturu odlučio je prenijeti na papir. Knjigu 'Putovanje u Međuzemlje' pisao je devet mjeseci. Sada je pokrenuo Crowdfunding kampanju preko koje skuplja novac kako bi je mogao izdati.

-  Knjiga je gotova i napisana te je trenutno u obradi. Sada prikupljam novac da se štampa - kaže Tomica te dodaje da je još uvijek u Vijetnamu te se još ne može vratiti zbog situacije s korona virusom. 

- Čekam da se otvore granice da se vratim doma i na jesen počnem s predavanjima po Hrvatskoj i diljem zemalja bivše Jugoslavije - kaže. 

Dobrih 350 stranica njegove avanture može se već sada kupiti preko stranice Indiegogo, a pored toga u prodaji su njegove fotografije s puta, razglednice, vijetnamski šeširi, foto tapeti i drugi autohtoni suveniri koje je skupljao na putovanju. Za sve koji žele podržati kampanju kako bi putopis ugledao svijetlo dana, knjigu mogu kupiti unaprijed u elektroničkom i fizičkom obliku. 

-  Putovanje mi je donijelo na stotine zanimljivih priča, te isto tako nagradilo velikom dozom životnog iskustva koje sam odlučio podijeliti s vama. I zato sam odlučio napisati knjigu o svom putovanju - napisao je Tomica o opisu kampanje. 

-  Najdraži dio moje avanture je pješačenje kroz Novi Zeland. Hodao sam 1500 kilometara i vukao sam kolica, nešto predivno - kaže Tomica te dodaje da bi kao posebne trenutke izdvojio vulkane u Indoneziji, stopiranje kroz cijelu Australiju i penjanje po Himalaji. Cijelu svoju avanturu dijelio je na svojoj Facebook stranici. 

Ova avantura potpuno mu je promijenila život, osjetio je taj čaroban osjećaj slobode. Iskusio je predivne trenutke, upoznao divne ljude, družio se sa budističkim monasima u Indiji i Laosu pa čak i glumio u bolivudskim filmovima. Naime, Tomica je na putovanju kroz Indiju našao i svoju srodnu dušu, zaručnicu Lucy. 

Prisjetio se kako je krenuo u tu veliku avanturu

- Svašta mi se motalo po glavi, ali nisam se dao omesti, već sam jednostavno krenuo, digao palac i to je bilo to. Imao sam veliku i istinsku podršku od obitelji. Zahvalan sam im na tome. Put mi je proširio granice razumijevanja, srušio zidove predrasuda koje sam si još od malih nogu nesvjesno počeo graditi i sakrivati se u njima, pokazao da svojim odlukama biram svoj put, i dao uvid u veliku, nikad prije spoznatu slobodu života - ispričao nam je.

Tijekom putovanja snalazio se kako je mogao. Pronalazio je privremene poslove kao što je branje borovnica i i podučavanje engleskog. Odjeću i ostale potrepštine kupovali su i u trgovinama rabljenim stvarima.

- Jednom kad stojiš uzdignutog palca na cesti, ne znaš ništa, nemaš pojma što će se dogoditi sljedeće, tko će ti stati, ili hoće li ti uopće stati netko, koliko ćeš još uopće čekati na prijevoz, hoćeš li spavati negdje ovdje u grmu pored ceste, ili možda u nekoj luksuznoj kući - rekao je Tomica.

'U knjigu sam uložio svu svoju energiju, svoju dušu'

Tomica opisuje što sve možete pročitati na preko 350 stranica knjige u koju je, kaže, uložio svu svoju energiju, svoju dušu:

- Ovo je samo jedan malen dio događaja od jedne velike višegodišnje priče koja je ispisana na stranicama moje debele knjige - rekao je Tomica.

- Samo da vam velim da mi je knjiga već pravi svjetski putnik, već je naručena izvan naše granice. Osim zemlje Balkana narudžbe su otišle i u Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, i ono najatraktivnije - na daleki Novi Zeland - dodao je.

Najčitaniji članci