Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Tomislav ima mini uređaj koji šalje alarm kad mu staje srce

Bivši gimnastičar Tomislav Marković (33) iz Osijeka preživio je infarkt na treningu - sad je trener i savjetuje svim sportašima da idu na ultrazvuk srca i da osluškuju svoje tijelo

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
2 komentara

Jučer sam bio u Zagrebu na kontroli. Sve je u redu, kaže bivši gimnastičar Tomislav Marković koji je 2017., u 31. godini preživio infarkt.

Njemu se srčani mišić istrošio od napora i stresa koje je prolazio tijekom velikih sportskih natjecanja i popustio.

- Danas živim puno mirnijim životom i dobro se osjećam - kaže.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Infarkt  mu je promijenilo život. Do tada izuzetno aktivan sportaš, natjecatelj i trener, nakon infarkta saznao je da ima oštećeno srce te dobio dijagnozu kardiomiopatije. Nedugo nakon toga, pored srca mu je ugrađen ICD uređaj (implantabilni kardioverter-defibrilator), vrlo sofisticirani uređaj koji mjeri otkucaje srca i reagira u slučaju aritmije, odnosno prekida rada srca.

ISPOVIJESTI HRVATA Preživjeli srčani udar: Javlja se osjećaj žgaravice, bol ne staje...

Nakon toga gotovo je godinu i pol bio na bolovanju, a kako mu se srce relativno sporo oporavljalo, imao je zabranu bilo kakvih fizičkih napora, pa je pio terapiju i uglavnom se odmarao, u čemu su najviše uživale supruga i kćeri Lana i Petra. Nakon što mjesecima gotovo da i nije odlazio u dvoranu Gimnastičkog društva Osijek Žito, nedavno se vratio na posao trenera i radi s mladima.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

- Radim sa 60-ero djece, mladih gimnastičara, i baš uživam. Nadam se da ću taj tempo moći izdržati, jer se i dalje ne smijem izlagati velikim naporima i neću to nikad više smjeti - kaže.

Dodaje kako svejedno redovito nastoji odrađivati lagane treninge. Do infarkta, Tomislav nikada nije imao problema sa srcem, pa tako, iako je kao sportaš redovito bio na sistematskim pregledima, nije obavio niti jedan ultrazvuk srca. To je pretraga koja se ne radi ako ne postoje simptomi koji bi upućivali na kardiovaskularne probleme, pa savjetuje da obave taj pregled. Prisjetio se da je nekoliko dana prije kobnog treninga u dvorani osjetio neobičnu slabost.

SAVJET DOKTORA Vođenje ljubavi nakon infarkta - može, ali bez ekshibicionizma

- Nisam imao snage ni zašto i mislio sam da mi je pao šećer, pa sam poslao prijatelja u trgovinu po čokoladu. Kad sam je pojeo, došao sam k sebi i sve je bilo u redu - kaže, no dodaje kako je danas svjestan da takve znakove ipak ne treba zanemarivati.

- Danas sam vrlo redovito na pregledima na kojima se očitava rad srca i vodim računa o tome da se ne izlažem naporima, ali ne mogu reći da sam bitno promijenio životne navike, jer kao sportaš doista nisam imao što puno mijenjati, ni kad je riječ o prehrani ni o načinu života, kaže i dodaje:

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ma, ja sam Slavonac, ne mogu se odreći kulena i kobasica, ali i u tome sam sad umjeren kao i u svemu drugome.

Tomislav svim sportašima savjetuje da svakako idu na ultrazvuk srca i da osluškuju svoje tijelo.

PET CHEFOVIH RECEPATA Špičekova srce-dijeta: Nakon infarkta ne jede ugljikohidrate

Uređaj odmah javlja ako nešto nije u redu

ICD uređaj (implantabilni kardioverter-defibrilator), sofisticirani je uređaj koji mjeri otkucaje srca i reagira u slučaju aritmije, odnosno prekida rada srca, kako bi pacijent znao da hitno mora zvati liječnika.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message