Lifestyle

Komentari 2

Tomislav ima mini uređaj koji šalje alarm kad mu staje srce

Tomislav ima mini uređaj koji šalje alarm kad mu staje srce

Bivši gimnastičar Tomislav Marković (33) iz Osijeka preživio je infarkt na treningu - sad je trener i savjetuje svim sportašima da idu na ultrazvuk srca i da osluškuju svoje tijelo

Jučer sam bio u Zagrebu na kontroli. Sve je u redu, kaže bivši gimnastičar Tomislav Marković koji je 2017., u 31. godini preživio infarkt.

Njemu se srčani mišić istrošio od napora i stresa koje je prolazio tijekom velikih sportskih natjecanja i popustio.

- Danas živim puno mirnijim životom i dobro se osjećam - kaže.

Infarkt  mu je promijenilo život. Do tada izuzetno aktivan sportaš, natjecatelj i trener, nakon infarkta saznao je da ima oštećeno srce te dobio dijagnozu kardiomiopatije. Nedugo nakon toga, pored srca mu je ugrađen ICD uređaj (implantabilni kardioverter-defibrilator), vrlo sofisticirani uređaj koji mjeri otkucaje srca i reagira u slučaju aritmije, odnosno prekida rada srca.

Nakon toga gotovo je godinu i pol bio na bolovanju, a kako mu se srce relativno sporo oporavljalo, imao je zabranu bilo kakvih fizičkih napora, pa je pio terapiju i uglavnom se odmarao, u čemu su najviše uživale supruga i kćeri Lana i Petra. Nakon što mjesecima gotovo da i nije odlazio u dvoranu Gimnastičkog društva Osijek Žito, nedavno se vratio na posao trenera i radi s mladima.

- Radim sa 60-ero djece, mladih gimnastičara, i baš uživam. Nadam se da ću taj tempo moći izdržati, jer se i dalje ne smijem izlagati velikim naporima i neću to nikad više smjeti - kaže.

Dodaje kako svejedno redovito nastoji odrađivati lagane treninge. Do infarkta, Tomislav nikada nije imao problema sa srcem, pa tako, iako je kao sportaš redovito bio na sistematskim pregledima, nije obavio niti jedan ultrazvuk srca. To je pretraga koja se ne radi ako ne postoje simptomi koji bi upućivali na kardiovaskularne probleme, pa savjetuje da obave taj pregled. Prisjetio se da je nekoliko dana prije kobnog treninga u dvorani osjetio neobičnu slabost.

- Nisam imao snage ni zašto i mislio sam da mi je pao šećer, pa sam poslao prijatelja u trgovinu po čokoladu. Kad sam je pojeo, došao sam k sebi i sve je bilo u redu - kaže, no dodaje kako je danas svjestan da takve znakove ipak ne treba zanemarivati.

- Danas sam vrlo redovito na pregledima na kojima se očitava rad srca i vodim računa o tome da se ne izlažem naporima, ali ne mogu reći da sam bitno promijenio životne navike, jer kao sportaš doista nisam imao što puno mijenjati, ni kad je riječ o prehrani ni o načinu života, kaže i dodaje:

Ma, ja sam Slavonac, ne mogu se odreći kulena i kobasica, ali i u tome sam sad umjeren kao i u svemu drugome.

Tomislav svim sportašima savjetuje da svakako idu na ultrazvuk srca i da osluškuju svoje tijelo.

Uređaj odmah javlja ako nešto nije u redu

ICD uređaj (implantabilni kardioverter-defibrilator), sofisticirani je uređaj koji mjeri otkucaje srca i reagira u slučaju aritmije, odnosno prekida rada srca, kako bi pacijent znao da hitno mora zvati liječnika.

Najčitaniji članci