Lifestyle

Komentari 1

Top 10 ideja za ljetne aktivnosti s klicima: Piknik, gađanje balonima, bojanje kamenja...

Top 10 ideja za ljetne aktivnosti s klicima: Piknik, gađanje balonima, bojanje kamenja...

Dječja ljetna zabava može biti i piknik koji ćete napraviti u vlastitom dvorištu. Odaberite savršeno mjesto u hladu, izbacite ručnike (ili dekice ako je hladnije ili večernji piknik), par jastučića i ukrase po želji

Preko ljeta se s klincima možete dobro zabaviti uopće ne izlazeći iz dvorišta. Ako ste u stanu, ovakve ideje možete provesti i u obližnjem parku, uz jezero ili u šumi. U svakom slučaju klinci će se zabaviti, a i vi ćete biti sretni što im je lijepo (a možda ove aktivnosti i vas potaknu na zabavu):

POGLEDAJTE VIDEO: Danski odgoj djece

1. Napravite stazu s preprekama

Izgradite stazu s preprekama u dvorištu od obruča za skakanje, štapova, kamenja, s crijevima za zalijevanje i drugim materijalima koji imate u kući i oko nje. Vaša djeca mogu se izmjenjivati u prelaženju prepreka, a možete napraviti i malo natjecanje s nekom simboličnom nagradom.

2. Kampiranje u dvorištu

Postavite šator u dvorištu i provedite noć ispod zvijezda. Možete pričati strašne priče ili na roštilju peći hrenovke, pogađati otkud dolaze noćni zvukovi i još niz drugih stvari. Ova besplatna ljetna aktivnost ima jednu veliku prednost u odnosu na uobičajeno kampiranje: U blizini je wc!

3. Napravite hranilicu za ptice

Pozovite ptičice u svoje dvorište pomoću hranilice za ptice koju ćete sami napraviti s klincima. Potrebne su vam grančice ili manji štapovi koje ćete premazati maslacem od kikirikija i uvaljati u sjemenke za ptice, kojih ima za kupiti u svim većim trgovinama.

Potom uzmite špagu, odrežite dva dijela i svaku od te dvije špage privežite za rubove štapa ili grančice te ih objesite na granu drveta u dvorištu. Ovo je savršena prilika za učenje djece o prirodi i životinjama. 

4. Parada na biciklima

Potaknite svoju djecu da ukrase bicikle trakama, zastavicama, mašnama i napune košarice sitnicama, a zatim ih pustite da se provozaju kvartom kako bi pokazali svoje kreacije.

5. Vodeni baloni s iznenađenjem

Djeca će biti oduševljena ovom idejom. Upotrijebite čistu pumpu za doziranje sapuna da napunite balone smjesom vode, gustina i boje za ranu. Treba vam 1 šalica vode, 2 jušne žlice gustina i nekoliko kapi boje za hranu. Sve pomiješajte i napunite balone. Ova smjesa je u potpunosti periva i neće biti nikakvih trajno-obojenih posljedica. Izađite na ulicu i neka započne bitka (samo pazite na obližnje kuće i aute)!

6. Mali piknik

Možete pripremiti piknik, a da ne napustite svoje dvorište. Odaberite mjesto, izbacite ručnike (ili dekice ako je hladnije ili večernji piknik), par jastučića i ukrase po želji, poput lampiona ili noćnih lampica koje se pune na solarnu energiju. Napunite košaru malim sendvičima, vrč limunade, narezano voće ili što god vaši mališani vole i neka piknik započne!

7. Ukrašavajte kamenje

Sljedeći put kad odete u šetnju, neka vaša djeca skupljaju kamenje. Kod kuće kamenje mogu ukrasiti temperama ili akrilnom bojom, naljepnicama, flomasterima, svjetlucavim ili šljokičastim ljepilima i svim ostalim umjetničkim materijalima. Izložite gotove proizvode po kući, upotrijebite ih kao uteg za papir ili uredite lončanice s cvijećem!

8. Istražite svoj grad - turistički!

Ne morate otići negdje na odmor da biste turistički obišli grad. Napravite to u svom gradu. Provjerite na internetu lokalne znamenitosti, otvorene izložbe ili manifestacije na otvorenom i provedite dan obilazeći svoj grad. Rijetko tko to radi, a može vas iznenaditi što sve vaš grad nudi. 

9. Organizirajte razmjenu igračaka

'Zamjena igračaka' je zabavna i korisna ljetna aktivnost za djecu, ali i za roditelje. Evo kako to organizirati: Pozovite prijatelje i susjede da dođu s igračkama (u dobrom stanju) koje više ne žele, a zatim neka izvuku brojeve kako bi vidjeli tko će prvi odabrati 'novu' igračku.

Kad svi izaberu po jednu igračku, krenite ispočetka (samo prije početka odabira pobrinite se da imate jednak broj igrača za svu djecu plus još jednu, npr. za 3 djece 10 igračaka - svatko će dobiti tri igračke, a zadnji koji bira igračku neće dobiti onu koju nitko nije htio, nego će ipak moći birati između dvije).

10. Potraga za skrivenim blagom

Koje dijete ne voli potragu za blagom? Bez obzira postavljate li ovu besplatnu ljetnu aktivnost za djecu u zatvorenom ili na otvorenom, cilj ostaje isti: pronaći skrivene predmete pomoću pametnih tragova. Osmislite fora 'blago' koje će iznenaditi i potaknuti djecu da nastave dalje.

Neka svaki trag vodi do nekog 'malog' blaga, poput vrećice bombona ili paketića gumica ili mini autića, a za kraj ostavite 'veliko' blago - pinjata, zakopana kutija puna slatkiša, bojica ili nečeg trećeg što klinci vole. 

Najčitaniji članci