Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Top 10 najboljih tradicionalnih recepata za blagdanski post

Top 10 najboljih tradicionalnih recepata za blagdanski post
1

Na Badnjak se tradicionalno jede riba i ostale morske poslastice pa vam donosimo deset recepata na tu temu. Od ribljeg paprikaša do kuglica od kuhanog bakalara. Dobar tek!

VIDEO

Tjestenina s lignjama 

Sastojci: 500 g tjestenine, 600 g liganja, 80 g maslaca, nekoliko kapi tabasco umaka, sol, papar, sjeckani peršin, maslinovo ulje; umak: 100 g luka, 150 g pelata, 2 češnja češnjaka, dl bijelog vina, žlica konjaka, sol, papar, masline; glavica češnjaka, maslinovo ulje, peršin  

Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente. Lignje očistite, operite, izrežite i poslažite na maslinovo ulje u tavu za pečenje. Dodajte maslac, sol, papar i tabasco umak. Pirjajte na laganoj vatri. Istodobno u drugoj posudi na maslinovu ulju pirjajte sitno sjeckani luk, dodajte sjeckane pelate, masline i protisnuti češnjak.

Dolijevajte vino, a na kraju ulijte i konjak. Malo prokuhajte i prelijte umakom lignje. Pospite peršinom i sve kratko pirjajte na laganoj vatri da se svi okusi prožmu. Poslužite uz kuhanu tjesteninu. Prema želji uz ovo jelo možete poslužiti i umak od češnjaka.

Glavici češnjaka odrežite vrh pa je prelijte maslinovim uljem. Zamotajte je u aluminijsku foliju pa pecite oko pola sata na 180°C. Istisnite češnjeve pa ih pomiješajte s maslinovim uljem i peršinom.      

Lignje s palentom

Sastojci: 200 dag jadranske lignje, luk, 1 dl vina, kapari, ružmarin, 1 dl pelata, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Propirjajte luk pa dodajte lignje. Kad puste vodu, dodajte vino i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte pelate i ostale začine. Na kraju polijte s nekoliko kapi maslinova ulja te poslužite uz palentu. 

veseljak

Morska juha 

Sastojci: od o,75 do 1 kg miješane ribe i mekušaca (oslića, cipla, skuša, kozica, lignji i dagnji), 2 luka, 2 stabljike celera, mrkva, 3 češnja češnjaka, 4 žlice maslinova ulja, 400 g pelata, lovorov list, 1/4 žličice korijandra, peršin, žličica ribane limunove korice, žlica limunova soka, 3-5 dl vode, prstohvat šafrana ili mljevene kurkume, sol, papar, sjeckano začinsko bilje

Priprema: Očistite ribe, uklonite kožu i kosti pa ih narežite na komade. Kozicama uklonite glave, lignje narežite na kolutove i oribajte dagnje. U velikoj posudi na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne omekšaju.

Umiješajte narezane rajčice, lovorov list, korijandar, peršin, sol, papar, limunovu koricu i sok. Na povrće u posudi složite sve komade riba i mekušce. Ulijte u drugu posudu vodu, dodajte šafran pa pustite neka zakuha. Ulijte vodu u posudu s ribama.

Pustite neka ponovno zakuha i kuhajte poklopljeno 20 minuta, dok ribe omekšaju. Izvadite lovorov list i peršin, juhu ulijte u zdjelice, pospite sjeckanim začinskim biljem i poslužite.

Polpete od hobotnice 

Sastojci: oko 1,5 kg hobotnice, 2-3 glavice luka, 3 režnja češnjaka, 2 kriške prženog kruha, 1/2 vezice peršina, malo origana, listić kadulje i ružmarina, sol i papar, 2 žumanjka i bjelanjka, dl ulja

Priprema: Hobotnicu istucite i zamrznite u zamrzivaču na nekoliko dana. Kuhajte je dok voda ne zavrije, a onda, ovisno o veličini, još dvadeset minuta do pola sata. Sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin. Kad se ohladi, hobotnicu sameljite u mašini za mljevenje mesa (ili sitno narežite). Što sitnije narežite luk i peršin.

Sameljite i kruh te dodajte žlicu maslinova ulja. Pomiješajte sve zajedno. Dodajte žumanjke i začine. Napravite okruglice, koje spljoštite prije nego što ih namočite u bjelanjak, pa ispržite. 

Jela od bakalara

Pikantne loptice 

Sastojci: 300 g kuhanog bakalara, 500 g tijesta za kruh, ljuta papričica, 150 g maslina bez koštica, ulje za prženje  

Priprema: Očistite i nasjeckajte bakalar pa začinite sitno nasjeckanom ljutom papričicom, solju i paprom. Razvaljajte tijesto za kruh i izrežite male krugove. Na svaki stavite malo sirovog bakalara i nekoliko maslina. Tijesto savijte u kuglice i ispržite. Osušite na kuhinjskom papiru i poslužite.

Riblji paprikaš 

Sastojci: kg fileta bijele ribe, sol, rajčica, crvena paprika; za marinadu: 1⁄2 dl maslinova ulja, sol, papar, 2 lovorova lista, 2 češnja češnjaka, 2 luka

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za marinadu. Filete izrežite na komade, prelijte pripremljenom marinadom i ostavite neka stoji dva sata u hladnjaku. Na ulju prepržite sitno sjeckani luk, dodajte kolutiće crvene paprike i ubacite ribu s marinadom.

Kratko promiješajte, zalijte s malo vode ili ribljeg temeljca, toliko da ribe budu pokrivene. Dodajte polovice rajčica, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta.

Riba u tijestu

Sastojci: 1 kg fileta bijele ribe, 2 žlice mješavine začina za ribu, papar, 1 kg krumpira; tijesto: 200 g brašna, 1 dl mineralne vode, 2 dl mlijeka, jaje, sol, malo praška za pecivo

Priprema: Narežite filete te ih začinite mješavinom začina i paprom. Ogulite krumpir, narežite ga na ploške, koje zatim narežite na štapiće. Pripremite tijesto od brašna i praška za pecivo, mlijeka i mineralne vode, dodajte jaje, malo soli i izmiješajte pjenjačom.

Pripremljenu ribu umočite u smjesu i pržite u dubokom ulju, a višak masnoće odstranite na papirnatim ubrusima. Izvadite te u ulju ispržite krumpiriće koje ste prethodno dobro obrisali i posušili. Poslužite uz tartar.

Paprike s tunjevinom 

Sastojci: 6 mesnatih babura, 2 manje konzerve tunjevine, 2 čajne žličice paste od maslina, žlica kapara, sok 1⁄2 limuna, peršinov list, sol, papar, žličica senfa, oko 3 žlice vrhnja, 2 kuhana žumanjka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 220°C. Paprike složite u lim za pečenje i ispecite dok im koža ne pocrni. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte kuhinjskom krpom.

Tunjevinu ocijedite od viška ulja te je pomiješajte sa senfom, vrhnjem, pastom od zelenih maslina i žumanjcima te sve začinite limunovim sokom, sjeckanim peršinovim listom, solju i paprom. Pečene paprike oljuštite, očistite od sjemenki i peteljki, pa ih napunite pripremljenim nadjevom. Posložite na tanjur za posluživanje i ukrasite kaparima.

Poljički soparnik 

Sastojci: tijesto: 80 dag brašna, prstohvat soli, žličica vinskog octa, topla voda; nadjev: 2 - 3 kg blitve, 3 luka, dl maslinova ulja sol, peršin; dl maslinova ulja, 3  češnja češnjaka, kukuruzno brašno 

Priprema: Zamijesite tijesto i ostavite ga dva sata. Podijelite ga na dva dijela i razvaljajte u krug na pobrašnjenoj površini na debljinu od dva milimetra. Na jedno razvaljano tijesto stavite smjestu od blitve narezane na trake, luk i maslinovo ulje, sol i peršin.

Poklopite drugim tijestom i umotajte krajeve. Pospite kukuruznim brašnom. Poklopite tijesto “sinijom” i okrenite da strana posipana kukuruznim brašnom bude donja. Na zagrijani komin stavite soparnik. Pokrijte žarom i pepelom koji povremeno razgrnite.

Nakon 15 minuta soparnik će se napuhati. Potom tijesto čistite metlicom, dignite na “siniju” i okrenite da donja strana soparnika bude gornja. Očistite je od pepela. Soparnik premažite maslinovim uljem s češnjakom. Izrežite na rombove i poslužite.

Škarpina u škartocu 

Sastojci: škarpina, 2 krumpira, pola mrkve, luk, 1/2 vezice peršina, prstohvat lišća celera, prstohvat ružmarina, 2 žlice maslinova ulja, 1/4 stabljike koromača, po žlica bijelog vina i vermuta, limun, limeta, anis, sol, papar 

Priprema: Na papir za pečenje stavite škarpinu, krumpir narezan na polovice, nasjeckane koromač, mrkvu, peršin, celer, luk, ružmarin i anis te prelijte maslinovim uljem izmiksanim s pola režnja češnjaka. Sve podlijte vinom i vermutom pa iscijedite malo limuna i limete.

Potom smjesu zatvorite papirom za pečenje i učvrstite klamericom kako se “škartoc” ne bi otvarao tijekom pečenja. Što je veća riba, trebat će manje zagrijana pećnica. Za škarpinu od kilograma pećnicu ugrijte na 160°C, a manje ribe mogu ići na 180-200°C. Peče se oko 40 minuta. Prema receptu restorana Re di Mare iz Splita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku