Obavijesti

Lifestyle

Top gastro užici iz Dalmacije i Istre kojima ćete očarati nepce

Top gastro užici iz Dalmacije i Istre kojima ćete očarati nepce
9

Krenuvši od Istre, naći ćete spoj kontinenta i mediteranske kuhinje kojim se Istrijani s pravom diče. Dalmacija će vas oduševiti jednostavnim jelima čija se receptura generacijama nije mijenjala

VIDEO

Kulinarski izazov za najveće gurmane predstavljat će Istra u kojoj se kombiniraju okusi kontinentalnog i obalnog dijela regije, a pravi aromatični dodir Mediterana osjetit ćete u jedinstvenim okusima Dalmacije. Ispunite dane životom i božanskim okusima Istre i Dalmacije!

Istrijani će vas obavezno ponuditi jelima s tartufom

Istrijanima nisu strane pripreme ribe, rakova i školjaka, no ono čime će vas osvojiti su jela s istarskim tartufima. Ta se podzemna gljiva, koja raste kao krumpir, smatra vrhuncem istarske kuhinje, a istarski tartuf jedan je od najkvalitetnijih na svijetu. Najpoznatiji i najteži primjerci pronađeni su u Motovunskoj šumi, u sjevernom dijelu Istre. Zbog svoje intenzivne arome tartuf se najčešće jelima dodaje kao začin, a jedno od najraširenijih su fuži, trokutići od tjestenine specifični za ovaj kraj.

Autohtona hrana je i maneštra, gusta juha od raznih vrsta povrća, no najpoznatija je manešra od bobići, juha s kukuruzom i grahom. Mesna istarska delicija je ombolo, mesni dio svinjskog kotleta, začinjen i sušen do tri tjedna. Od laganijih jela Istrijani će vas počastiti fritajom od divljih šparoga. 

Apetit otvorite čašicom biske, rakijom od komovice, imele i tri vrste trava. Tradicionalno se priprema u Istri prema recepturi staroj oko 2 tisuće godina, još iz vremena kada su tim područjem obitavali Kelti. Volite li slađe aperitive, kušajte poznatu medicu, rakiju od meda ili rutvicu, rakiju od biljke rute, koja se nekoć često koristila u narodnoj medicini. 

Nakon obilnog obroka zasladite se slasnim istarskim desertima - fritulama i krafima.

Riječ je o slasticama od tijesta. Fritule podsjećaju na male krafne, peku se u vrućem ulju i najčešće jedu povodom blagdana, naročito tijekom karnevala. Krafi su tijesto sa slatkim nadjevom koji se kuhaju u slanoj vodi. Dobar tek!

Kvarner je kraj za ljubitelje dobrih škampi

Dobra vijest za ljubitelje škampi - kvarnerski škampi su nadaleko poznati po svojem okusu i veličini pa ih svakako morate probati.

Najpoznatije jelo regije na koje ćete zasigurno naići je janjetina kao i aromatični ovčji sir. Okuse Kvarnera najčešće ćete osvježiti poznatim bijelim vinom tog kraja, vrbničkom žlahtinom, ili crvenim vinom trojšćina, od sorte koja se od pamtivjeka uzgaja na otoku Susku. U ovom kraju u jesen navratite gostiti se kvarnerskim marunima, poznatom oplemenjenom sortom pitomog kestena koji najviše raste na obroncima Učke, okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage.

Od slastica nadaleko je poznata Rapska torta, poslastica s otoka Raba. Glavni sastojci su bademi i liker od maraskina, a tradicionalno se servira u obliku spirale. 

Zadar i okolica ispunit će očekivanja i najzahtjevnijih gurmana

Zadarska regija poznata je po likeru od višnje maraske, odnosno maraskinu, no dakako to nije jedini okus sjeverne Dalmacije koji će vas osvojiti. Obavezno kušajte paški sir, jedan od najtrofejnijih sireva u Hrvatskoj, koji neodoljivo miriše na aromatično sredozemno bilje. Nezaobilazno jelo zadarskog kraja je brudet, vrsta gulaša od morske ribe.

Najčešće se priprema od ugora, grdobine i škarpine, a najukusnije je kada se napravi od miješane ribe. Uobičajeno se poslužuje s palentom. Ljubitelje mesa sigurno će osvojiti autohtoni ninski šokol, suhomesnati proizvod koji se dobiva od svinjske vratine, a tretira se slično kao i pršut. Priprema počinje tako što komad do tjedan dana leži u morskoj soli, zatim se stavlja u kuhano crno vino, a onda  se 'špikuje' mirodijama - paprom, muškatnim oraščićem i klinčićem. Slijedi njegovo sušenje u dimu i nekoliko mjeseci na buri. Po ovoj recepturi ova se delicija proizvodi od 17. stoljeća. Zvuči odlično, zar ne?

U šibenskom kraju osladite se slasticama od smokava

Cijela Dalmacija, ali i šibenska okolica može se pohvaliti brojnim desertima koji sadrže smokve na stotine načina, a često se u njima može pronaći i čičimak, odnosno žižula ili kineska datulja, koja kod nas raste na području od Trogira do Dubrovnika. 

Dalmatinska pašticada i soparnik oduševit će i najizbirljivija nepca

Prvo što će vam od gastro ponude spomenuti u splitskom kraju i njegovom zaleđu bit će dakako soparnik - poznata pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, koji datira još iz vremena Turaka. U svojoj osnovi to je vrlo jednostavno jelo, a to je vjerojatno i njegova tajna - sastoji se od blitve, mladog luka i pešina između dva sloja tijesta.

Split i splitska regija dom su dalmatinske pašticade, poznatog jela od goveđeg buta. Da je ovo  jelo vrijedno svake pažnje govori i činjenica da je vrijeme pripreme vrlo dugo te uključuje mariniranje govedine u octu ili vinu najmanje 24 sata, a zatim i kuhanje od 4 do 6 sati. Poslužuje se za važne blagdane, vjenčanja i ostalo, a najčešći prilog pašticadi su mekani njoki ili domaći široki rezanci. Otoci ovdje također imaju svoje adute pa tako možete probati višku, forsku i komišku pogaču, jednostavno meko tijesto obogaćeno nadjevom koji objedinjuje sve blagodati Mediterana.

Poznati su i sinjski arambašići, vrlo slični sarmi no uz nekoliko bitnih razlika - meso za punjenje, govedina i svinjetina, se ne melje već sjecka nožem, a u njega se dodaju različite vrste suhog mesa, cimet, muškatni oraščić i klinčić, no bez riže. 

Otoci splitskog područja oduševit će vas svojim vinima pa tako kušajte hvarsku vugavu, plančić ili smuticu, crno vino pomiješano s ovčjim ili kozjim mlijekom.

Šećer na kraju: Rožata je dubrovački desert koji ne smijete propustiti

Dubrovački kraj poznat je po ukusnim školjkama, naročito kamenicama i dagnjama iz Stona. U dolini Neretve domaćini će vas ponuditi brudetom od jegulja i žaba, a ukusan obrok možete zaokružiti nekim od najboljih vina s juga Hrvatske, kao što su dingač i posup s Pelješca, pošip i grk s otoka Korčule ili dubrovačka malvazija iz Konavala. Slatki specijaliteti iz krajnjeg juga zemlje ostat će vam dugo u sjećanju. Osladite se rožatom, starinskom poslasticom koja potječe još iz vremena srednjovjekovne Dalmacije, poznatom i pod nazivom 'fratrov puding'.

Fotolia

Riječ je o karameliziranoj košuljici u kojoj se rožata kuha, odnosno krema na bazi mlijeka, jaja i šećera s dodatkom likera od ruže ili, kako ga Dubrovčani nazivaju, 'rosalin'. Fantastični desert je i kotonjata, sir od dunja, koji svakako morate probati. 

Više informacija o gastronomskoj baštini Hrvatske i idejama što pojesti u raznim dijelovima Hrvatske potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara