Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Top namirnice za bolju spermu, ali i one koje treba izbjegavati

Top namirnice za bolju spermu, ali i one koje treba izbjegavati

Tamna čokolada stimulira proizvodnju spermija, sjemenke bundeva poboljšavaju dotok krvi u genitalije, a kamenice bogate cinkom štite spermije od oštećenja. Izbjegavajte alkohol, kofein, mliječno i prženo

VIDEO

Svaki peti muškarac ima spermu loše kvalitete ili malen broj spermija, a probleme s plodnošću milijuni ljudi diljem svijeta. Šanse za začećem mogu se povećati pravilnom prehranom, jer proces sazrijevanja spermija traje 100 dana tijekom kojeg sve što muškarac unese utječe na njihovu kvalitetu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako napraviti kompost kod kuće

Pokretanje videa...

Kompost 01:32

- Prehrana može imati velik utjecaj na spermu, a u svakoj obradi neplodnosti, ako se utvrdi problem sa spermom, muškarce treba uputiti na obradu kako bi se otkrilo je li problem nastao iz neadekvatne prehrane, odnosno nedostatka nutrijenata. Tako se mogu slagati individualne formule i planovi prehrane koji ih mogu pomoći - ističe Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja iz Nutricionističkog savjetovališta u Splitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postoje i brojne studije koje su utvrdile dobrobiti određene prehrane na povećanje mogućnosti začeća uzrokovanog slabom pokretljivošću ili manjkom spermija, dodaje Martinić.

Najbolja hrana za kvalitetniju spermu:

Kamenice

Osim što djeluju kao afrodizijak i potiču seksualnu želju, kamenice obiluju cinkom koji povećava razinu spolnih hormona. Ovaj element stimulira proizvodnju sperme i štiti spermije od oštećenja, ali i popravlja već postojeća oštećenja.

Devet stvari koje se zbivaju u tijelu kad jedemo ljutu hranu
Devet stvari koje se zbivaju u tijelu kad jedemo ljutu hranu

Sjemenke bundeve

Slično kao crveno meso i kamenice, sjemenke bundeve obiluju cinkom koji povećava razinu spolnih hormona. One sadrže fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu te su bogate omega-3 masnim kiselinama koje povećavaju dotok krvi u genitalije. 

Tamna čokolada

Ona obiluje aminokiselinama koje stimuliraju proizvodnju spermija, povećavaju njihov broj, ali i volumen sperme. Aminokiselina L-Arginine HCL potiče intenzivnije orgazme.

Goji bobice

Ove bobice reguliraju temperaturu u testisima čime štite zdravlje spermija. Goji bobice poboljšavaju cirkulaciju u genitalijama i pomažu u borbi s oksidativnim stresom koji uništava spermije. 

Banane

Ovo voće obiluje enzimom bromelainom koji regulira razinu spolnih hormona. Također, banane su bogate vitaminima B1, A i C koji povećavaju seksualnu izdržljivost i potiču proizvodnju sperme. Samim time povećavaju se šanse za začećem. 

Šparoge

Ovo povrće povećava broj spermija i poboljšava kvalitetu. Šparoge obiluju vitaminima C i E. Vitamin C štiti zdravlje testisa i spermu od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala, dok vitamin E potiče proizvodnju spolnih hormona. 

Orasi

Oni obiluju omega-3 masnim kiselinama koja poboljšava cirkulaciju u genitalijama. Osim toga, orasi sadrže spoj arginin koji povećava broj i volumen spermija. 

Od zelenog do proklijalog - evo koji krumpir ne bi smjeli jesti
Od zelenog do proklijalog - evo koji krumpir ne bi smjeli jesti

Jednako tako, stručnjaci za bolju kvalitetu sperme i lakše začeće savjetuju izbjegavanje alkohola, cigareta, kofeinskih napitaka, ali i punomasnih mliječnih proizvoda te pržene i procesuirane hrane, piše Motherly.

Kemijski spojevi fitoestrogeni, inače sastavni dio biljaka koji se ponašaju kao estrogen, pronađeni u soji, kavi i pivu, smanjuju broj spermija i ometaju pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron i time usporavaju rast tkiva prostate.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise