Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Top savjeti za pranje odjeće: Evo kad će se skupiti, a kad ne

Top savjeti za pranje odjeće: Evo kad će se skupiti, a kad ne
1

Vuna je najosjetljivija i ne smije u sušilicu da se ne bi skupila, a ne smije se ni objesiti da se ne bi razvukla. Suštiti je treba na ravnom. Što se pamuka tiče pri kupnji treba pročitati hoće li se i koliko skupiti

VIDEO

Kod kupovine odjeće, kao i kod ostalih stvari, treba čitati deklaraciju. Na njoj su podaci o materijalu od kojeg je napravljen odjevni predmet, ali i savjeti za održavanje.

- Na trapericama piše da ih treba prati preokrenute. Preokrenute je dobro prati i hlače od kepera te ostalu tamnu odjeću. Kad je peremo tako da je vanjska strana unutra, manje će se vidjeti nabori koji nastanu tijekom pranja - upozorava Tomislav.

S kolegicom Nadom, s kojom radi u Udruzi Kamensko u Zagrebu, dao nam je razne savjete o održavanju odjeće.

- Traperice i hlače od kepera skupe se uvijek u pranju, no pri nošenju se brzo rašire i vrate na ‘staru’ veličinu. Zato traperice uvijek treba kupovati točno onakve kakve nam odgovaraju, a ne veće bojeći se da će se skupiti - dodao je Tomislav.

Napomenuo je da na etiketi uz svaku odjeću mora pisati postotak koliko će se skupiti u pranju.

- Kod nove odjeće neće se skupiti jedino ona čiji su materijal prije šivanja oprali. Najviše se skuplja pamuk. Vuna se može skupiti i više od pamuka, ali se može i jako rastegnuti tijekom sušenja. Zato odjevne predmete od vune treba sušiti polegnute da se ne ‘izvjese’, odnosno ne rašire - upozorava Tomislav.

I na drugoj odjeći, pogotovo onoj tamnijoj, često piše da je treba prati preokrenutu. Na tamnoj, ali i onoj intenzivnijih boja piše da je treba prati odvojeno, a ponekad je na deklaraciji i dodatak “ili sa sličnim bojama”. Vjerojatno pušta boju pa nas žele upozoriti kako ne bismo u pranju obojili svijetlu i osjetljivu odjeću.

- Treba pri pranju paziti na boje i pokušati prati odvojeno ono svijetlo, intenzivnih boja te tamno. Nije preporučljivo prati zajedno ni, na primjer, traperice i nježnu bluzu. Grubi i teški materijal, kao što je traper, uništit će bluzu - upozorila je Tomislavova kolegica Nada.

I prije glačanja treba proučiti deklaraciju tog odjevnog predmeta i pridržavati se preporučenih temperatura jer ga pretoplim glačalom možemo oštetiti.

- Odjeću koju treba prati naopako, s unutarnje strane treba i glačati - dodala je Nada.

Na tamnoj odjeći, glačamo li je s prave strane, ostat će sjajni tragovi. Treba paziti i na “slike” te glačati ih dok je majica okrenuta na krivu stranu.

Pri pranju treba paziti i na deterdžent, a za odjeću od osjetljivih materijala koristiti poseban za osjetljivo rublje, što ponekad i piše na deklaraciji. Na deklaraciji sportske odjeće može pisati i da se ne koristi omekšivač. Smanjit će svojstvo upijanja i odjeća više neće biti funkcionalna. I tkanine od mikrofibre zbog omekšivača će izgubiti svojstva, na primjer krpa neće privlačiti prašinu. Omekšivač nije dobro koristiti za ručnike i kuhinjske krpe jer će slabije upijati.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'