Lifestyle

Komentari 12

Tražiš pouzdanog majstora za dom? Evo na što trebaš paziti

Tražiš pouzdanog majstora za dom? Evo na što trebaš paziti

Ako odlučite preurediti dom, uz pomna planiranja se možete pobrinuti da svaka minuta koju majstor provede u njemu bude produktivna, a račun sveden na minimum

Ako ste odlučili preurediti dom, a radove ne možete ili ne znate obaviti sami, javlja se pitanje gdje i kako pronaći majstora koji vam neće puno naplatiti svoj posaoa obavit će ga kvalitetno. U potrazi za majstorom koji će obavljati radove u našem domu trebamo se rukovoditi činjenicom da osoba treba biti registrirana za obavljanje tog posla, jer osim što se tako borimo protiv rada na crno, izbjeći ćemo niz problema i neugodnosti ako usluga ili posao ne budu obavljeni dobro. 

Prije nego što krenete u potragu za majstorom, bilo bi dobro obratiti se savjetovalištu za potrošače te se raspitati kako i gdje pronaći odgovarajućeg majstora. Bazu podataka o obrtnicima (majstorima) možete pronaći na internetskoj stranici Hrvatske obrtničke komore te na internetskoj stranici Ministarstva poduzetništva i obrta.

Dogovor s majstorom

Na stranicama Hrvatske udruge za zaštitu potrošača navodi se kako prilikom dogovora s majstorom trebate voditi računa o sljedećim činjenicama:

Ako se radi o značajnijim radovima na izgradnji, dogradnji, preuređenju ili popravku na nekom objektu, obavezno treba sastaviti pisani ugovor koji će sadržavati:

Priprema za radove

Svaki majstor koji je plaćen po satu rado će se raskomotiti u vašoj kući, čavrljajući i mirno gledajući kako organizirate sve za posao. No, uz pomna planiranja, možete se pobrinuti da svaka minuta koju majstor provede u vašem domu bude posve produktivna. Evo nekih savjeta koji bi vam mogli koristiti:

Ako se ovako pripremite, majstor će izaći iz vaše kuće u najkraćem mogućem roku, a račun će biti sveden na minimum. Zakon o zaštiti potrošača određuje da je majstor dužan ispostaviti predračun s opisom radnji koje će obaviti, materijalom koji će utrošiti i s cijenama za isto, ako je vrijednost radova veća od 500 kuna. Isti Zakon određuje da se s predračunom možete suglasiti i potpisati ga ili tražiti izmjene ako niste s njime suglasni. Ako ste potpisali takav predračun, a majstor mora raditi nešto što nije dogovoreno i ako to povećava račun za više od 10 posto, majstor je dužan tražiti vaš pisani pristanak. Ako ga nije tražio, niste dužni platiti tako povećane izdatke.

Postupak prigovora

Ako niste zadovoljni uslugom ili proizvodom majstora, najbolje je odmah s njime razgovarati i pokušati riješiti problem. Ako na ovaj način ne uspijete, majstoru putem pošte dostavite pisani prigovor. Najbolje je poslati ga preporučeno ili s povratnicom, jer u slučaju da dođe do eventualnog sudskog spora, tako imate dokaz da ste prigovor poslali. Svaki majstor je dužan u svom poslovnom prostoru na vidljivom mjestu istaknuti obavijest o mogućnosti prigovora. Majstor je dužan reagirati na prigovor u roku od 15 dana, a u postupku rješavanja prigovora dužan je:

Odredbom članka 130. Zakona o zaštiti potrošača propisano je da ako potrošač pisanim prigovorom ne uspije ostvariti svoja potrošačka prava, može se podnijeti prijava Sudu časti Hrvatske gospodarske komoreSudu časti Hrvatske obrtničke komore ili prijedlog za mirenje Centru za mirenje. Postupci pred sudovima časti i pri Centru za mirenje su za stranke besplatni

Plaćanje i račun

Sukladno članku 12. Zakona o zaštiti potrošača trgovac (majstor) mora za prodani proizvod, odnosno obavljenu uslugu potrošaču izdati račun koji mora biti točanneizbrisivjasanvidljiv i čitljiv u papirnatom ili elektroničkom obliku. 

Majstor (trgovac) mora potrošaču omogućiti provjeru ispravnosti zaračunatog iznosa u odnosu na kupljene proizvode, odnosno pružene usluge te se mora pridržavati istaknute maloprodajne cijene i uvjeta prodaje. Izdavanje računa nije dopušteno naplaćivati.

Kada angažirate majstore za građevinske radove, potražite one koje vam je preporučio netko koga poznate i kome vjerujete ili potražite renomiranu tvrtku kojoj je stalo do toga da ostane na dobrom poslovnom glasu. Prije nego što angažirate neku tvrtku da vam obavi predviđeni posao, upitajte hoće li vam dati jamstvo za svoj posao od najmanje jedne godine. Ako pristanu, neka vam to dostave u pismenom obliku, a ako ne pristanu, nemojte oklijevati posao povjeriti nekoj drugoj tvrtki.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci