Obavijesti

Lifestyle

Komentari 164

Tražite g. Pravog? Saznajte sve zamke online upoznavanja

Tražite g. Pravog? Saznajte sve zamke online upoznavanja
1

Algoritam za ljubav postoji, samo ga treba prilagoditi sebi, tvrdi Amy Webb koja je našla g. Pravog na internetu. Pristupačnost i tempiranje najvažniji su u potrazi

VIDEO

Cijelu priču Amy Webb možete pročitati ispod na hrvatskom jeziku. Cijeli prijevod preuzet je s TED službene stranice

0:11

Dakle, moje ime je Amy Webb, i prije nekoliko godina sam se našla na kraju još jedne fantastične veze koja se raspala na spektakularan način. I pitala sam se, znate, što nije u redu sa mnom? Ne razumijem zašto mi se to stalno događa.

0:27

Tako da sam pitala sve ljude koje znam, što o tome misle? Obratila sam se baki, koja je uvijek imala savjeta napretek, i rekla mi je: Nemoj biti tako izbirljiva. Trebaš ići na spojeve. I ono najvažnije, prava ljubav naći će te kad ćeš joj se najmanje nadati.

0:45

Međutim, ispada kako sam ja osoba koja puno razmišlja o podatcima, što ćete ubrzo i sami vidjeti. Neprestano plivam u brojkama, formulama i grafikonima. Osim toga, imam jako povezanu obitelj i vrlo sam bliska sa svojom sestrom. Kao rezultat svega toga, htjela sam imati istu takvu obitelj kada odrastem.

1:03

I tako, na kraju sam tog gadnog prekida, imam 30 godina, i shvatim kako ću vjerojatno trebati hodati s nekim oko šest mjeseci prije nego budem bila spremna za monogamnu vezu i prije no što počnemo živjeti zajedno, i da će to trebati trajati neko vrijeme prije nego se zaručimo. I ako želim rađati djecu do 35. godine, to je značilo da sam trebala već prije pet godina biti na svom putu prema braku. Tako da taj plan neće upaliti.

1:26

Ako je moja strategija bila ta da se najmanje nadam pravoj ljubavi, onda je varijabla kojom bih se bavila bila - slučajno otkriće. Ukratko, trudila sam se shvatiti koja je vjerojatnost da pronađem gospodina Pravoga? U to vrijeme sam živjela u Philadelphiji, koja je veliki grad, i smatrala sam da tamo ima mnogo mogućnosti. Tako da sam ponovo počela računati. Populacija Philadelphije je 1,5 milijuna ljudi. Pretpostavila sam da su polovica od toga muškarci, tako da se broj smanjuje na 750.000. Tražila sam tipa koji ima između 30 i 36 godina, što je bilo samo četiri posto populacije, tako da sam sada baratala s mogućnošću od 30.000 muškaraca. Tražila sam nekoga tko je Židov, jer sam i sama Židovka i to mi je bilo bitno. To je bilo samo 2,3 posto populacije. Pretpostavljala sam da će me privući jedan od desetorice tih muškaraca, i nije bilo šanse da ću se spetljati s nekime tko je entuzijastičan golfer. To je u osnovi značilo kako za mene postoje 35 muškaraca s kojima sam mogla otići na spoj u cijeloj Philadelphiji.

2:31

U međuvremenu, moja velika židovska obitelj sva je već bila udana i oženjena te na dobrom putu da dobiju mnogo djece. Imala sam osjećaj da sam pod ogromnim pritiskom vršnjaka da se konačno pokrenem.

2:43

Tako da sam u tom trenu imala dvije moguće strategije, malo sam razmišljala. Prvo, mogu poslušati bakin savjet i najmanje se nadati da ću sresti jednog od 35 mogućih muškaraca u cijeloj 1,5 milijunskoj Philadelphiji, ili bih mogla pokušati pronaći partnera preko interneta. Sviđa mi se ideja online datinga, jer se temelji na algoritmu, što bi drugim riječima značilo da imam problem, uzeti ću neke podatke, unijeti ih u sustav i dobiti rješenje. Online dating je drugi najpopularniji način upoznavanja ljudi, no kako se ispostavilo, algoritmi postoje već tisućama godina u gotovo svakoj kulturi. Zapravo, u judaizmu postoje brakovesci već odavno, i iako nisu imali neki iznimno jasan algoritam, sigurno su imali razne formule u glavi, poput - hoće li se djevojci svidjeti mladić? Hoće li se dvije obitelji dobro slagati? Što će na to reći rabin? Hoće li odmah početi raditi na djeci? I brakovezac bi razmišljao o svemu ovome, spojio bi dvoje ljudi i to bi bilo to. Tako da sam se u svom slučaju pitala hoće li me podaci i algoritam dovesti do mog princa na bijelom konju? Zato sam se odlučila priključiti.

3:55

No, postojala je mala caka. Dok sam se priključivala raznim internetskim stranicama za veze, ispostavilo se da sam vrlo, vrlo zaposlena. No to nije bio ni najveći problem. Najveći je problem bio što mrzim ispunjavati bilo kakve upitnike, a najmanje volim upitnike poput kvizova u časopisu Cosmopolitan. Tako da sam samo copy-pastala svoj životopis.

4:15

(Smijeh)

4:20

U dijelu gdje se trebam opisati, rekla sam kako sam nagrađivana novinarka i vizionarka. Kada sam trebala navesti kojim se zabavnim aktivnostima bavim i svog idealnog partnera, navela sam monetizaciju i tečnost u japanskom jeziku. Puno sam govorila o JavaScriptu.

4:37

Očigledno, to nije bio najbolji način da prikažem svoju zavodljivu stranu. No, najveći neuspjeh je bio to što je bilo jako puno muškaraca s kojima sam mogla na spoj. Ti algoritmi uključivali su more muškaraca koji su me htjeli izvesti na puno spojeva -- koji su se ispostavili kao očajni spojevi. Bio je jedan informatičar, Steve. Algoritam nas je spojio jer nas oboje zanimaju gadgeti, matematika, podaci i glazba iz 80-ih, i zato sam pristala izaći van s njim. Steve, informatičar, pozvao me na spoj u jedan jako skupi philadelphijski restoran, s bijelim stolnjacima. Ušli smo unutra, i od samog početka, naš razgovor nije išao nikuda, no on je naručivao puno hrane. Zapravo, nije niti pogledao jelovnik. Naručivao je brojna predjela, brojna glavna jela, za mene također, i odjednom je na našem stolu bilo brdo hrane, i jako puno boca vina. Približavali smo se kraju našeg razgovora i večere, i shvatila sam da Steve, informatičar, i ja nismo suđeni jedno drugome no da ćemo se rastati kao prijatelji, kada se on uputio u toalet, a u međuvremenu je na stol došao račun. Slušajte, ja sam moderna žena, i sasvim mi je prihvatljivo podijeliti račun. No, Steve, informatičar, se nije se vratio. (Uzdasi) To je bila cijela moja mjesečna stanarina. Ne moram ni reći da se nisam dobro provela. Otišla sam kući, nazvala majku i sestru, i kao što uvijek radim nakon svakog užasnog spoja, zasula ih detaljima.

6:17

One su mi odvratile: "Prestani se žaliti." (Smijeh) "Jednostavno si preizbirljiva."

6:25

Rekla sam tada da ću otad ići na spojeve samo ondje gdje znam da ima wi-fija i da ću sa sobom nositi svoj laptop. Ugurat ću ga u torbu, i imat ću predložak e-pošte, popunit ću ga i prikupiti informacije o raznim podatcima koje ću dobiti tijekom spoja kako bih svima dokazala da su empirijski ovi spojevi zaista užasni. (Smijeh) Počela sam pratiti stvari poput zaista glupih, neugodnih seksualnih primjedbi; lošeg vokabulara; koliko puta me muškarac prisilio da mu dam pet.

6:53

(Smijeh)

6:55

Počela sam spajati neke brojke, što mi je omogućilo da izvučem neke korelacije. Ispostavilo se da, iz nekog razloga, muškarci koji piju viski, odmah aludiraju na pomalo perverzan seks.

7:10

(Smijeh)

7:12

Ispostavilo se da to vjerojatno nisu loši dečki. Jedino što su loši za mene. I algoritmi koji su nas spajali isto tako nisu bili loši. Ti su algoritmi radili upravo ono za što su bili i napravljeni, da prikupe naše podatke, u mom slučaju, moj životopis, i spoje ih s tuđim podatcima. Vidite, pravi problem je taj što, iako algoritmi dobro funkcioniraju, ti i ja ne funkcioniramo dobro, kada se suočimo s praznim prozorčićima gdje bismo trebali unijeti naše podatke. Jako malo nas može biti potpuno i brutalno iskreni sami sa sobom. Drugi problem je što nam te internetske stranice postavljaju pitanja poput: "Voliš li pse ili mačke?"; "Voliš li horore ili romantične filmove?"; Ne tražim prijatelja za dopisivanje. Tražim supruga. Dobro? Tako da su ti podatci prilično površni.

8:04

Onda sam si rekla da imam novi plan. I dalje ću se služiti tim online dating stranicama, no koristit ću ih kao baze podataka, i umjesto da čekam da me algoritam spoji s nekime, pokušat ću cijeli taj sustav podvrgnuti obrnutom inženjeringu. Znajući da se koriste površni podaci kako bi me se spojilo s drugim ljudima, odlučila sam da umjesto toga sama postavljam pitanja. Koje su to sve bile stvari kojih sam se mogla sjetiti da su mi bitne za mog partnera?

8:30

Počela sam pisati i pisati i pisati, i na kraju sam prikupila 72 različita podatka. Htjela sam nekoga tko je Židov, tražila sam nekoga tko ima isto podrijetlo i poglede na našu kulturu, ali me neće tjerati da idem u sinagogu svaki petak i subotu. Htjela sam nekoga tko puno radi, jer mi je rad iznimno bitan, no da ne radi previše. Za mene su moji hobiji zapravo novi projekti koje sam pokrenula. Također sam htjela nekoga tko ne samo da želi imati dvoje djece, nego će imati i isti pristup odgoju kao i ja. Dakle, netko kome će biti sasvim uredu siliti našu djecu da idu na satove klavira u dobi od tri godine, a možda i informatiku ako je uspijemo ugurati. Takve neke stvari, no htjela sam i nekoga tko bi išao na udaljena, egzotična mjesta, poput Petre u Jordanu. Htjela sam nekoga tko teži 10 kilograma više od mene u svakom trenutku, bez obzira koliko sam ja teška.

9:27

(Smijeh)

9:30

Tako sam imala ta 72 različita podatka, što je zaista puno. Prošla sam kroz taj popis i birala prioritete. Podijelila sam ih u glavni, gornji razred i drugi razred bodova, i sve sam rangirala počevši od 100 sve do 91, i navodeći stvari poput toga da tražim nekoga jako pametnog, tko će me izazivati i poticati, i uspoređivala to s drugim razredom i drugom skupinom bodova. Te su mi stvari također bile bitne, no nisu bile presudne.

10:03

Kad sam to sve napravila, sastavila sam sustav ocjenjivanja, budući da sam htjela matematički izračunati bi li neki tip kojeg pronađem na internetu bio moj par ili ne. Shvatila sam kako bi trebao imati najmanje 700 bodova prije nego bih pristala poslati mu e-poštu ili odgovoriti na njegovu e-poštu. Za 900 bodova pristala bih otići na spoj, a ne bih ni pomišljala na bilo kakvu vezu prije no što itko prođe prag od 1.500 bodova.

10:29

Ispostavilo se da je to jako dobro funkcioniralo. Vratila sam se na Internet. Pronašla sam osobu Jewishdoc57 koji je nevjerojatno zgodan i nevjerojatno rječit, popeo se na planinu Fuji, prošetao se po Kineskom zidu. Voli putovati sve dok to ne uključuje kruzer. I pomislila sam: "Uspjela sam!" "Razbila sam šifru!" "Pronašla sam židovskog princa na bijelom konju o kojem je moja obitelj sanjala."

10:57

Postojao je samo jedan problem: Nisam mu se sviđala. Jedina varijabla koju nisam bila uzela u obzir je konkurencija. Tko su sve ostale žene na tim internetskim stranicama? Pronašla sam SmileyGirl1978. Rekla je da je "zabavna djevojka, koja je sretna i otvorena." Navela je da je učiteljica i da je "luckasta, draga i srdačna." "Jako" voli nasmijavati ljude.

11:24

U tom sam trenutku znala, klikajući profil za profilom koji su izgledali ovako, da trebam provesti istraživanje tržišta. Stvorila sam 10 lažnih muških profila. Prije nego vas sve izgubim -- (Smijeh) -- znajte da sam to učinila samo da prikupim podatke o svima ostalima u tom sustavu. Nisam se s nikim upuštala u sulude veze s lažnim identitetom. Zaista sam samo prikupljala njihove podatke. No, nisam htjela svačije podatke. Htjela sam samo podatke onih žena koje će privući tip muškarca za kojeg bih se ja vrlo rado udala. (Smijeh)

12:01

Kada sam pustila te "muškarce" u divljinu, poštivala sam neka pravila. Nisam prva prilazila niti jednoj ženi. Samo sam čekala da vidim koga će ti profili privući, a najviše sam promatrala dvije različite skupine podataka. Gledala sam kvalitativne podatke, poput humora, tona, glasa, stila komunikacije koje su te žene dijelile. Ali i kvantitativne podatke, poput prosječne duljine njihovog profila, koliko je vremena prošlo između dopisivanja? Ono što sam htjela ovdje dobiti je da i sama budem jednako konkurentna kao i SmileyGirl1978. Htjela sam vidjeti kako da poboljšam svoj vlastiti online profil.

12:39

Dakle, nakon mjesec dana, imala sam puno podataka i mogla sam napraviti drugu analizu. Ispostavilo se da je sadržaj jako bitan. Pametni ljudi imaju naviku puno pisati -- 3.000, 4.000, 5.000 riječi o sebi, što može biti jako zanimljivo. No, ovdje je izazov to što se popularni muškarci i žene u prosjeku drže 97 riječi koje su jako dobro napisane, iako se to možda ne čini uvijek tako. Druga značajka ljudi koji ovo rade dobro je što ne koriste konkretan jezik. U mom slučaju, moj omiljeni film je "Engleski pacijent" no, ne koristi ako to spomenem u profilu, jer je to površan podatak i netko se ne bi se trebao složiti sa mnom i odlučiti da ne žele izaći sa mnom jer im se nije svidjelo sjediti tri sata gledajući taj film.

13:27

Osim toga, optimističan jezik je jako bitan. Ovo je oblak s riječima koji pokazuje najpopularnije riječi koje su koristile najpopularnije žene, poput: "zabava", "cura" i "ljubav". Shvatila sam kako ne trebam učiniti svoj profil glupljim. Sjetite se, ja sam osoba koja tečno govori japanski i poznajem JavaScript i to mi je bilo OK. Razlika je ta što se tu radi o tome kako biti pristupačniji i kako pomoći ljudima da shvate koji je najbolji način da ti se obrate.

13:54

Ispostavilo se i da je vrijeme također jako bitno. Samo zato što imate pristup nečijem broju mobitela ili njihovom računu instant poruka, i dva su sata ujutro, a vi ste nekim slučajem budni, ne znači da je to dobar trenutak da komunicirate s tim ljudima. Popularne žene na ovim internetskim stranicama u prosjeku imaju pauzu od 23 sata između svake komunikacije. To je ono što bismo i inače radili u uobičajenom procesu udvaranja.

14:18

I konačno, tu su i fotografije. Sve popularne žene bile su odjevene otvorenije. Sve su izgledale zaista odlično, što je bila velika razlika od moje fotografije.

14:33

Sad kad sam imala sve te informacije, mogla sam napraviti super profil, tako da sam to i dalje bila ja, no, sada optimizirana za taj ekosustav. I ispostavilo se da sam napravila zaista dobar posao. Bila sam najpopularnija osoba na Internetu.

14:51

(Smijeh) (Pljesak)

14:57

I mnogo je muškaraca htjelo na spoj sa mnom. I tako nazovem svoju majku, sestru i baku. Govorim im o tim sjajnim vijestima, a one kažu: "To je prekrasno! Kada ćeš na spoj?" A ja im odgovaram: "Pa, zapravo, neću ni s kim na spoj." Jer, sjetite se, po mojem sustavu ocjenjivanja moraju prijeći prag od minimalno 700 bodova, a nijednome to nije uspjelo. One odgovaraju: "Što? Još uvijek si previše izbirljiva."

15:21

Nedugo nakon toga, upoznala sam jednog čovjeka, Thevenina, koji je rekao da je kulturološki Židov, da je po profesiji lovac na bebe arktičkih tuljana, što sam smatrala domišljatim. Detaljno je govorio o putovanjima. Imao je dosta zanimljivih kulturnih referenci. Izgledao je i govorio upravo kako sam htjela, i odmah je dobio 850 bodova. To je bilo dovoljno za spoj.

15:46

Tri tjedna kasnije našli smo se uživo na razgovoru koji je trajao 14 sati, i koji je vodio od kafića do restorana do drugog kafića do drugog restorana i kada me je te večeri odbacio do moje kuće ponovo sam ga ocijenila -- 1.050 bodova! -- iako, znate što? Cijelo to vrijeme nisam bila dovoljno izbirljiva. Godinu i pol dana poslije, putovali smo (ne kruzerom), kroz Petru u Jordanu, kada je kleknuo na koljeno i zaprosio me. Godinu nakon toga, bili smo vjenčani, a godinu i pol nakon toga, rodila se naša kći Petra. (Pljesak)

16:29

Očito je da imam fantastičan život, tako da -- (Smijeh) -- pitanje je, što sve ovo znači vama?

16:36

Izgleda da postoji algoritam za ljubav. Jedino što to nisu oni koji su nam predstavljeni na Internetu. Zapravo, to je nešto što sami pišete. Tako da, bilo da tražite supruga ili suprugu ili pokušavate pronaći svoju strast ili pokušavate pokrenuti posao, sve što trebate napraviti je da osmislite svoj vlastiti okvir i da igrate po vlastitim pravilima, i slobodno budite izbirljivi koliko želite.

16:59

Na dan mog vjenčanja, ponovo sam pričala sa svojom bakom, i rekla mi je, citiram; U redu. Možda sam bila u krivu. Izgleda da si ipak osmislila jako, jako dobar sustav. No, što se tiče tvojih knedli, trebale bi biti mekane, a ne tvrde.

17:14

I poslušat ću taj njezin savjet.

17:16

(Pljesak)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi