Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Treba se naviknuti i na uspjeh i na poraz, jer ishod nije važan

Treba se naviknuti i na uspjeh i na poraz, jer ishod nije važan
1

Polaskom u školu dijete se uspoređuje s drugim vršnjacima, a gubljenje doživljava kao izraz nesposobnosti. Zbog toga može biti osjetljivo i potrebno mu je ohrabrenje

VIDEO

Svatko će se od nas prisjetiti nekoga u svojoj okolini tko teško ponosi poraz. Naći ćemo ih i među djecom i među odraslima. Bilo da je riječ o badmintonu, nogometu, stolnom tenisu ili videoigri, uvijek netko preburno reagira kad ne pobijedi. Zato je i igra čovječe ne ljuti se smišljena da bi unaprijed, već samim imenom, sugerirala igračima da je naglasak na igri, a ne na rezultatu. Upravo je ta igra, baš kao i Monopoly, dobra da djeca nauče da su u životu nužna pravila, kako ih poštivati te kako se nositi s uspjehom, ali i neuspjehom. A pojačana želja za pobjedom javlja se kad se počnemo promatrati u odnosu prema drugima.

- Kompetitivnost je vrlo izražena kod djece školske dobi kada imaju prilike uspoređivati se sa svojim vršnjacima. Ponekad se može dogoditi da dijete ima nerealnu sliku o sebi te misli da može mnogo toga što realno zapravo nije moguće. Stoga isprobava razne aktivnosti te na temelju rezultata oblikuje sliku o sebi - govori nam psihologinja i psihoterapeutkinja Kristina Bačkonja.

Stručnjakinja, članica psihološkog tima Proventus, napominje da, s obzirom na to da dijete polaskom u školu sliku o sebi formira i na temelju usporedbi s drugim vršnjacima, gubljenje djetetu predstavlja izraz njegove nesposobnosti. Zbog toga  može biti prilično osjetljivo te mu je potrebno ohrabrenje i pohvala za trud. 

- Jako je važno - napominje naša sugovornica -  da roditelji, učitelji i druge djetetu važne osobe u okruženju svojim komentarima ne potiču njegov natjecateljski duh, na primjer, uspoređujući njegov uspjeh s uspjehom nekog drugog djeteta, nego  njegovo ponašanje treba uspoređivati isključivo s nekim njegovim prethodnim ponašanjem. Najbolje je to učiniti poticanjem djece da igraju suradničke igre, točnije igre u grupama koje moraju zajedno  postići neki cilj. Takve igre jačaju osjećaje solidarnosti koji su suprotni natjecateljskim porivima. 

- Osim suradnje, takvim igrama djeca mogu naučiti i kako se nositi s neuspjehom, ali i uspjehom, te kako tražiti pomoć kada im je potrebna, kako se prilagoditi, kako uspješno rješavati nesuglasice i slično - kaže psihologinja i dodaje da su i natjecateljske i suradničke igre vrlo korisne za dijete, ako se dijete pripremi za njih.

- Prije nego se dijete krene natjecati i uspoređivati s drugom djecom, važno je da usvoji vještine koje će mu pomoći da prihvati uspjeh, ali i neuspjeh. Psihologinja napominje da je važno da se dijete navikne i na pobjedu i na poraz te  da, bez obzira na postignuti rezultat, njegova slika o sebi bude pozitivna, a ono sretno.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci