Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Treća samostalna izložba: Doris Glad je umjetnica s Downom i Zagreb vidi na poseban način

Treća samostalna izložba: Doris Glad je umjetnica s Downom i Zagreb vidi na poseban način

U Zagrebu je otvorena treća samostalna izložba fotografija Doris Glad, djevojke s Downovim sindromom koja nam kroz objektiv fotoaparata otkriva zadivljujuće detalje Zagrebačkih ulica i fasada

VIDEO

Ako ste navikli hodati Zagrebom zamišljeni, spuštena pogleda, ne primjećujući njegove skrivene kutke koji obiluju iznimnim detaljima i ljepotom, pravo je vrijeme da pogledate kako naš grad vidi oko mlade fotografkinje Doris Glad (36), inače rođene Riječanke, djevojke s Downovim sindromom, koja je štićenica Centra za rehabilitaciju Zagreb i talentirana i polaznica umjetničke radionice Art&CeRZe, koja djeluje u sklopu Centra.

U četvrtak je u prostorima radionice u Kneza Mislava 11 otvorena treća samostalna izložba njenih fotografija pod naslovom Grad i ja, koja ostaje otvorena do 14. ožujka. Iza Doris je punih desetak godina bavljenja fotografijom, u što ulaže neizmjernu strast, kaže nam njena asistentica iz Centra za rehabilitaciju Zagreb,  Martina Opalin, dodavši u šali:                  

- Inače baš i nije tip od dugih šetnji i nije ju lako nagovoriti, ali kad se dogovorimo da idemo u šetnju s fotoaparatima u ruci, neumorna je i satima je spremna hodati i otkrivati detalje koji mnogima promiču. 

- Kad je Bog dijelio talente, dijelio ih je svima jednako, ne određujući to prema mentalnoj ili fizičkoj predispoziciji. On gleda dušu. Važno je prepoznati u sebi taj talent koji vam je dan i raditi na njemu, a Doris je uspjela u tome i svojom fotografijom donosi pred nas čudesne detalje koje većina nas inače niti ne primijeti. Njene fotografije mogu stati uz bok prepoznatih umjetnika, a to nije i njen jedini talent. Uspješna je i u likovnom izražavanju, ali niže i sportske uspjehe - istaknula je na otvorenju izložbe likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek, likovna kritičarka, dok je dirnuta i uzbuđena Doris s oduševljenjem dočekivala prijatelje i goste koji su došli pozdraviti njen talenat.

doris glad izložba fotografija

- Jako sam sretna i jako ponosna jer obožavam fotografiju - rekla nam je Doris i potvrdila da joj je Zagreb najljepši kad ga gleda kroz objektiv. Voli detalje, često one neobične, sitnice koje nas iznenade kad ih pronađemo jednu pored druge, koje ljudi koji često žure kroz grad ni ne primjećuju.  

Prizori puni detalja, sjena i boja u zanimljivim kompozicijama

doris glad izložba fotografija

Između 30-ak eksponata izabranih za ovu izložbu nalaze se i neke pred kojima,zaista vrijedi zastati, poput fotografije starih drvenih grilja na fasadi obavijenoj bršljanom, reljefnih zidova Kule Lotrščak u plavom, slikanih pod posebnim osvjetljenjem u noći, detalja na pročeljima u sjeni te iznimnog uzroka i boja prozorskih vitraja u Skalinskoj ulici.

doris glad izložba fotografija

Inače, prva samostalna izložba fotografija Doris Glad održana je u prosincu 2015. godine, u caffe baru Panda, na zagrebačkim Ravnicama, a druga u galeriji Zvonimir, u ožujku 2020. godine. Zanimljivo je da je Doris od 2017. članica Foto kluba Zagreb, gdje aktivnosti sudjeluje u svim događanjima, posebno u klupskim natječajima fotografije. 

doris glad izložba fotografija
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije