Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
55 komentara

U zadnjih 40 godina muškarci su izgubili čak 60 % spermija

Kemikalije, stres..., brojni su uzroci ovog nezaustavljivog trenda, a najveći problem je u zapadnim zemljama. Uzročnici ovog negativnog trenda su i pušenje i prehrana, ali i stres

Foto: Dreamstime
55 komentara

Broj spermija kod muškaraca na Zapadu u posljednjih 40 godina pao je za gotovo 60 posto, otkriva znanstveno istraživanje.
Znanstveni članak objavljen je u Human Reproduction Update, a znanstvenici koji su radili na istraživanju su iz Izraela, SAD-a, Danske, Brazila i Španjolske.

Foto: Dreamstime

Dijelovi svijeta koji su se pokazali problematičnima su redom razvijene zemlje: Europa, Sjeverna Amerika, Australija i Novi Zeland. Pesticidi, kemikalije koje remete hormone, prehrana, stres, pušenje i pretilost vjerojatni su uzroci ovog problema.

Od štetnih kemikalija posebno se ističu one koji plastiku čine fleksibilnijom te kemikalije za sprečavanje izbijanja požara u proizvodnji namještaja.

Foto: Dreamstime Znanstvenici su zaključili i da stopa pada broja spermija ne pokazuje znakove zaustavljanja u posljednjih nekoliko godina. Ovaj trend ne primjećuje se u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gdje su također proveli studiju. (klokanica.hr) 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message