Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Tri čarobna faktora za vašeg psa su: šetnja, pravila i ljubav

Tri čarobna faktora za vašeg psa su: šetnja, pravila i ljubav
1

Vlasnik mora biti vođa, vježbati sa psom, disciplinati ga i pokazivati ljubav kako bi ljubimac bio zdrav i uravnotežen, tvrdi Cesar Millan. Cesar uvijek polazi od vlasnika

VIDEO

Cesar Millan, najpoznatiji svjetski pasji psiholog, prije televizijske serije “Šaptač psima” intenzivno se bavio rehabilitacijom agresivnih pasa. No prije nego što se počne baviti “problematičnim” psima, Cesar uvijek polazi od vlasnika. Oni bi se trebali postaviti kao snažni vođe, što bi se trebalo očitovati kroz disciplinu, vježbanje i privrženost. Mijenjanje ponašanja vlasnika ključan je dio pasje rehabilitacije, a vrate li se vlasnici starom ponašanju, psi će ih slijediti i učiniti isto. Isto tako, agresivnost u nekih pasa može izazvati i manjak fizičke aktivnosti, zbog čega psi postaju frustrirani. Redovitom “vježbanjem” psi troše višak energije, a to ih održava zdravima.

S agresivnim psom treba puno raditi i biti strpljiv

Imate li agresivnog psa, obvezno potražite profesionalnog trenera pasa da radi s vama i vašim psom jer se s vremenom i predanošću većina pasa može promijeniti, savjetuje Cesar.

Hiperaktivnost nestaje ignoriranjem

Ako je pas hiperaktivan, vjerojatno samo želi vašu pozornost. Kad počne skakati po vama, ignorirajte ga i vidjet ćete da će ubrzo prestati , poručuje Millan.

Vi ste uzor ljubimcima

Neprestanim lajanjem psi vam daju na znanje da nešto nije u redu ili da njihove potrebe nisu zadovoljene. Isto tako, dočekuju li vas lajanjem, to ne znači da vam tako pokazuju ljubav. Cesar smatra da vam pokušavaju “reći” da su usamljeni te da im je dosadno bez vas, pa lajanjem sagorijevaju višak energije koji im se nakupio tijekom dana. Zato im pronađite aktivnosti kojima će svakodnevno trošiti energiju. No nikad ne dopustite da vas lajanje uznemiri. Važno je da uvijek ostanete mirni, preporučuje Cesar, jer psi ne slijede frustrirane vođe, nego i sami postaju frustrirani. Problem s kojim se još vlasnici često susreću je i pasje “preklinjanje” za hranom. Iako im vlasnici često udovoljavaju željama, uz malo volje i truda ovo, ali i ostala neželjena ponašanja, mogu se vrlo lako ispraviti. Vaš pas zna da će dobiti hranu ako vas moli, no ako mu je počnete uskraćivati, shvatit će da mu cviljenje neće uvijek donijeti ono što želi. U tim slučajevima pomaže i ignoriranje. I sami znate da ga redovito hranite, pa ga pokušajte ne žaliti kad vas počne gledati umiljatim pogledom ili vam stavlja šape u krilo. No zapamtite da je ključ svakog treniranja dosljednost, ističe Cesar Millan. Ne držite li se vi pravila, neće ih se držati ni vaši ljubimci. Kad vas pas poštuje kao vođu, poštivat će i slijediti vaše zapovijedi. Povremeno izigravanje vođe neće pomoći vašem psu, a ni vama.

Štenad se trenira od prvog dana

Ljudi često griješe jer se previše brinu da njihovo štence ima sve umjesto da ga odmah počnu trenirati, smatra Cesar. Ako štenad osjeti da su im vlasnici slabi vođe, postaju nemirni, puno laju i povlače uzicu.

Spriječite na vrijeme da djecu ugrizu psi

Pokažu li mala djeca pred psima da ih se boje, to u psima može potaknuti agresivnost. Također, naučite dijete da nije dobro grliti nepoznate pse jer ih baš tada najviše znaju ugristi. Ako je pas ukočen, reži ili diže rep, neka ga dijete ne gleda u oči i polako se udalji. Zdirkivanje psa dok jede također se ne preporučuje.

Na miran način pokažite psu da ne smije gristi predmete

Ugledate li psa kako žvače vaše najdraže cipele, ostanite mirni, ne pokazujte da ste ljutiti te ga nemojte grubo odgurnuti. Laganim dodirom po vratu odvratite mu pozornost s cipela. Ne uspije li to, ponudite mu poslasticu ili drugu “igračku”. Ponekad psi žvaču predmete da se smire, ali i kad pate zato što vi niste pokraj njih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...