Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Tri koraka u prevenciji HPV-a: Cjepivo, edukacija i pregledi

Tri koraka u prevenciji HPV-a: Cjepivo, edukacija i pregledi
3

Cjepivo protiv infekcije humanim papiloma virusom učinkovito je protiv najčešćih tipova HPV-a koji su odgovorni za 70 posto karcinoma vrata maternice

VIDEO

Od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj, nažalost, svaki dan oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umre, ističe prof. dr. sc. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik hrvatske Lige za borbu protiv raka. Danas sa sigurnošću liječnici znaju da je glavni uzročnik u nastanku raka vrata maternice humani papiloma virus (HPV), a u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može se dokazati infekcija HPV-om.

- No to ne znači da uz humani papiloma virus ne postoje i drugi faktori poput genetske predispozicije koji će dodatno ‘pomoći’ HPV-u - objašnjava poznati ginekolog i onkolog.

Zaštita od infekcije i rano otkrivanje raka u početnoj i izlječivoj fazi su ključni jer HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma pa većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa-testa. No postoji cjepivo koje može zaštititi žene od infekcije HPV-om i nastanka raka vrata maternice. 

- Cjepivo je upereno protiv četiri tipa virusa HPV-a; tipova 16 i 18, koji su uzrokom 70 posto karcinoma vrata maternice, te tipova 6 i 11, koji uzrokuju oko 90 posto spolnih bradavica - govori dr. Eljuga. Cjepivo je učinkovito u sprečavanju prekancerogenih promjena vrata maternice (CIN 1, CIN 2/3), karcinoma in situ te spolnih bradavica. 

- Tek deset posto djevojčica u zagrebačkim sedmim i osmim razredima osnovne škole roditelji potpišu pristanak za cijepljenje što je jako malo posebno jer je cjepivo besplatno - upozorava predsjednik hrvatske Lige za borbu protiv raka. Za usporedbu, u Portugalu je odaziv na cijepljenje 85 posto, a u Velikoj Britaniji i Danskoj oko 80 posto. 

- Predviđene su tri doze cjepiva protiv HPV-a, a trajnost ovisi o individualnoj imunološkoj reakciji i može potrajati i do deset godina - objašnjava ginekolog i dodaje da je kasnije moguće docjepljivanje.

- Nije mi drago vidjeti ovako slab odaziv na cijepljenje jer želim osvijestiti roditelje da ne nasjedaju na kampanje protiv cijepljenja - ističe dr. Eljuga.

Nuspojave cjepiva izuzetno su blage i prolazne pa straha od njih ne bi trebalo biti. No cjepivo, kaže liječnik, nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje.

- Danas žene ni muškarci ne znaju s kim su im partneri bili ranije pa je potrebna zaštita - savjetuje ginekolog i onkolog te dodaje da prezervativi ipak ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a jer on može biti prisutan i na predjelima kože koji nisu zaštićeni. Osim cjepivom, edukacijom o infekciji HPV-om izuzetno su bitni i redoviti ginekološki pregledi te redoviti papa test. Od više od milijun žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418.000 na godinu napravi Papa-test, upozoravaju liječnici.

Fotolia

Rak se može spriječiti Papa-testom

Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa-test ili ga barem nisu napravile u zadnjih pet godina, upozoravaju liječnici. Virus HPV-a većinom cirkulira među adolescentima, ali i skupinama od 30 i 35 godina. Od infekcije HPV-om do raka može proći i do deset godina, a promjene koje se događaju ne stvaraju vidljive simptome pa je izuzetno važan redoviti ginekološki pregled. Otkrivanje raka vrata maternice moguće je mikroskopskom citološkom pretragom, tj. Papa-testom, a istodobno se mogu prepoznati i brojni uzročnici spolno prenosivih bolesti. 

Uskoro u SAD stiže i novo cjepivo za infekciju HPV-om

Oko 630 milijuna ljudi u svijetu inficirano je HPV-om. Prema rezultatima ispitivanja, u Hrvatskoj je HPV-om zaraženo oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca, upozoravaju iz hrvatske Lige za borbu protiv raka.

Preporučuje se cijepljenje djevojčica prije početka spolnog života i do 20. godine. Sadašnje cjepivo upereno je protiv tipova HPV-a 16 i 18 koji su najčešći, ali i za 6 i 11 koji stvaraju spolne bradavice koje su nekancerogene izrasline koje se pojavljuju na spolovilu, ali i oko njega.  

Stručnjaci ističu da će se uskoro u SAD-u registrirati novo deveterovalentno cjepivo, za koje se prema preliminarnim istraživanjima nakon cijepljenja očekuje smanjenje zloćudne bolesti vrata maternice za 90 posto, a bolesti povezanih s infekcijom HPV-a, za oko 85 posto. 

Fotolia

Odgovorno spolno ponašanje i edukacija

Jedan od najučinkovitijih načina prevencije raka vrata maternice je edukacija mladeži o odgovornom spolnom ponašanju.

Rizični čimbenici za razvoj raka su rano stupanje u spolne odnose (prije 18. godine), česta promjena i veći broj partnera, spolni odnos bez zaštite, loša genitalna higijena, ali i pušenje. Liječnici savjetuju korištenje prezervativa, ali i redovite preglede kod ginekologa s napravljenim Papa-testom jer šest od deset slučajeva raka vrata maternice zabilježeno je kod žena koje nikad nisu napravile Papa-test ili ga nisu napravile u posljednjih pet godina.

Top podaci

  • 360 žena na godinu oboli od invazivnog raka vrata maternice
  • 120 žena na godinu umire od invazivnog raka vrata maternice
  • 2000 žena na godinu oboli od karcinoma in situ koji je lokaliziran na sluznici maternice
  • 10% zagrebačkih osnovnoškolki se cijepilo protiv HPV-a

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'