Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Tri razloga zašto treba piti crno vino - u umjerenim količinama

Tri razloga zašto treba piti crno vino - u umjerenim količinama

Sastojci crnog vina pomažu zdravlju srca, mozga i kostiju, no samo ukoliko ga pijete u umjerenim količinama. Stručnjaci pojašnjavaju koji su točno benefiti i koliko je vina dovoljno da ih ostvarite

VIDEO

Mnogi povremeno uživaju u čaši kvalitetnog crnog vina, a stručnjaci tvrde kako je riječ o pozitivnoj navici koja utječe na zdravlje štiteći kardiovaskularni sustav, mozak i kosti, piše Insider.

POGLEDAJTE VIDEO: U Italiji pala prodaja vina

Pokretanje videa...

01:13

Pomaže zdravlju srca

Benefiti za kardiovaskularni sustav proizlaze iz polifenola, vrste antioksidansa kojim obiluju sjemene i koža grožđa. Čaša crnog vina sadrži deset puta više polifenola od čaše bijelog vina. Dijetetičarka Roberta Anding iz Baylor College of Medicine detaljizirala je sastav, pa navodi kako crno vino sadrži resveratrol, katehin, epikatehin, kvercetin i antocijanin. Iako su svi odlični za zdravlje, kaže da je resveratrol među ovim sastavnicama najvrjedniji. Smatra se da on prevenira razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava zbog antioksidativnih i protuupalnih svojstava.


Antioksidansi na više načina štite srce, pa tako iz Klinike Mayo navode da podiže razine dobrog kolesterola i smanjuje razine lošeg kolesterola. Dodatno, smatra se da polifenoli štite krvne žile oko srca.

Štiti kosti

U dobi od oko 50 godina kod ljudi se može pojaviti degradacija kostiju. No istraživanja sugeriraju da oni koji konzumiraju umjerene količine alkohola imaju veću gustoću kostiju. Primjerice, velika studija iz 2009. godine pokazala je da umjerena konzumacija alkohola, što znači jedno ili dva pića na dan, pozitivno utječe na mineralni sastav kostiju kod muškaraca i žena u menopauzi. Dodatno, studija iz 2011. godine navodi da je posebno blagotvorno crno vino koje pospješuje mineralnu gustoću kostiju kod starijih muškaraca.

Trik kako brzo rashladiti vino
Trik kako brzo rashladiti vino

S druge strane, pretjerana konzumacija alkohola ima suprotni učinak.

- Pretjerana konzumacija alkohola može biti faktor rizika za razvoj osteoporoze jer alkohol ometa funkcioniranje kalcija i vitamina D u tijelu te izravno utječe na zdravlje kostiju. Dodatno, smanjuje razinu hormona koji podržavaju zdravlje kostiju - kaže dijetetičarka Emily Monfiletto.

Čuva zdravlje mozga

Antioksidativna i protuupalna svojstva polifenola mogu pripomoći očuvanju zdravlja mozga. Iako još nema studija koje bi tu tvrdnju dokazale na ljudima, studije koje su provodili na životinjama govore da je ona točna. Tako, primjerice, studija koju je 2015. godine objavio časopis Scientific Reports pratila je zdravlje sredovječnih štakora. Dali su im resveratrol i otkrili da su nakon toga štakori u roku od četiri tjedna bolje učili i pamtili.

Vino koje morate probati jer je oduševilo vinske znalce – de Gotho graševina 2018.
Vino koje morate probati jer je oduševilo vinske znalce – de Gotho graševina 2018.


Opet, pretjerana konzumacija alkohola ima neželjeni učinak.

- Pretjerano ispijanje dokazano šteti mozgu i vodi do degenerativnih bolesti poput demencije - istaknula je Monfiletto.

Koliko vina je dovoljno?

Anding kaže da je za ženu dovoljna količina od 1,5 decilitara na dan, a za muškarce dvostruko.

Intensive red wine with sweet grapes on wooden barrel

Pretjeranu konzumaciju uvijek valja izbjegavati jer alkohol oslabljuje imunitet, stvara mentalne probleme te potiče visoki krvni tlak i bolesti srca i krvnih žila. Usto, može predstavljati rizik za razvoj više vrsta karcinoma. Zato je važno crno vino i svaki drugi alkohol piti u umjerenim količinama.

Zbog korone vratili 'vinske prozore' iz doba bubonske kuge
Zbog korone vratili 'vinske prozore' iz doba bubonske kuge

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku