Obavijesti

Lifestyle

Komentari 52

Trikovi kako prepoznati dobre kestene i pripremiti ih kod kuće

Trikovi kako prepoznati dobre kestene i pripremiti ih kod kuće
1

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu, a ako vam sirovo treba za pripremu nekog jela, mikrovalna će pomoći u skidanju kore

Da biste uživali u savršenom okusu kestene, najprije je važno izabrati dobre. Najbolji su veći plodovi koji imaju sjajnu koru, suhi su i teški. Ukoliko na kori vidite rupice, takve kestene ne želite jesti jer su najvjerojatnije dom neke životinjice. Kestene je najbolje odmah pripremati dok su svježi, ali mogu stajati na hladnom mjestu otprilike dva tjedna.

Postoji nekoliko načina pripreme kestena, ovisno kako tko voli.

Na roštilju

Ovako pripremljeni kesteni su najslasniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju. 

Najjednostavniji i najbrži kolač ikad: Pletenica sa čokoladom
Najjednostavniji i najbrži kolač ikad: Pletenica sa čokoladom

U tavi

Bilo bi to dobro raditi u tavi s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.  

U pećnici

Kod pripreme u pećnici kestene prerežite, potom ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta. 

fresh  chestnuts in sack bag on the old wooden table

Kuhani

Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji - maroni - do sat vremena.

U mikrovalnoj

Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na oko dvije minute, ovisno koliko su veliki. Ako nakon dvije minute nisu gotovi, produžite kuhanje na još minutu pa provjerite.

11 dobrih razloga zašto šipak treba jesti što češće ove jeseni
11 dobrih razloga zašto šipak treba jesti što češće ove jeseni

Trik za lakše guljenje

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to - mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:09

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52