Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Trikovi s kojima će i najmanja kuhinja izgledati prostranije

Umjesto drvenih fronti, stavite staklo, srušite pregradne zidove prema boravku i ubacite pokoje ogledalo. Prava stvar na pravom mjestu će vizualno utjecati na dojam

Foto: Dreamstime
9 komentara

Mala kuhinja vizualno će izgledati veća ako kuhinjski elementi, radne plohe i zidovi budu u bojama niskog kontrasta, poput kombinacija žute i bijele ili nježno zelene i žute. Ako su kuhinjski ormarići svijetli, pri izboru drvenih dijelova ostatka kuhinje, poput šanka, više će odgovarati svjetlije vrste drveta poput svijetlog hrasta.

Bijela je idealna boja za male kuhinje jer će reflektirati svjetlo i stvoriti dojam prostranosti. Ako su ormarići, zidovi, strop i štokovi bijeli tvoriti će povezan prostor koji će se doimati većim, bez očiglednih granica ili rubova. Kako bi izbjegli jednoličnost i sterilan izgled koristite nekoliko nijansi bijele.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vrata na ormarićima zamijenite staklom

Da bi se kuhinja činila većom važno je obmanuti oči, a postavljanje staklenih vrata čini upravo to. Ormarići će tako dobiti na dubini, a zidovi će postati vizualno udaljeniji. Staklena vrata najbolje je postaviti na ormarićima s uredno poslaganim šalicama ili tanjurima.

Sve je u svjetlu

Prirodno svjetlo najviše od svega otvara prostor pa ga je dobro maksimalno iskoristiti tako da ne spuštate rolete ili stavite svjetlije ili prozirne zastore. Dobro pozicioniran luster također će umanjiti sjene te spriječiti vizualno smanjivanje kuhinje.

Foto: Dreamstime

Mala kuhinja, mali stol

Mala kuhinja zahtijeva manje i praktično pokućstvo, poput mini šanka i laganih barskih stolica. Pri izboru stola odaberite onaj s prozirnim staklom ili metalnog odsjaja kako bi reflektirao svjetlost.

Ukradite prostor

Ovisno o razmještaju kuhinje razmotrite koji biste dio zida eventualno mogli ukloniti. Čak i mala količina prostora učiniti će čuda za vašu kuhinju, posebice ako je kuhinja zidom odvojena od blagavaonice. Premda nećete dobiti na kvadraturi, radi otvorenosti prostora efekt će biti očit.

PRIMJERI I SAVJETI Kako bez kazne i vike naučiti dijete da vas posluša i poštuje

Prevarite oči zrcalima

Postavljanjem zrcala u prostoru dobiva se na prostranosti. Uramljeno zrcalo u boji te postavljeno nasuprot šanku povećat će prostor te ga uz to i ukrasiti. Isto će učiniti i zrcalo smješteno nasuprot prozora, posebno ako su okna na južnoj strani. 

Raširite pod

Bogati uzorci tapeta ili pločica mogu smanjiti prostor, ali sigurno nećete pogriješiti postavite li pločice obliku rombova koji stvaraju dijagonale kako bi prostorija bila šira no što doista jest. Isti efekt možete postići ako na pod postavite horizontalne crte, ali svakako slijedite pravilo niskog kontrasta kao za boje u malim kuhinjama.

TATA JE GLUMIO NJU 'Pijane face' tate i bebe nakon pijenja mlijeka osvojile internet

Izrezbarite mjesta za ostavu

Izdubite mjesta za uske police na zidovima kao što se to čini s ugradbenim ormarićima. Na njima možete odlagati staklenke i šalice, tako ćete uštedjeti na prostoru, a postići lijep vizualni efekt.

Izbacite nered

Radne površine prepune kuhinjskih pomagala i posuđa te raznih ukrasa guše prostor u malim kuhinjama, stoga ih odložite u ormariće, a nepotrebno izbacite.  

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message