Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Trikovi stručnjaka: Zaustavite šmrcanje u samo par minuta

Trikovi stručnjaka: Zaustavite šmrcanje u samo par minuta

Kod prehlade i alergije pomaže ispiranje otopinom morske vode, ali i jednostavne masaže akupresurnih točaka lica. Šmrcanje se javlja i kod obične prehlade ili alergije, koje mogu dovesti i do upale sinusa

VIDEO

Šmrcanje i izljev sekreta iz nosa uobičajen je simptom kod prehlada, viroza ili gripe, raznih alergija, kao i kod problema sa sinusima i u pravilu je znak lokalne upale u nosu i sinusima, kaže otorinolaringolog dr. Drago Boščić, subspecijalist plastično-rekonstruktivne kirurgije glave i vrata.

Domaći lijekovi: Češnjak rizik od prehlade smanjuje za 63%
Domaći lijekovi: Češnjak rizik od prehlade  smanjuje za 63%

- Kod obične prehlade šmrcanje se često javlja kao jedan od prvih simptoma, uz curenje iz nosa i povremene faze u kojima je nos začepljen, a može ga pratiti i blago povišena temperatura, kihanje i kašalj te suzenje očiju. Simptomi obično traju od pet do sedam dana, nakon čega se povlače i bez lijekova. I kod većine alergija javit će se slični simptomi, ali bez povišene temperature i najčešće uz svrbež očiju i nosa i u grlu, zbog toga što alergeni dolaze u doticaj sa sluznicom i iritiraju je.

Fotolia

Simptomi alergije obično traju dulje nego oni kod prehlade i obično ne prolaze bez odgovarajućih lijekova - kaže dr. Boščić, pročelnik Zavoda za bolesti uha, grla i nosa u KB-u Dubrava. Kod svakog šmrcanja i iscjetka iz nosa preporučuje ispiranje otopinom morske vode, posebno kod alergija, kod kojih pomaže da se isperu alergeni koji su se zalijepili za sluznicu. Možete si pomoći i kapima za nos, no ne biste ih smjeli koristiti dulje od tri do pet dana. Ako je šmrcanje povezano s alergijom, počnite s terapijom antihistaminicima.

LittleDot rješava sve probleme s djetetom bez posjeta liječniku
LittleDot rješava sve probleme s djetetom bez posjeta liječniku

No i obična prehlada, kao i alergija, mogu dovesti do upale sinusa, kod koje su šmrcanje i obilan iscjedak iz nosa te faze u kojima je nos začepljen tipičan simptom. Obično je prati pritisak u glavi i glavobolja. Kod jačih upala može se javiti i povišena temperatura, a ako postoji i gnojni iscjedak iz nosa, to može biti znak bakterijske upale sinusa, kod koje mogu biti potrebni i antibiotici. No ne žurite s njihovom primjenom, upozorava dr. Boščić.

- Prave, jake upale sinusa nisu tako česte, pa nije dobro odmah posezati za antibioticima, jer prečesta uporaba antibiotika može dovesti do toga da prestanu biti djelotvorni - upozorava liječnik. Dodaje da i kod problema sa sinusima treba početi s ispiranjem nosa i pomoći si kapima. Ako se jave jaka glavobolja i visoka temperatura koja ne prolazi, pođite liječniku.

Fotolia

- No kod obične prehlade ili rinitisa pomoći si možete i samomasažom nekoliko akupresurnih točaka na licu, za što je dovoljno tri do pet minuta - kaže Mirjam Pleše, vlasnica M&M shiatsu centra. Pokazala nam je nekoliko vježbi za zaustavljanje šmrcanja, no naglašava i da mnoge bolesti možete spriječiti tako da prilikom svakog prijelaznog razdoblja tijelu omogućite potrebnu podršku, pomoću tretmana kao što su akupunktura i aromaterapija.

Alergiju pobijedite i spavanjem: Na jastuk kapnite eterično ulje
Alergiju pobijedite i spavanjem: Na jastuk kapnite eterično ulje

Stop šmrcanju kod prehlade samomasažom 4 točke na licu

Samomasaža akupresurnih točaka kod prehlade ili alergijskog rinitisa izvodi se tri do pet minuta, a kod jakih simptoma treba je ponoviti nekoliko puta na dan. Pritisak jagodicom prsta ne smije biti bolan, no treba ga osjetiti. Pritišćite kao da radite krug prstom, oko minutu na svakoj točki.

Točka 1.

Točka u kojoj bi se točno iznad nosa “dodirivale” obrve da ih spojite olovkom.

Točka 2.

Simetrične točke na obje strane lica, otprilike dva centimetra od vanjskog ruba obrva. Masirajte ih istodobno.

Točka 3.

Dvije simetrične točke na početku nosa, blizu ruba očnih duplji. Masirajte ih istodobno.

Točka 4.

Dvije simetrične točke koje se nalaze oko pola centimetra od vrha nosa. Masirajte ih naizmjence.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku