U sredini perilice posuđa mlaz je najsnažniji, pa je to idealno mjesto za tanjure zamrljane špinatom ili povrćem jarke boje. Također, ne stavljajte četvrtaste tanjure u mikrovalnu...
Trikovi u kuhinji - da blender dulje traje, led ubacite na kraju
Prije izrade tijesta metlice miskera premažite uljem - tako se neće lijepiti, a da bi zadržale sjaj, nekoliko puta mjesečno izmiksajte malo soli. Da bi blender što dulje radio kako treba, hranu ubacujte pravilnim redoslijedom. Krenite s tekućim sastojcima poput jogurta, mlijeka ili vode, zatim dodajte manje voće ili povrće i završite s najvećim komadima i kockama leda.
Ne koristite blender i sjeckalicu za usitnjavanje iste hrane. Blender ima slabije oštrice i jak motor pa je idealan za obroke poput smoothieja ili kremastih juha. Zbog jakih oštrica i slabijeg motora, sjeckalica je idealna za čvršću hranu. Tijekom usitnjavanja orašastih plodova ili gustih smjesa radite pauze svakih desetak sekundi da se motor ne pregrije.
I perilica suđa ima svoja pravila. U sredinu stavite tanjure s mrljama špinata, cikle ili rajčice, jer ovdje dolazi najjači mlaz vode. Najveća koncentracija deterdženta je na rubovima perilice, pa tamo odložite posuđe s tvrdokornijim mrljama.
Od posuđa do malih uređaja
- Četvrtasti tanjuri Ne stavljajte četvrtaste tanjure u mikrovalnu pećnicu. Kutovi pravokutnog posuđa privlače više energije, pa hrana na nekim dijelovima može biti prekuhana.
- Toster i temperatura Imate li opciju podešavanja temperature na tosteru - iskoristite je da biste dobili najbolje rezultate. Integralni ili suhi kruh star nekoliko dana traže nižu temperaturu od bijelog tosta.
- Poučak o soljenju Hranu posolite tek nakon vađenja iz mikrovalne pećnice. Sol privlači više topline u vanjske dijelove hrane, koji brzo postaju previše suhi i bez okusa.
- Štednja poklopcem Kuhajući s poklopcem, može se uštedjeti i do 20 posto energije. Toplina će se dulje zadržati u posudi i smanjit će se kondenzacija pare u kuhinji.