Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Trikovi za uzgoj sočnih rajčica: Sade se uvijek na isto mjesto!

Trikovi za uzgoj sočnih rajčica: Sade se uvijek na isto mjesto!
6

Za uzgoj rajčica bez štetnih kemikalija morate im odabrati osunčano mjesto na kojem ćete ih saditi iz godine u godinu. Kako bi što bogatije rađale, treba im skidati zaperke, a u kasno ljeto otkidati gornje cvjetove

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Donosimo recepte za prirodnu zaštitu biljaka u vrtu

Iskusni vrtlari kažu da kad savladate organski uzgoj rajčice, onda ste spremni za uzgoj svog povrća. Iako oko nje treba uložiti truda, budete li se pridržavali nekoliko jednostavnih savjeta, zasigurno ćete uspjeti. Pritom nećete morati posezati za pesticidima te ćete biti sigurni u ono što i vaša djeca jedete. A ako ih i napadnu bolesti, napravite rastvor od mlijeka i vode u omjeru 1:6 pa obilno prskajte cijelu biljku. 

POGLEDAJTE VIDEO: Dobrodošli u rajski vrt Ksenije Urličić

Pokretanje videa...

01:50

Pomoću ovih 12 pravila uživajte u ekološkim rajčicama:

1. Rajčice najbolje uspijevaju ako se iz godine u godinu sade na isto mjesto u povrtnjaku te rastu u punom sjaju ako ih se gnoji vlastitim otpadom. 

2. Vole toplinu, mnogo vode i osunčana mjesta u vrtu pa im odaberite sunčanu gredicu. 

3. Gredicu za sadnju rajčice trebalo bi pripremiti još ujesen s puno razgrađenoga gnoja te je preko zime treba prekriti malčem. U proljeće prije sadnje, zemlju na gredici, ovisno o kvaliteti tla, možete dodatno obogatiti posipavanjem kamenog brašna ili drvenog pepela.

4. Sadnice se polažu na gredicu kada više nema straha od jutarnjih mrazova. Tako se kod nas u primorskih krajevima može saditi i u travnju, dok će na kontinentu vrijeme sadnje diktirati drugačiji vremenski uvjeti gdje se rajčice preporučuje saditi tek pred kraj svibnja. Budući da im je potrebno dosta prostora za rast, na gredici im osigurajte mjesto na koje ćete ih posaditi u razmacima od 50 do 80 centimetara.  

close-up of gardener

5. U malo dublje jamice stavite zreli kompost pa rajčice položite ukoso i što dublje, tako da kad je zatrpavate, pokrijete cijelu stabljiku, sve do listova. Tako će razvijati bočno korijenje, a u slučaju jakih proljetnih kiša, vjetar neće lomiti mlade sadnice. 

Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'
Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'

6. U jamu ulijte 1 litru vode pa sadnicu nježno zagrnite zemljom koju ste dobro usitnili rukama. Ovako zalivenu sadnicu nećete morati zalijevati idućih nekoliko dana. 

Farmer planting tomatoes in the garden

7. Pored svake sadnice odmah u zemlju utisnite kolce kako biste biljku kasnije, kada dovoljno naraste, mogli privezati. Dodajete li kolce kasnije, mogli biste im oštetiti korijenje. 

8. Iz takozvanog pazušca lista, odnosno iz kutova listova, cijelo vrijeme morate uklanjati bočne izbojke, takozvane zaperke. Tako se sprečava grmolik rast te biljci omogućuje da raste 'na katove' i plodnije rađa. 

Gardener pinching off the suckers on tomato plant.

9. Od srpnja do rujna svoje biljke češće prihranjujte biljnim gnojem, a u vrijeme suše redovito zalijevajte. Najbolje su odstajala voda ili kišnica koje su poprimile vanjsku temperaturu jer ako je zalijete vodom direktno iz crijeva možete šokirati biljku. I nikada je ne zalijevajte po listovima.

10. Listove i grančice koje s nje otkidate samo sitno narežite i njima pokrijte tlo oko biljke jer ako se gnoje vlastitim otpadom, dulje ostaju zdrave. Zaštitite li je juhom od preslice, spriječit ćete gljivična oboljenja. 

11. U kasno ljeto, kada biljka naraste na četiri, pet, katova, te kada više nema jakog sunca, s biljke skidajte gornje cvjetove kako bi svu energiju mogla usmjeriti u razvoj plodova. 

Najčešće greške s orhidejom: Žuto lišće, suhi pupoljci i trulež
Najčešće greške s orhidejom: Žuto lišće, suhi pupoljci i trulež

12. Ostane li vam zelenih plodova, skinite cijele grane pa plodove unesite u kuću da dozru na toplom. No možete ih konzervirati u octu i vodi te uživati u ukiseljenim zelenim plodovima koji su sjajan prilog pečenom mesu. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte i ovo: Ove biljke trebate posaditi pokraj rajčica da dobijete više plodova

POGLEDAJTE NOVI URNEBESNI SHOW 'DESERTI OD OKA' S DEANOM KOTIGOM:

Pokretanje videa...

Deserti od oka, epizoda 2 07:27
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala