Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Triler o braći svećenicima uhvaćenima u mrežu zakulisnih igara Vatikana

Triler o braći svećenicima uhvaćenima u mrežu zakulisnih igara Vatikana
1

Radnja romana, koji se u cijelosti odvija u Vatikanu, događa se 2004. godine „kada je papa Ivan Pavao II. na samrti poželio da se katolici i pravoslavci opet ujedine

VIDEO

U Vatikanu 2004. godine, kada je papa Ivan Pavao II. pred kraj svog života poželio da se katolici i pravoslavci opet ujedine, otvara se izložba koja se priprema u najvećoj tajnosti. Svega tjedan dana prije otvaranja kustos izložbe ubijen je, a iste noći provalnici upadaju u dom grkokatoličkog svećenika, oca Alexa koji živi u Vatikanu s petogodišnjim sinom.

Nakon što se istraga nađe u slijepoj ulici, otac Alex počinje sam istraživati, ali kako bi pronašao ubojicu, mora otkriti kustosovu tajnu povezanu s najpoznatijom kršćanskom relikvijom, ali i samim vrhom Vatikana.

Peto evanđelje drugi je, dugoočekivani roman američkog pisca Iana Caldwella. Radnja ovog uzbudljivog trilera koje se istodobno čita i kao potresna obiteljska priča o žrtvovanju i oprostu u cijelosti je smještena u Vatikanu. Bestselerom New York Timesa postao je čim je izašao.

Ian Caldwell 2004. sa svojim srednjoškolskim prijateljem Dustinom Thomasom objavio je debitantski roman Pravilo četvorice koji je postao izdavačka senzacija te je prodan u gotovo dva milijuna primjeraka samo u SAD-u. Peto evanđelje pisao je deset godina, a roman je izazvao veliki interes kod čitatelja i dobio iznimne pohvale kritičara.

Govoreći o romanu, Ian Caldwell je istaknuo: “Peto evanđelje roman je o životu i vjeri pod iznimnim pritiskom. U trenutku kad je ugroženo ono što voli, Alex odlazi do samih granica onoga što je u stanju prihvatiti kao istinu. To je samo ulaz u priču koja se bavi dvjema moćnim vrstama ljubavi. Jedna ljubav mora se žrtvovati za drugu, ali kako izabrati? I, na kakvu smo žrtvu zapravo spremni pristati?”

Link na poglavlje: http://profilknjigaizdanja.blogspot.com/2015/07/ian-caldwell-peto-evanelje-preveo.html

Ian Caldwell ukratko:

- Peto evanđelje odmah nakon izlaska dospjelo je na listu bestselera New York Timesa i bio je jedan od najiščekivanijih romana ovog proljeća u SAD-u.

- Ian Caldwell roman je pisao deset godina, a djelo je imalo ukupno četiri tisuće stranica nacrta. Caldwell je napravio čak 12 verzija priče dok nije napisao onu kojom je bio zadovoljan.

- Tijekom pisanja romana, američki pisac konzultirao je brojne svećenike, poznavatelje crkvenog prava i teologe o čemu je u zahvali romana napisao: 

Sigurno niti jedna institucija na svijetu nema više razloga za sumnjičavost prema romanopiscima od Katoličke crkve, ali na svoje iznenađenje, na svakom sam koraku dobivao izdašnu pomoć: profesori u bogoslovijama, crkveni odvjetnici i istaknuti katolički znanstvenici ne samo da su iscrpno odgovarali na moja pitanja, već su i povremeno otvoreno govorili o svojim vatikanskim iskustvima.”

- Svoj prvi roman Pravila četvorice Caldwell je napisao zajedno sa srednjoškolskim prijateljem Dustinom Thomasom. Kad je roman izašao, imao je 28 godina. 

- Pravila četvorice postala su izdavačka senzacija. Samo u SAD-u roman je prodan u blizu dva milijuna primjeraka i preveden je na trideset i pet jezika. 

Kritika o Petom evanđelju:

Ova sjajna knjiga postavlja standarde žanra. Peto evanđelje rijetka je vrsta romana: eruditski roman koji se ne ispušta iz ruku i koji će promijeniti način na koji gledate na organiziranu religiju, čovječanstvo, a možda i na sebe same.
David Baldacci

Čudesno ostvarenje. Triler prepun ljudske drame i zabranjenog znanja.
Lev Grossman

Briljantan roman. Iznimna erudicija. Caldwell iz kompleksne teologije stvara iznimno intrigantnu književnost.
Kirkus Reviews

Superioran triler religiozne tematike. Inteligentan i duboko kontemplativan stil, zajedno s nekoliko nevjerojatnih preokreta, izdvajaju ovaj roman od djela slične tematike, ali pomno osmišljeni likovi ono su što ovaj roman o iskupljenju čini toliko potresnim.
Publishers Weekly

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku