Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

TRS je svojim računalima bio konkurent svjetskoj proizvodnji

TRS je svojim računalima bio konkurent svjetskoj proizvodnji

Riječ je o Tvornici računalnih strojeva koja je proizvodila kalkulatore, mini i mikroračunala, pisače i drugu računalnu opremu, a u njoj je radio i prvi školovani industrijski dizajner u bivšoj državi

VIDEO

U Hrvatskoj je na današnji dan 1948. godine osnovan TRS. Kratica označava Tvornicu računskih strojeva Zagreb, koja je proizvodila računske strojeve, kalkulatore, totalizatore, mini računala, mikroračunala, pisače i ostalu računalnu opremu.

POGLEDAJTE VIDEO: Izložba koja prikazuje BITno

Pokretanje videa...

Varaždin: Izložba starih računala 01:54

Pogon se nalazio u tadašnjoj ulici Braće Kavurića, (tada Hebrangova), a zapisi kažu da je u tvornici radio i Davor Grünwald, inače prvi školovani industrijski dizajner u Hrvatskoj, odnosno - bivšoj Jugoslaviji.

Tvornica je radila i početkom 90-ih godina prošlogstoljeća, kad je u njih biilo zaposleno 70 radnika. Početkom 1993. provedena je pretvorba i privatizacija, a u prosincu 2001. godine tvornica je promijenila i ime i djelatnost, pokazuje izvještaj o reviziji privatizacije.

Utemeljena Venecija

Legenda kaže da je grad Venecija osnovan na današnji dan 421. godine, i to točno u podne. Povijesni zapisi ne navode precizno sate u danu, no utemeljenje je obilježeno posvetom prve crkve u gradu, one Sv. Jakova (San Giacomo), na Rialtu, područjem Venecije koje se smatra najstarijim dijelom grada.

Pretpostavlja se da su grad osnovali stanovnici nekoliko drugih gradova na kopnu, prije svega Padove, Akvileje i Trevisa, jer siu se željeli zaštititi od hrdi germana i Huna koje su prodirale u sjevernu Italiju. Kako je Venecija smještena usred lagune, to je jamčilo zaštitu odprodora neprijatelja s kopna, budući da barbarske vojske u to vrijeme nisu bile vješte u plovidbi i upravljanjem brodovima u tako uskom tjesnacu.

Prvi TV u boji u prodaji u SAD-u

Televizor RCA-ov CT-100 bio je prvi TV aparat u boji u SAD-u i pušten je u prodaju baš na današnji dan 1954. godine. Imao je ekran od 15 inča, odnosno 38 centimetara i prodavao se za otprilike 1000 tadašnjih dolara, koji danas vrijede oko 7850 dolara, ili oko 7240 eura.

Zanimljivo je da je prvi Tv prijenos u boji emitiran 26. kolovoza 1955. godine, kad je NBC prenosio teniski meč SAD – Australija u Davis Cupu.

Ostale tekstove iz rubrike RETRO potražite OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena