Obavijesti

Lifestyle

Komentari 97

Trudnoća u 40-ima: Sve je češća, a njeni rizici sve veći

Trudnoća u 40-ima: Sve je češća, a njeni rizici sve veći
1

Kvaliteta jajašca se s godinama smanjuje pa je i vjerojatnost od prirodne oplodnje manja, a rizik od pobačaja veći. Osim godina majke, jako je bitna i dob oca

VIDEO

Iako je broj trudnoća u 40-ima u posljednjih nekoliko godina porastao, stručnjaci upozoravaju da one nose i određeni rizik za zdravlje majke i djeteta. Jajašca nisu više toliko zdrava kao u 20-ima, pa žene što su starije sve teže ostaju trudne, a trudnoća im postaje sve napornija, piše Redbook

Šanse od prirodne oplodnje manje su od pet posto 

Žene u 40-ima imaju manje od pet posto šanse da će zatrudnjeti prirodnim putem. Šanse su ipak veće s umjetnom oplodnjom i kreću se od šest do 10 posto, potvrdila je studija Američkog društva za reproduktivnu medicinu. 

Kvaliteta jajašca se smanjuje s godinama

U 40-ima se kvaliteta jajašca smanjuje pa tek 25 posto žena uspije začeti bez donorskih jajašca mlađih žena. S ulaskom u 43. godinu života šanse padaju na 10 posto, a s 44. godine na 1,6 posto. Iako neke žene mogu zatrudnjeti s vlastitim jajašcima, to nije uobičajeno posebno ako je u pitanju umjetna oplodnja, tvrde ginekolozi. 

Zdrava tjelesna težina smanjuje rizik od carskog reza

Zdrava tjelesna težina igra veliku ulogu u trudnoći. Istraživanja na 53.000 žena potvrdila su da žene u 40-ima koje paze na liniju imaju manji rizik od carskog reza, preuranjenog poroda, niske tjelesne težine kod djeteta i gestacijskog dijabetesa karakterističnog za trudnoću.  

Veći je rizik od pobačaja

S godinama jajašca postaju sve manje kvalitetna i veći je rizik od genetičkih malformacija koje onemogućuju održavanje trudnoće i rast fetusa. To povećava rizik od pobačaja, a sa starenjem su brojke sve nepovoljnije. Stopa pobačaja kod 40-godišnjakinja koje su bile na umjetnoj oplodnji iznosi 24 posto, kod 43-godišnjakinja 38 posto, a kod 44-godišnjakinja 54 posto, potvrdilo je istraživanje američkog Sveučilišta Harvard. 

Što je otac stariji, veći je i rizik od autizma

Osim dobi majke, značajna je i starost oca. Kvaliteta sperme se smanjuje, pa što je otac stariji to je rizik od autizma i shizofrenije kod djeteta veći, potvrdile su studije. 

Treba početi na vrijeme

S umjetnom oplodnjom u 40-ima je najbolje početi tek nakon šest mjeseci pokušavanja, savjetuju ginekolozi. Ali samo ako je menstrualni ciklus redovit, no ako nije preporučuje se pomoć liječnika zatražiti što prije. Nakon toga se rade temeljite pretrage i liječenje se prilagođava svakom pojedincu, no ne jamči uvijek uspjeh. 

Jajašce treba biti zdravo 

Prije umjetne oplodnje jajašca se testiraju i bira se ono najzdravije kako bi se povećala šansa za trudnoćom. Moderna tehnologija povećala je te šanse kod starijih žena, ali to i dalje ne znači da će uspjeti iz prvog pokušaja, upozoravaju stručnjaci. 

Vanjski izgled nije mjerilo starosti

Vanjski izgled nije mjerilo za trudnoću, važnija su životna dob majke i genetički materijal jajašaca. Njihovu kvalitetu mogu povećati određeni sastojci kao koenzim Q10, ali o tome se najprije treba posavjetovati s liječnikom. 

Porod kod kuće se ne preporučuje trudnicama u 40-ima

Što su trudnice starije to je i rizik od komplikacija na porodu veći. Osobito su opasni dijabetes i visoki krvni tlak pa se u takvim situacijama ne preporučuje porod kod kuće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije