Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Tuga i sreća su krivci za snažnu glad i prejedanje

Tuga i sreća su krivci za snažnu glad i prejedanje
1

Emocije nas tjeraju da jedemo nekontrolirano jer tako nesvjesno pokušavamo pojačati ili smanjiti neki osjećaj. Tako jaki osjećaji potiho debljaju

VIDEO

U 75 posto slučajeva uzrok prekomjernog jedenja je emocionalne naravi, a najčešće je povezan uz osjećaj tjeskobe, tuge i depresije, kaže Mirela Vidović, stručna suradnica u Udruzi za prevenciju prekomjerne težine. Na drugome mjestu su socijalni, a na trećemu psihički razlozi, odnosno obiteljske ili različite osobne traume.
- Tugu najčešće liječimo hranom koja sadrži ugljikohidrate i masnoće. Stručnjaci kažu da je potreba za hranom često profinjena interakcija između psihičkih i bioloških signala te okoline. Pritom se uključuju transmiteri u mozgu koji izazivaju želju za određenom hranom - objasnila je Sonja Njunjić, nutricionistica i predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine.
Tjeskoba je osjećaj jednako jak zaljubljenosti, ljutnji i razdraženosti pa ljudi hrani pribjegavaju i u tim emocionalnim stanjima. Osjećaj zaljubljenosti i sreće najčešće nesvjesno pokušavaju pojačati hranom pa tada posežu za finijim jelima. No kod usamljenosti i depresije hrana im služi samo kao nadomjestak za prazninu koju osjećaju.

FINA JELA ZA SREĆU
Sreću vrlo često želimo pojačati i sačuvati s nekom hranom i tada posežemo za finijim stvarima. Najčešće su to čokolada, fini kolači, likeri, ali i pršut te fini sirevi uz čašu vina, kažu Njunjić i Vidović.

TUGA I DEPRESIJA
Te emocije najčešće traže čokoladu, kolače, rižin puding, razne frapee, i to s dodatkom alkohola, sendviče s maslacem i marmeladom te kobasice i pire krumpir. Hrana tu služi kao vrsta zaborava.

ČIPS TJERA DOSADU
Dosada je raspoloženje najbliže depresiji, ukazuju Njunjić i Vidović. Tada ruka sama od sebe poseže za hranom, najčešće grickalicama s puno soli i masnoća. Hrana je kompenzacija i jedemo dok stanje traje.

LJUTNJA UZIMA SVE
Ljutnja izaziva preveliko uživanje u hrani bilo koje vrste jer tako želimo napuniti “rupe” koje su izazvale ljutnju, a koje nismo mogli riješiti u određenom trenutku. Hrana se tada pojavljuje u ulozi “tješitelja”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru