Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Turističke senzacije: 7 gradova pod vodom koji su prepušteni prirodi, ali dostupni turistima

Turističke senzacije: 7 gradova pod vodom koji su prepušteni prirodi, ali dostupni turistima

Diljem svijeta postoje prekrasna podvodna mjesta, gradovi i sela koji su većinom poplavljeni zbog izgradnje rezervoara ili plovnih putova. Neka od njih nalaze se u Kini, Španjolskoj i Rusiji

VIDEO

Ovih sedam zadivljujućih destinacija možete posjetiti ako se želite upustiti u nezaboravnu avanturu i vidjeti podvodna sela i gradove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

1. Shicheng, Kina

Kineski 'lavlji grad' dobio je ime po pet Lavljih planina između kojih je smješten, u jezeru Qiandao. Nekad Shi Cheng, bio je središte politike i ekonomije u istočnoj provinciji Zhejiang, 400 kilometara južno od Šangaja.

Često nazivan 'Atlantidom istoka', podvodni grad stoji zaboravljen 40 metara ispod vode, već 61 godinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @worldshotspots

Sagrađen je za vrijeme dinastije Han koja je u prošlosti vladala Kinom. No, 1959. godine kineska vlada odlučila je da im je potrebna nova hidroelektrana pa su namjerno poplavili grad. Izgradnjom hidroelektrane, povijesna metropola polako se punila vodom, sve dok nije potpuno potonula pod tirkizno jezero Qiandao. Zbog izgradnje je preseljeno gotovo 300.000 ljudi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vauult

Ekspedicijama i podvodnim fotografijama otkriveno je kako grad ima pet ulaznih vrata, za razliku od tradicionalnih četiri. Ovu zagonetnu 'vremensku kapsulu' kako ju mnogi nazivaju, krasi Labirint bijelih hramova, spomen lukovi sa raznim skulpturama od lavova do feniksa, popločene ceste, kuće i povijesni natpisi, od kojih neki potiču još iz 1777. godine. 

Znanstvenici širom svijeta često ga posjećuju i dive mu se dok ronioci redovno rone u razdoblju od travnja do studenog. Kinezi su u međuvremenu napravili podmornicu za turiste koja može u obilazak povesti 48 posjetitelja 23 metara pod površinom vode.

Svaki stanovnik ovog indijskog sela nosi ime u obliku melodije: Kao pjev ptica, tako se dozivaju
Svaki stanovnik ovog indijskog sela nosi ime u obliku melodije: Kao pjev ptica, tako se dozivaju

2. Kaljazin, Rusija

Oko 200 kilometara sjeverno od Moskve crkveni toranj koji se uzdiže s otočića na Volgi čuva uspomenu na povijesni dio Kaljazina, koji su Rusi sami potopili krajem tridesetih godina prošlog stoljeća kako bi napravili hidroelektranu. Temelji crkve ostali su pod vodom, a toranj je nastaviti služiti u novoj ulozi, kao svjetionik.

Toranj koji stoji na otočiću i privlači zanimanje turista trebao je biti srušen, ali plan je promijenjen pa i dalje služi kao atrakcija. Do otočića se može doploviti čamcem, pri čemu znatiželjnici mogu naučiti nešto više o izgubljenim spomenicima i građevinama koje spavaju pod Volgom.

3. Sant Romà de Sau, Španjolska

U regiji Osona u Kataloniji nalazi se selo San Romà de Sau koje je u potpunosti potopljeno vodom. Prije potopa selo je imalo kuće, most i romansku crkvu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sergi Tur (@acacha_worlds)

Zvonik crkve San Romà de Sau izlazi iz vode kada rezervoar nije u svom punom kapacitetu, a za vrijeme suša možete posjetiti sve ruševine koje su potpuno vidljive.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mercè🎗 (@erinska)

4. Mediano, Španjolska

U Huesci u Španjolskoj postoji selo koje je poplavljeno zbog izgradnje rezervoara. Danas još možete vidjeti neke zgrade koje vire iznad površine vode. Mediano je u potpunosti potopljen 1969.

Stanovnici sela su morali u žurbi napustiti svoje domove budući jer je rezervoar otvoren bez upozorenja. Sve su zgrade nestale ispod vode, osim zvonika seoske crkve iz 17. stoljeća. 

5. Port Royal, Jamajka

Jedna od najstarijih regija Jamajke, koja je djelomično potopljena ispod mora smatra se dijelom kulturne baštine. Tijekom 17. stoljeća Port Royal je služio kao sjedište britanske vlade na Jamajci.

U jednom je trenutku Port Royal bio omiljeno mjesto gusara i odmetnika, pa je to mjesto postalo poznato kao 'najbogatiji grad na zemlji' i 'Sodoma Novog Svijeta'. Port Royal je 1692. godine potopio tsunami.

Iako se grad nije baš najbolje održavao i nije u stanju u kakvom bi mogao biti, vode koje okružuju Port Royal su arheološki rudnik zlata, prepun povijesnih artefakata koji pričaju priče o prvim danima engleske okupacije.

6. Izgubljena sela u Ontariju, Kanada

'Izgubljena sela' obuhvaćaju ukupno 10 kanadskih gradova. Svi su ti gradovi bili dio bivših općina Cornwall i Osnabruck u Ontariju. Obje regije potopljene su nakon izgradnje plovnog kanala 1958. godine. Još i dan danas postoje pločnici i građevine koje su vidljive s nekih područja iznad površine vode.

Muzej posvećen potopljenim selima izgrađen je kako bi se uspomena održala živom. Jedan od eksponata u muzeju sadrži i neke zgrade koje su bile srušene prije nego što je selo bilo potopljeno.

7. Pavlopetri, Grčka

Smatra se da je Pavlopetri najstariji podvodni grad u povijesti. Nalazi se na južnoj obali Lakonije u Grčkoj, a grad je poplavljen prije oko 5000 godina. Od 1967. godine, kad je otkriveno, to arheološko nalazište je od velike važnosti.

- Ovo je jedinstveno otkriće s obzirom na to da smo na morskom dnu pronašli gotovo čitav grad, s ulicama, zgradama, vrtovima, grobnicama i nešto slično vjerskom kompleksu - tvrdi Jon Henderson sa Sveučilišta u Nottinghamu nakon nekoliko otkrića u 2009. godini, piše Insider.

POGLEDAJTE: putopisni serijal 'Mozambik' u kojem plivamo s kitopsinama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje