Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Tušt - mediteranska biljka koju mnogi mijenjaju za korov, a zapravo je odličan za zdravlje

Tušt - mediteranska biljka koju mnogi mijenjaju za korov, a zapravo je odličan za zdravlje

Tušt, još poznat kao tušanj i portulak, je čest i poznat samonikli korov koji raste po vrtovima. Ali, ono što većina ljudi ne zna je da je fantastičan antioksidans te da poboljšava cirkulaciju...

Tušt (Portulaca oleracea) je bogat omega-3 masnim kiselinama, spojevima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima. Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovaskularni sustav.

Tušanj ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama. Bogat je i antioksidansima koji štite od uzročnika raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može pomoći i u reguliranju razine kolesterola u krvi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krvnog tlaka. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora.

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra.

Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled.

Pogodan je i za kiseljenje. Tušanj ne bi trebalo rabiti u prevelikim količinama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege. Tušt raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju.

Riblje ulje - dodatak koji jača srce i pomaže kod depresije
Riblje ulje - dodatak koji jača srce i pomaže kod depresije

Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri tjedna može brati. Što ga više berete, to više razraste. Kako biste pripremili čaj, žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne.