Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
78 komentara

Tvrdili su im da se to ne može: Žene se ne boje rađati iza 30-e

Prosječna dob rodilja u čitavom zapadnom svijetu, pa i u Hrvatskoj, pomiče se prema tridesetima, no takva, 'kasnija' trudnoća nosi i potencijalne probleme

rodiliste
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
78 komentara

Danas je za većinu žena idealno vrijeme za roditi prvo dijete oko ili poslije tridesete godine, a u Hrvatskoj ima i onih koje se za zasnivanje obitelji odlučuju u četrdesetoj.

U Hrvatskoj se dob rađanja pomaknula prema tridesetim godinama, tako barem govore podaci Državnog zavoda za statistiku. Takav je je trend već primijećen u zapadnim zemljama.

KASNIJE TRUDNOĆE Čak 82% žena iznad 35 godina uspijeva jako brzo zatrudnjeti

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 60-ih godina prošlog stoljeća žene su prvo dijete rađale s 23 godine, 2006. s 28 godina.

Ali što je s tim zloglasnim biološkim satom?

Stručnjakinja za žensko zdravlje dr. Sherry A. Ross i ginekologinja dr. Alyssa Dweck za Business Insider objasnili su potencijalne rizike kasnije trudnoće.

Fizički rizici

Osnova na kojoj se temelji 'biološki sat' je manja vjerojatnost da žena zatrudni jer nije više toliko plodna kao u dvadesetima. Jajnike zahvaća proces starenja i jajne stanice u 35. godini ne sazrijevaju jednako glatko kao u dvadesetima.

Često se javljaju ciklusi bez ovulacije. K tome je sve manje jajnih stanica: ženski embrij sadrži dva milijuna jajnih stanica. U vrijeme prve mjesečnice njih je 400.000, s 35 godina ostaje ih još samo 35.000.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Psihički rizici

Nakon tridesete žene su emocionalno stabilnije. Dijete im ne dolazi kao obaveza već im daje novu energiju. Znanstvenici kažu da su većinom angažiranije u odgoju djeteta. Budući da se žene planski pripremaju na dijete rjeđe imaju postporođajnu depresiju i lakše podnose nove obaveze koje dolaze s majčinstvom.

S druge strane, Dr. Ross kaže da majke starije od 40 godina imaju tri puta veću vjerojatnost da će patiti od depresije nego žene koje odluče roditi u dobi od 30 do 35 godina. 

ZDRAVA MAJKA I BEBA Najmanji rizici: Idealno vrijeme između trudnoća za sve majke

Dr. Alyssa Dweck, ginekologinja iz New Yorka kaže kako nije sigurna je li rizik od depresije i tjeskobe povećan zbog trudnoće, starosti ili oboje.

- S godinama dolazi i druga vrsta stresa s kojom se žene susreću, kao što su bolest, starenje roditelja o kojima trebaju brinuti i stres koji je povezan s poslom koji obavljaju. Teško je razdvojiti ove probleme i na kojeg pojedinca utječu više, manje ili nikako - poručila je ginekologinja.

Prednosti rađanja u kasnijoj dobi

Mnoge žene se za prvo dijete odluče nakon tridesete, kao što smo već gore spomenuli. Pod pretpostavkom da su u svojim dvadesetima imale dovoljno vremena da se posvetite sebi, braku i poslu i da ste emotivno zadovoljno - to je odlična 'podloga' da se i majčinstvu ostvarite najbolje što možete. Takve žene su veće 'štreberice' i više se pripremaju za ulogu novopečene majke.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message