Lifestyle

Komentari 0

U Bolu na Braču počelo svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci

U Bolu na Braču počelo svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci

U Bolu je 3. srpnja počelo svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u disciplini slalom. Nakon prvog dana, u muškoj konkurenciji najbrži je bio Nizozemac Jordy Vonk, a u ženskoj Nizozemka Sara Wennekes

Jaki sjeverozapadnjak na otoku Braču pridonio je atraktivnosti natjecanja na jednoj od najljepših svjetskih plaža. Gledatelji i turisti su imali prilike pratiti natjecanje najboljih svjetskih windsurfera slalomaša, koji su kroz regatno polje od Zlatnog rata prema Bolu jurili brzinama i do 40 milja na sat (64 kilometara na sat).

POGLEDAJTE VIDEO: Mladi ribar dijeli svoje oceanske avanture

Tijekom ukupno šest dana natjecanja koje je započelo 3. srpnja, 39 muškaraca i jedanaest žena natjecat će se u ukupno 15 zasebnih regata. Iako ovo nije prva regata u Bolu, prvi je put da se boduje za prvenstvo najvećim brojem bodova pa stoga i prvi puta u Hrvatskoj dolaze najbolji natjecatelji iz svijeta windsurfinga.

Nakon prvog dana u muškoj konkurenciji najbrži je bio Nizozemac Jordy Vonk, drugoplasirani aktualni svjetski prvak iz 2019. Basile Jacquin, treći Enrico Marotti, najbolje plasirani hrvatski natjecatelj, te četvrti Maciek Rutkowski, osebujni poljski reper i pobjednik prošlogodišnje bolske PWA regate. U ženskoj konkurenciji nakon prvog dana najbrža je bila Nizozemka Sara Wennekes ispred Nizozemke Fabienne Hoogendam i Francuskinje Tuesday Lou-Judd, dok je Palma Čargo iz Splita bila četvrta i najbolje plasirana hrvatska natjecateljica.

Svi su natjecatelji iznimno zadovoljni uvjetima u Bolu i jakim, stabilnim vjetrom idealnim za natjecanje, a pobjednici u kategorijama saznat će se u srijedu, 7. srpnja.

- Izvrsni su uvjeti u Bolu, nadam se da ćemo imati takve i naredne dane - zadovoljno tvrdi jučerašnji pobjednik Jordy Vonk, Nizozemac, inače vozač za proizvođača windsurf opreme Duotone.

- Oprema je bila brza, radujem se natjecanju kroz naredne dane - rekao je Enrico Marotti iz Voloskog, višestruki prvak Hrvatske, amaterski svjetski prvak 2018. i vjerojatno naš najbolji slalomaš svih vremena.

- Prvi dan je gotov, odradili smo dvije muške i tri ženske eliminacije, natjecatelji su vozili na perajama jer je bilo previše vjetra za foil. Izuzetno mi je zadovoljstvo što su nam došli najbolji svjetski surferi i lijepo ih je vidjeti kako se u Bolu bore za titulu - rekao je Toni Bulić, organizator regate te dugogodišnji zaljubljenik u windsurf i vlasnik Zoo station Bol – kultne 'stanice' za jedrenje na dasci u Hrvatskoj.

Prošlogodišnja bolska PWA regata zbog pandemije je jedina održana u 2020. Djelomično je i zbog toga PWA (Professional Windsurfing Association) donio odluku da se ovogodišnja regata u Bolu u organizaciji Zoo station Bol boduje ravnopravno s ostalim poznatim natjecanjima, kao što su ono u Izraelu, održano u lipnju, te u Syltu u Njemačkoj i Južnoj Koreji. Ova je odluka i razlog zbog kojega trenutno u Bolu gledamo elitu jedrenja na dasci koju do sad još nismo imali prilike ugostiti u našim krajevima, a među kojima se ističu i naše natjecateljice i natjecatelji.

Najčitaniji članci