Lifestyle

Komentari 1

U borbi protiv mitesera idealno je čistiti lice maskom od gline

U borbi protiv mitesera idealno je čistiti lice maskom od gline

Sitne crne točkice pojavljuju se na licu, najviše na području nosa, ponajprije radi nakupljanja sebuma u porama, a sve skupa rezultira masnim, nečistim izgledom kože

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Maska od banane i krastavaca briše bore i tamne mrlje s lica

- Miteseri se pojavljuju kada se sebum (ulje vaše kože) i mrtve stanice nakupljaju u proširenim, otvorenim porama - objašnjava Andrea Pfeffer, osnivačica londonskog studija lica Pfeffer Sal.

- Sebum reagira s kisikom u zraku - proces poznat kao oksidacija - koji daje izloženoj masi taman izgled - dodaje.

Miteseri su izuzetno česti i na njih je osjetljiv svaki tip kože. Ali ako imate masniji tip kože, vjerojatno ćete ih dobivati više i češće, jer taj tip kože prirodno stvara više masti.

POGLEDAJTE VIDEO: Pravilna njega kože

- Najčešće se pojavljuju tamo gdje imamo veću gustoću lojnih žlijezda; brada, nos, čelo - kaže Pfeffer.

Što se tiče spolova, ženska u pravilu ima manje mitesera, dok je muška koža masnija. No, masnoća kože nije loša - suha koža će prije dobiti borice i bore, stoga upravo toj masnoći u koži, odnosno sebumu, možemo zahvaliti za lice bez bora.

Za trake protiv mitesera stručnjakinja smatra da nemaju smisla.

- Trake za mitesere previše su oštre te zapravo dovode do novih problema. Sada ima toliko dobrih formula, da bi te trake trebale biti prošlost - ističe Pfeffer.

Trake za mitesere su postale popularne tijekom devedesetih te zapravo koriste snažno ljepilo za izvlačenje svega s čime dođu u kontakt - uključujući gornji sloj kože. Trag koji vidite nakon korištenja trake nisu miteseri, već masnoća koja štiti kožu i mora ostati na površini vašega lica.

- U tim trakama također nema aktivnih sastojaka. Neće imati preventivni učinak jer se ne bave uzrocima problema - tumači stručnjakinja.

Idealno je da se njima bavi kozmetičarka, no smanjiti pojavu mitesera može i dobro prilagođena beauty rutina.

Prvi i osnovni uvjet za sređivanje i sprječavanje nastanka mitesera je - temeljito i redovito čišćenje lica.

- Navečer odradite jedno ili čak dvostruko čišćenje te se usredotočite na područja u kojima smatrate da imate najviše sebuma - savjetuje Pfeffer.

Salicilna kiselina fantastičan je sastojak za smanjenje mitesera.

- Lipofilna je, što znači da privlači i rastvara ulje. Za razliku od drugih pilinga koji ostanu na površini kože, salicilna kiselina može ući u pore i 'izmamiti' ostatke - objašnjava Pfeffer.

Glina je još jedan sjajan sastojak koji pomaže u borbi protiv mitesera. Trebalo bi koristiti glinenu masku jednom ili dva puta tjedno, kako bi se iz pora odstranio sebum, koji bi inače prerastao u mitesere.

- Nanesite glinenu masku na kritična mjesta, ali nemojte dopustiti da se ​​osuši jer riskirate izvlačenje previše ulja, što može dovesti do toga da koža prekomjerno potakne proizvodnju ulja - komentirala je stručnjakinja za Esquire.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Maska od banane i krastavaca briše bore i tamne mrlje s lica

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Najčitaniji članci