Obavijesti

Lifestyle

Komentari 55

U čokoladama danas je više od pola šećer, a lješnjaka do 15%

U čokoladama danas je više od pola šećer, a lješnjaka do 15%
1

Čokolade koje smo analizirali imaju između 38 i 57 posto šećera. Pojedemo li cijelu, prekoračit ćemo preporučenu dnevnu dozu. Kakaa imaju između 26 i 36 posto

VIDEO

Ovog puta analizirali smo, mnogima omiljene, čokolade s punjenjem od lješnjaka, odnosno nugata, ili dodanim lješnjakom.
Nugat proizvod je proizvod koji se dobiva od nugat mase te proizvoda od kakaa. Sama nugat masa dobiva se miješanjem lješnjaka te prvenstveno šećera. Pa se tako naše čokolade razlikuju po sadržaju punjenja te lješnjaka.

Lješnjak je inače zdrava namirnica koja spada u skupinu orašastih plodova te obiluje jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, koje štite zdravlje srca, te vitaminom E, koji djeluje kao antioksidans te se bori protiv slobodnih radikala u tijelu. Isto tako sadrži vitamine skupine B, pa štiti kožu. Međutim, ne iznenađuje da naše čokolade ne sadrže velike količine lješnjaka, pa ćemo, ako želimo iskoristiti sve njegove blagodati, lješnjak morati jesti sirov umjesto u obliku nugata.

Ako je čokolada s okusom lješnjaka, prema propisima, jasno se daje informacija o okusu te hrane, a ne o sadržaju određenog sastojka. Može sadržavati lješnjak ili aromu koja je dopuštena propisima o aromama.


Naravno, naše čokolade obiluju šećerom. Na 100 grama čokolade možemo pronaći više od 40 grama šećera, a u čokoladi Katy ima ga čak 57 grama. Dnevna preporučena doza je oko 35-40 grama, pa bismo s količinom čokolade koju pojedemo trebali pripaziti. Prekomjerno kozumiranje šećera vodi do razvoja debljine, a potom i šećerne bolesti te bolesti srca. Djeca su još jako podložna razvoju zubnoga karijesa, pa bismo na njih posebno trebali pripaziti.

Osim šećerom, naše čokolade obiluju zasićenim masnim kiselinama, koje prvenstveno nalazimo u kakaovu maslacu, koji je nezaobilazna sirovina u pripremi čokolade. Zasićene masne kiseline, za razliku od onih nezasićenih, kojih inače ima u lješnjaku, u neumjerenim količinama, podižu razinu kolesterola u krvi, pa tako pridonose razvoju bolesti srca i krvnih žila.

U nekima od čokolada koje smo analizirali, zasićenih masnih kiselina je oko 20 grama na jednu čokoladu (Fin Carre, Kandit), što je cijela dnevna preporučena količina.

Osim kakaova maslaca, čokolade sadrže biljne masti, poput palmine, koja može biti bogata trans masnim kiselinama, koje su jednako štetne za zdravlje. Uz spomenuto, naše čokolade sadrže emulgatore, koji povezuju vodu i mast te daju našim čokoladama karakterističnu konzistenciju. Većinom je to lecitin iz soje ili suncokreta. 

Što je to sojin lecitin?

Neke sadrže i E476, poliglicerol poliricinoleat. Budući da može biti životinjskog podrijetla, vegani bi ga trebali izbjegavati. Koristi se i kao zamjena za skuplji kakaov maslac, a konzumiranje bi trebalo svesti na minimum, pogotovo djeca, jer sigurnost nije dovoljno ispitana.

Fin Carre - Ima 15 posto lješnjaka

Ne sadrži punjenje od lješnjaka nego je lješnjak dodan u komadićima te ga ima 15 posto. Šećera je 40,2 grama. Emulgator je suncokretov lecitin, a kakaa je 36 posto.
7,49 kn/100 g


Katy - Ima E476 koji može biti životinjskog porijekla

S punjenjem od nugata, koje ima samo jedan posto paste od lješnjaka. Emulgatori su lecitin te E476, a ima i palminu mast. Kakaa je 30 posto, a šećera čak 57 posto.
3,79 kn/100 g

Schogetten - Ima i ekstrakt vanilije

Paste od lješnjaka je 10 posto, a čokolada je od alpskog mlijeka. Dodano je i vrhnje, koje daje kremastiji okus. Emulgator je sojin lecitin, a dodan je i ekstrakt vanilije za bolji okus. Kakaa je 30 a šećera 53 posto.
6,99 kuna/ 100 grama

Kandi - Sadrži i shea mast

Paste od lješnjaka je 4,5 posto. Od biljnih masti tu su palmina te shea mast. Emulgator je lecitin, a kakaa je 35,5 posto. Dodana je nedefinirana aroma, a šećera je 50 posto.
6,49 kuna/90 grama

Milka - Dodana je i sirutka

S alpskim mlijekom je te 13 posto paste od lješnjaka. Dodana je sirutka, koja obiluje bjelančevinama, a emulgator je sojin lecitin. Aroma poboljšava okus, a kakaa je 30 posto. Šećera je više od 50 posto.
7,99 kuna/80 grama

Dorina - Ima najmanje šećera

Umjesto paste sadrži “prave” lješnjake, a ima ih 13 posto. Emulgator je sojin lecitin, a nema biljnih masti. Kakaa je 26 posto, a šećera najmanje 38 posto.
8,99 kuna/80 grama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima