Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Dalmatinsko selo funkcionira poput zadruge: 'Kad se malo misto složi ulja ima za sve'

Dalmatinsko selo funkcionira poput zadruge: 'Kad se malo misto složi ulja ima za sve'
4

U dalmatinskom selu Slimena stanovnici zajedno sa župnikom vode brigu o zajedničkom masliniku. Ulja ima za sve i svi pridonose brigi o maslinama

VIDEO

Stanovnici malog dalmatinskog sela Slimena nadomak mora, kojeg je i poznati hrvatski pjesnik tragično preminuli Josip Pupačić u svojim pjesmama opjevao kao svoje rodno mjesto, nedavno su ubrali zadnje plodove maslina u jedinstvenom masliniku. U samom središtu mjesta ponad crkve sv. Ivana Krstitelja smjestio se uzorni maslinik sa sto trideset stabala maslina na koji su ponosni svi Slimenjani.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kaštel Štafilić: Branje maslina sa stabla starog 1500 godina 03:09

- Ovo je župni maslinik u koji smo prije 17 godina na poticaj tadašnjeg župnika Jure svi sudjelovali u sadnji mladih maslina. Svaka je obitelj kupila i zasadila onoliko stabala koliko je željela i u tom trenutku mogla. Netko jednu, netko dvije, tri ili čak pet, sedam, ali svaka je obitelj sudjelovala - ponosni su Slimenjani dok ubiru krupne i zdrave plodove od kojih će se proizvesti djevičansko ulje ekstra kvalitete.

VIDEO Ivan (35) iz Pule preselio na selo da čuva koze: 'Imam ih stotinjak, baš svakoj znam ime'
VIDEO Ivan (35) iz Pule preselio na selo da čuva koze: 'Imam ih stotinjak, baš svakoj znam ime'

Na površini od četiri i pol tisuće metara kvadratnih zasadili su stabala maslina točno poštivajući struku. Na zemlji se nekad nalazila vinova loza koja je s vremenom propala.

storyeditor/2023-11-12/PXL_071123_105780245.jpg

- Predložio sam tadašnjem župniku pokojnom don Anti Vojnoviću da posadimo masline i njemu se ta zamisao svidjela, ali je nije realizirao. Nakon njega je došao don Marko Marasović koji je zemlju preorao i on je dobio premještaj na drugu župu, a na njegovo mjesto je došao sada pokojni don Jure Naranča - govori nam župljanin Pero Penšić.

storyeditor/2023-11-12/PXL_071123_105780215.jpg

Prihvatili su župljani kojih je danas svega dvjestotinjak zamisao svojeg tadašnjeg župnika don Jure i prionuli poslu. Prvih je godina svatko svoju maslinu obrezivao, zalijevao i vodio brigu da ne uvene, a onda nakon nekog vremena cijelu je brigu preuzeo župnik don Jure koji je, reći će Slimenjani, bio radišan i koji je puno vremena provodio u župskom masliniku. Pomagali mu Slimenjani koji će i danas nakon toliko godina sa sigurnošću, bez razmišljanja ponosno prstom pokazati svatko svoju maslinu. Današnji župnik don Ivan Sučić koji je na župi već duže godina došavši na službu nakon don Jure rado je nastavio tamo gdje je njegov prethodnik stao i sa svojim župljanima nastavio voditi brigu oko župskog maslinika.

storyeditor/2023-11-12/PXL_071123_105780223.jpg

Bit će, govori Pero, dobar urod koji će tek malo zaostajati za rekordnim od prije dvije godine kada su baćve bile pune maslinova ulja iznimne kvalitete.

- Pitali su me tada moji poznanici kako su mi rodile masline, a ja onako u šali nadodah kako mi nedostaje šest litara - za namiriti četiristo litara ulja - u šali će don Ivan. Bit će ga i ove godine, nadaju se župljani blizu rekordne. Svaka će maslina prema onom kako ubiru dati urod od oko dvadeset pet kilograma ploda, što je otprilike oko tristo sedamdeset kilograma, kažu župljani koji ovih dana beru masline i u šali zadirkuju svojeg župnika.

Moslavački maslinik: 'Tati smo se smijali kad je sadio masline, a lani su dale i prve plodove'
Moslavački maslinik: 'Tati smo se smijali kad  je sadio masline, a lani su dale i prve plodove'

- Ma bit će ulja, ali su ključi od livka u župnika - dobacuju jedni dok drugi nadodaju kako su masline ovako dobro rodile jer je "don Ivan puno očenaša izmolio i masline blagoslovljenom vodom poškropio".

storyeditor/2023-11-12/PXL_071123_105780240.jpg

Sve to sluša don Ivan i drago mu što su njegovi župljani uz njega. Ulja iz župskog maslinika ne manjka ni njemu, ali ni njima.

- Uvijek s oltara kad su svete mise, pogotovo pred božićno vrijeme mojim župljanima kažem da ne bi slučajno kuća bez ulja bila za blagdana - kaže Don Ivan.

Urod odmah ide na preradu u uljaru, a onda u slimenske župske dvore. Otkrili nam župljani kako pripremaju i jedan iznimno ukusan liker od maslina za kojeg su potrebne masline, domaća rakija, limun, naranća, šećer i puno ljubavi. Sve ostaviti četrdest dana u boci, odliti i degustirati na svetoga Ivana nakon šest mjeseci po mogućnosti uz Cetinu, Pupačićeve jablanove ili pogled na more sa Slimena tamo dolje iznad Dubaca i Vrulje gdje se more penji i dobro jutro veli. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci