Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U Grafičkoj zbirci NSK pronađene božićne čestitke starije od 100 godina

U Grafičkoj zbirci NSK pronađene božićne čestitke starije od 100 godina

Uz novine stižu pretisci odabranih primjeraka iz bogate arhive Grafičke zbirke NSK s motivima koji bude optimizam

VIDEO

Božić je ljeta Gospodnjeg 1917. Na nekom od kioska starog Agrama kupili ste čestitku i želite je poslati dragoj osobi koja je daleko, možda na bojištu Galicije ili u nekome kutku prostrane Austro-Ugarske Monarhije. Promet se zbog ratnih zbivanja odvija otežano pa znate da neki koje volite neće biti s vama za blagdane. Odlazite kući, na kaminu grijete promrzle ruke i usput omekšavate tintu pa u nju umačete nalivpero i krasopisom ispisujete čestitku.

Oživljavanje tradicije

Baš kao i 1917., kada je Europa bila u vihoru Prvog svjetskog rata, i ovogodišnji su blagdani puni briga i neizvjesnosti. Možda je zato i najstarija među čestitkama iz fundusa Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice čije će pretiske Večernjak u nedjelju darovati svojim čitateljima ona koja je poslana te teške godine. U doba kriza međusobna povezanost postaje važnija nego ikada pa NSK i Večernji list u akciji Tradicija dobrih želja nastoje oživiti običaj slanja božićnih čestitki. Pandemija nam je možda onemogućila da zagrlimo sve koje volimo, no možemo pokazati da na njih i te kako mislimo.

“Držeći u rukama jednu od najstarijih božićnih dopisnica iz fonda knjižnice, u mašti se ispisuje sentimentalna blagdanska priča. O duši koja ju je kupila u nekoj trafici ili poštanskom uredu. O nalivperu kojim je pisana. O marki s kojom je putovala. Poštaru koji ju je nosio u velikoj torbi pa je ubacio u sandučić. O rukama koje su ga otključale. Očima koje su čitale. O radosti koju je probudila. O Božiću kakav je bio nekad”, piše na web stranici kampanje Dobrila Zvonarek iz NSK.

Tradicionalne čestitke koje datiraju iz vremena prije Drugog svjetskog rata često su ispisivane na njemačkom jeziku, a naslovljene su, primjerice, na blagorodnog gospodina Radoslava Franjetića, nadinspektora voda u Osijeku, visokocijenjenu gospodju Toni Maršić, suprugu potpukovnika u Zagrebu... Velik broj sačuvanih čestitki poslan je Elzi Kučeri, prvoj hrvatskoj knjižničarki, koja je spoznala važnost tog običaja pa ih je skupljala u arhivi koja je danas dio zbirke. U fondu NSK nalazi se više od 500 božićnih i novogodišnjih čestitki, a neke su oslikali poznati umjetnici poput Andrije Maurovića.

Pomno odabrani primjerci čiji će se pretisci u nedjelju darivati uz Večernji list, pak, prikazuju motive zimskih radosti, a cilj im je probuditi sjećanje na djetinjstvo i optimizam u vremenu kada nam je itekako potreban. Jer ovog je Božića svaka želja posebna.

Podijelite i fotografije

I upravo uz #SvakaŽeljaJePosebna ili #tradicijadobrihželja u sklopu akcije možete i fotografije primljenih ili poslanih čestitki podijeliti s drugim korisnicima društvenih mreža. U nedjelju 13. prosinca svim čitateljima Večernji daruje pretisak jedne od prekrasnih, starih čestitki pronađenih u fundusu NSK.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku