Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

U nastavi na daljinu isključene su naše najranjivije grupe djece

Organizacije upozoravaju na diskriminaciju prema romskoj, srpskoj, izbjegličkoj i drugoj djeci nedominantnog etničkog porijekla i kojima hrvatski nije materinski jezik

Zagreb: Nastava preko virtualnih učionica na HRT 4
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
0 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Farme algi su spas za planetu jer usisavaju ugljični dioksid

GOOD inicijativa prozvala je u utorak Ministarstvo obrazovanja zbog diskriminacije i isključivanja najranjivijih grupa djece iz odgojno-obrazovnog procesa u nastavi na daljinu te će zbog toga uputiti pritužbu i UN-ovu Odboru za prava djeteta.

Devet punih tjedana nakon početka nastave na daljinu, najranjivije su grupe djece u potpunosti ili djelomično isključene iz odgojno-obrazovnog procesa te je time narušeno njihovo ljudsko pravo na obrazovanje, stoji u priopćenju GOOD inicijative.

Tired boy sleeping during lesson at school NE VOLE ŠKOLU Hrvatska: Učenici od 11 do 15 sve više su na internetu, puše

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne odaziva se, kažu, na upite organizacija i inicijativa koje posljednjih tjedana upozoravaju na diskriminaciju prema romskoj, srpskoj, izbjegličkoj i drugoj djeci nedominantnog etničkog porijekla i kojima hrvatski nije materinski jezik.

Osim toga, učenici i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, kao i druga djeca koja pripadaju marginaliziranim i ugroženim grupama, zbog zatvaranja škola, izgubili su i različite oblike pomoći i podrške koje su inače dobivali kroz školski sustav poput besplatnog obroka za dijete, psihološke podrške, podrške u učenju i sl.

MALI LJUDI VELIKA SRCA Bravo, Hrvatska: Palčići dobili 5,4 mil kn, stiže 14 inkubatora!

Stoga će GOOD inicijativa i organizacije Are You Syrious, Romska organizacija mladih Hrvatske i Srpsko narodno vijeće uputiti i pritužbu UN-ovu Odboru za prava djeteta zbog povrede prava na pristup obrazovanju te diskriminaciju djece kojima hrvatski nije materinji jezik u procesu provedbe nastave na daljinu.

Te organizacije smatraju da obrazovne vlasti trebaju poduzeti ozbiljne korake u uključivanju ranjivih i marginaliziranih grupa u odgojno-obrazovni proces. To znači osiguravanje potrebnih informacija učenicima, obiteljima i nastavnicima, pristup adekvatnim nastavnim sadržajima, nadoknadu gradiva i podršku u nastavi svima kojima je to potrebno, ali i potrebna sredstva i uvjete za rad.  

SUKLADNO S MJERAMA Postao je slavan: Pištoljem na vodu svećenik dijelio blagoslov

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Reciklaža: Talijanski dvojac radi statement torbe od otpada

POGLEDAJTE VIDEO Dean Kotiga: #ZAJEDNO24SATA

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message