Lifestyle

Komentari 0

Sutra samo uz 24sata prilog na dar: Saznajte sve o alergiji na ambroziju i kako si pomoći

Sutra samo uz 24sata prilog na dar: Saznajte sve o alergiji na ambroziju i kako si pomoći

Donosimo vam savjete kako prepoznati alergiju na ambroziju, koje su skupine najugroženije i recepte za domaće ljekovite pripravke koji će olakšati simptome

Ambrozija je među najagresivnijim alergenim biljkama u svijetu, a najčešće raste na zapuštenim zemljištima, livadama i vrtovima. Naraste do metar i pol visine, a uspravna i razgranata stabljika joj je prekrivena sitnim dlačicama. Listovi su jajolikog oblika, a cvjetovi su žućkaste boje i cvatu u grozdovima.

Samo jedna biljka sadrži do 200 cvjetova te proizvodi čak i do osam milijuna izrazito alergogenih peludnih zrnaca. Kako bi se spriječilo njezino širenje, mlade biljke ambrozije treba mehanički čupati s korijenom još u travnju ili svibnju, ali nikako tijekom cvatnje jer se tako može pospješiti širenje sjemena, što rezultira s još većim brojem novih izniklih mladih biljaka u sljedećoj sezoni.

Najviše dnevne koncentracije peludi ambrozije u zraku su potkraj kolovoza i početkom rujna, a najviša koncentracija peludi u danu su u jutarnjim satima i prije podne, pa to treba imati u vidu kad se pokušavamo izbjeći neugodne simptome. Procjenjuje se da zbog alergije na ambroziju u Hrvatskoj pati više od 650.000 građana.

Zato ne propustite 24sata u ponedjeljak, 8. kolovoza i saznajte super savjete koji vam mogu pomoći u borbi protiv alergije na ambroziju.

Najčitaniji članci