Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

U posteljici rodilja našli čađu - čestice onečišćenog zraka

U posteljici rodilja našli čađu - čestice onečišćenog zraka
1

Crni ugljik, koji najčešće nastaje kao posljedica izgaranja fosilnih goriva, otkrili su na fetalnoj strani placente - dijelu posteljice koji je najbliži djetetu

VIDEO

U prvom ovakvom istraživanju ikad, belgijski su znanstvenici sa Sveučilišta Hasselt u posteljicama 28 žena koje žive u zagađenim područjima otkrili čestice čađe koja je u zraku kao posljedica zagađenja. Od ispitanih rodilja, petero žena je rodilo prijevremeno, a 23 u terminu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:18

Posteljica povezuje zdravlje majke i djeteta, kojemu je devet mjeseci izvor svog kisika i hranjivih tvari koje će dobiti. Zbog toga su rezultati ovog istraživanja zastrašujući smatraju znanstvenici, jer pokazuju da zagađenje zbog pregustog prometa i industrijske pare mogu kroz tijelo majke doći do nerođenog djeteta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upozoravaju da bi ovakav protok štetnih tvari mogao prouzročiti komplikacije pri rođenju i oštećenja kod djeteta.

Čađa, koja najčešće nastaje kao posljedica izgaranja fosilnih goriva, kod trudnica je otkrivena na fetalnoj strani posteljice - dijelu koji je najbliži djetetu. Pronađena je kod svih 28 majki koliko ih je i sudjelovalo u istraživanju. Što je zagađeniji bio zrak gdje su živjele, to je nakupina čađe bila veća.

Kod njih je deset, koje su bile najviše izložene onečišćenom zraku, pronađeno prosječno 2,42 mikrograma čađe po metru kubičnom. Zabrinjavajuće je i što su kod žena iz najmanje zagađenih područja razine čađe i dalje bile mjerljive - u prosjeku 0,63 mikrograma po kubnom metru.

Čestica čađe ima u lebdećim česticama u atmosferi, a crni ugljik koji ju tvori emitira se iz više od 70 različitih vrsta izvora onečišćenja zraka, te čini većinu zagađenja zraka. Poznato je da štetno djeluje na ljudsko tkivo, a zagađeni se zrak povezuje s oboljenjima od raznih tumora. Osim toga, poznato je da oštećuje srce, mozak i pluća te da smanjuje plodnost.

- Već je nekoliko različitih studija pokazalo da nedvojbeno postoji povezanost između prenatalne izloženosti onečišćenju zraka i problema pri porodu i zdravstvenih problema djeteta - rekao je dr. Tim Nawrot sa Hasselt Sveučilišta. Tako su, na primjer, čestice koje sudjeluju u izgaranju, uključujući čađu, povezane s manjom porođajnom težinom djece, prijevremenim rođenjem i manjim rastom.

Misterij je riješen: Tko se više znoji - muškarci ili ipak žene?
Misterij je riješen: Tko se više znoji - muškarci ili ipak žene?

Premda se još ne zna koji su točno učinci zagađenja na nerođeno dijete, iz tima koji je prevodio istraživanje kažu da se zna da čađa kod još nerođene djece oštećuje DNK.

Može tako pokrenuti proces koji se naziva metilacija, u kojem djelovanje jednog gena može promijeniti djelovanje kemikalije izvana. Metilacija može uzrokovati mutacije koje uzrokuju rast tumora, a povezana je i sa stanjima kao što su multipla skleroza ili dijabetes.

Zagađenje

Profesor Andrew Shennan s King's Collegea u Londonu, koji nije sudjelovao u ovoj studiji, kaže kako i najmanje čestice zagađenja koje mogu preko posteljice prijeći k djetetu, npr. pušenjem, mogu uzrokovati ozbiljne bolesti. Ovo je otkriće zato, po njemu, alarmantno. 

Kako sve onečišćenje i čestice iz zagađenog zraka mogu utjecati na zdravlje?

Djeca s manjim IQ-om: Djeca majki koje žive u zagađenim područjima imaju IQ za sedam bodova niži od djece majki koje žive u mjestima sa čišćim zrakom, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu u svibnju 2019. godine.

Lošije pamćenje: Dječaci do deset godina starosti, koji su u maternici bili izloženi većoj razini PM2.5, lošije su prošli na testovima pamćenja, otkrili su istraživači Barcelonskog instituta za globalno zdravlje.

Lošiji razvoj: Djeca koja žive za manje od trećine kilometra od prometne ceste dvostruko će vjerojatnije postići niži rezultat na testovima komunikacijskih vještina, otkrili su ove godine istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje djeteta Eunice Kennedy Shriver. Također je vjerojatnije da će im koordinacija ruka-oko biti lošija.

Mijenjanje strukture mozga: Zagađenje može promijeniti strukturu dječjeg mozga, kako bi to učinilo i zanemarivanje utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta u Cincinnatiju. Njihova je studija na 14 djece utvrdila da je stopa anksioznosti viša među onima koji su izloženi većoj razini zagađenja.

Kraći životni vijek: Djeca rođena danas izgubit će gotovo dvije godine svog života zbog zagađenja zraka, navodi se u izvještaju američkog Instituta za zdravstvene učinke iz travnja 2019. 

Autizam: Djeca koja žive u jako zagađenim dijelovima Šangaja imaju 86 posto veće šanse za razvoj autizma otkrili su istraživači sa Sveučilišta Monash u Australij. Autor studije dr. Yuming Guo rekao je: "Mozak male djece koja se još razvijaju osjetljiviji je na toksine u okolini."

Astma: Četiri milijuna djece širom svijeta godišnje razvije astmu zbog zagađenja u cestovnom prometu, procijenilo je veliko istraživanje akademika sa sveučilišta George Washington. Stručnjaci su podijeljeni što točno uzrokuje astmu - no izlaganje zagađenju u djetinjstvu sigurno povećava rizik jer oštećuje pluća.

Kako besplatno spasiti planet: Tuširanje, vlastiti vrt, ocat...
Kako besplatno spasiti planet: Tuširanje, vlastiti vrt, ocat...

Manja porođajna težina: Djeca koja su živjela u zagađenim područjima rođena su lakša od onih čije su majke živjele u područjima čistog zraka, otkrili su stručnjaci sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji. Dodatno zagađivanje dušikovim dioksidom moglo bi utjecati i na to kako dobro djeca dobro sagorijevaju masti, rekli su znanstvenici.

Prijevremeno starenje: Talijanski Znanstvenici sa Sveučilišta u Modeni rekli su kako vjeruju da zagađenje ubrzava starenje kod žena, baš kao i pušenje, što znači da im brže ponestaje jajnih stanica. Istraživanje se temeljilo na tome što su otkrili da gotovo dvije trećine žena koje imaju nisku 'rezervu' jajašaca, redovito udiše otrovni zrak.

Rizik od pobačaja: Trudnice imaju 16 posto veći rizik od pobačaja ako žive u područjima visokog zagađenja, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Utah.

Rizik od raka dojke: Znanstvenici sa Sveučilišta u Stirlingu otkrili su da šest žena koje rade na istom mostu pored prometne ceste u SAD-u dobije rak dojke u roku od tri godine. Izdvaja se kako kemikalije u prometu stvaraju rak isključivanjem BRCA gena.

Lošija sperma: Miševi izloženi toksičnom zraku imali su spermu lošije kvalitete u usporedbi s onima koji su udisali čisti zrak od rođenja otkrili su brazilski znanstvenici sa Sveučilišta u Sao Paulu.

Erektilna disfunkcija: Muškarci koji žive na glavnim cestama imaju veću vjerojatnost da će imati poteškoća s erekcijom zbog izloženosti zagađenju, pokazalo je u veljači istraživanje sa kineskog sveučilišta Guangzhou. Otrovne pare smanjile su protok krvi u genitalije, pokazuju ispitivanja na štakorima, i dovela ih u rizik od razvoja erektilne disfunkcije.

Psihoze: U ožujku su znanstvenici s King's Collegea iz Londona povezali otrovni zrak s intenzivnom paranojom i nepostojećim glasovima kod mladih. Rekli su da otkrivanje kako točno zagađenje može dovesti do psihoze treba biti "hitan zdravstveni prioritet".

Tuga: S Tehnološkog instituta u Massachusettsu su otkrili da smo tužniji što je zrak više onečišćen. Njihova studija utemeljena je na analizi korisnika društvenih medija u Kini, usporedo s prosječnom dnevnom koncentracijom PM2.5 i vremenskim podacima gdje su živjeli.

Demencija: Zagađenje zraka moglo bi biti odgovorno za 60.000 slučajeva demencije u Velikoj Britaniji, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta King's College u Londonu, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...