Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

U školu bez stresa: Igranjem učionice pobjeđuje se strah

Tjeskoba zbog nepoznatog: Zajednička šetnja do škole, crtanje za radnim stolom i omiljena igračka pomoći će prvašiću da bez stresa savlada prve dane u školi

Fotolia
Foto: Fotolia
1 komentara

Pitajte uplašenog što ga najviše plaši i brine, recite mu kako se zove njegova učiteljica te mu pričajte o aktivnostima koje ga očekuju.  

Odredite mu radni kutak u domu pa ga ukrasite i opremite potrebnim priborom. Neka prije škole svaki dan kratko sjedne za radni stol te boji, crta ili čita. Igrajte se škole i na zabavan način naučite dijete da tijekom nastave mora mirno sjediti i pozorno slušati te ga ohrabrite da digne ruku kad zna odgovor na postavljeno pitanje. 

Uključite prvašića i u kupnju školskih knjiga, pribora, torbe te odjeće. Lavinu straha od nepoznatog spriječite tako da se s djetetom prije početka nastave prošećete do škole. 

Upoznajte ga s putem kojim će svakodnevno ići, razgledajte školsko igralište, pa čak i zavirite zajedno kroz prozor u učionicu. Po dijete u školu dođite na vrijeme. Uz široki osmijeh recite mu koliko ste ponosni na njegov hrabro odrađen prvi školski dan. 

Sve je lakše uz mali dio doma u torbi

Ako je dijete i dalje uplašeno, neka u školskoj torbi ponese i omiljeni predmet poput medvjedića ili lutke. To će mu pomoći da se osjeća bolje te će pomoći razbiti strah od nepoznatog.

Rastanak je svake minute sve teži i teži

Čak i ako je dijete vrlo sramežljivo, ne odugovlačite rastanak. Jedna je od najčešćih roditeljskih pogrešaka predugo opraštanje nakon što dijete dovedu u školu. Tako će mu samo još teže pasti rastanak. Nasmiješite se, zagrlite ga, poljubite i pozdravite, udahnite i okrenite se. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message