Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

U svemiru otvaraju restoran s Michelinovom zvjezdicom

U svemiru otvaraju restoran s Michelinovom zvjezdicom

Neobično iskustvo možete doživjeti u svemirskom brodu Neptune po cijeni od 495.000 dolara (456,276 eura) po osobi. Prvi gosti u restoran će moći krajem 2025. godine

VIDEO

Koliko daleko ste spremni otputovati za stvarno izvrstan obrok? Što kažete na 30 kilometara iznad razine mora u šestosatnoj avanturi koja će vas odvesti do svemira i natrag? Naime, u petak je kompanija luksuznih svemirskih putovanja SpaceVIP objavila da se udružuje s kuharom Rasmusom Munkom i nudi šestorici neustrašivih putnika priliku da stvore uspomene za cijeli život te budu gosti prvog restorana s Michelinovom zvjezdicom u svemiru 2025. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Fascinantne snimke iz svemira

Pokretanje videa...

Moćni teleskop James Webb snimio najdublju fotografiju svemira dosad 01:30

- Objava je već bacila pozornost na svemirski turizam i oduševljeni smo zbog toga - napisao je osnivač SpaceVIP-a Roman Chiporukha.

Ovo iskustvo možete i doživjeti u svemirskom brodu Neptune po cijeni od 495.000 dolara (456,276 eura) po osobi. Prva svjetska svemirska letjelica s neutralnom emisijom ugljika bit će lansirana krajem 2025. godine, a poletjet će iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Prema priopćenju za javnost, let će trajati ukupno oko šest sati, a odvijat će se u kapsuli pod tlakom koju u nebo podiže stratosferski svemirski balon. Dok su na brodu, sudionici će imati pristup Wi-Fi-ju i moći će uživo prenositi cijelo iskustvo prijateljima i obitelji na zemlji.

Nakon što je 2021. kupio tri kapsule od tvrtke Space Perspective na Floridi, Chiporukha kaže da SpaceVIP razvija partnerstva s umjetnicima koji će uzdignuti ljudsku svijest kroz svemirska putovanja.

FOTO Japanci poslali prvu sliku s površine Mjeseca, snimio je rover veličine teniske loptice
FOTO Japanci poslali prvu sliku s površine Mjeseca, snimio je rover veličine teniske loptice

- Pokretanjem ovih letova moći ćemo ih učiniti dostupnima većem broju ljudi. U 1920-ima je karta za prekooceanski let bila preskupa i dostupna samo eliti, međutim, s napretkom tehnologije i rastom zrakoplovne industrije, putovanje zrakoplovom s vremenom je postalo pristupačnije. Ovo je tek početak privatnog svemirskog putovanja, tako da apsolutno vidimo da i to ide u istom smjeru - dodao je.

Poznat po svom izuzetno impresivnom restoranu, kuhar Rasmus Munk iza sebe ima dvije Michelinove zvjezdice, a njegov restoran u Kopenhagenu rangiran je među pet najboljih restorana na svijetu.

- Započeli smo naš razgovor s kuharom Rasmusom prošle jeseni i brzo je postalo jasno da smo usklađeni što se tiče pristupa ovom iskustvu - rekao je Chiporukha.

Specifičnosti oko jelovnika i načina na koji će obrok biti poslužen je "sljedeća faza" procesa planiranja ekspedicije, no jela će biti nadahnuta istraživanjem svemira tijekom posljednjih 60 godina ljudske povijesti i njegovim utjecajem na društvo, rekao je Chiporukha.

U međuvremenu, Chiporukha kaže da je SpaceVIP već imao desetak ljudi koji su izrazili interes za ovim doživljajem i očekuje da će osigurati mjesta za svih šest putnika prije očekivanog.

Starship izgubljen pri povratku na Zemlju nakon što je odradio veći dio leta. Stižu čestitke....
Starship izgubljen pri povratku na Zemlju nakon što je odradio veći dio leta. Stižu čestitke....

- Veličanstvenost gledanja izlaska sunca iznad našeg planeta stavlja u fokus duboko razumijevanje da kolektivno imamo jedan dom, osjećaj koji nijedno drugo ljudsko iskustvo ne može izazvati na tako emocionalnoj dubini - rekao je Chiporukha, piše Forbes.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...