Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

U ukusnoj piletini se kriju opasne superbakterije

Bakterije u hrani su sve otpornije na antibiotike koji se koriste u ljudskoj medicini, a najbolji način obrane od zaraze je temeljito pranje ruku

fotolia
Foto: fotolia
2 komentara

Čak tri četvrtine svježe piletine na britanskom tržištu sadrži bakteriju campylobacter, kojom se na godinu zarazi 440.000 ljudi, a 80 ljudi zbog nje umre, prenosi agencija za hranidbene standarde. Ista agencija navodi kako bakterija prirodno nastanjuje okoliš, najviše farme, a uništava je svako temeljito kuhanje ili pečenje. Broj zaraženih u posljednje četiri godine ubrzano raste, a tamošnji stručnjaci kao jedan od glavnih razloga navode otpornost bakterije na antibiotike koji se koriste u ljudskoj medicini. Upozoravaju i na važnost temeljita pranja ruku prije, ali i nakon pripremanja mesa, kako bi se spriječilo širenje zaraze.
LISNATO POVRĆE
Špinat, salata, kelj i kupus odgovorni su za izbijanje 363 zaraze između 1990. i 2006. te su uzrokovali 13.568 oboljenja, izvještava američki Center for Science in the Public Interest. Povrće se najčešće zarazi bakterijom E. coli i salmonelom u doticaju sa životinjama i prljavim rukama.
TUNA
Skombroidno trovanje javlja se ako svježa riba ostane predugo na toplom. Svježa ili sirova tuna vrlo je često izvor ove vrste trovanja. Tuna je uzrokovala 268 zaraza i 2341 oboljenje.
KAMENICE
Ova morska delicija izazvala je 132 zaraze i 3409 oboljenja od 1990. do 2006. Najčešći uzročnici bolesti su norovirus i opasnije bakterije iz roda Vibrio. Trovanje kamenicama popraćeno je proljevom, povraćanjem i jakim grčevima u želucu.
SIR
Odgovoran za izbijanje 83 zaraze i 2761 oboljenje uzrokovano salmonelom. Uporabom pasteriziranog mlijeka koje se zagrijava i tako uništava klice moguće je smanjiti broj loših bakterija u siru.
SLADOLED
Jaja zaražena salmonelom kao jedan od glavnih sastojaka sladoleda odgovorna su za izbijanje 74 zaraze te su uzrokovala 2594 oboljenja. Ispravno rukovanje hranom, ključno je za sprečavanje trovanja sladoledom, ali i ostalom hranom.
JAJA
Jaja su odgovorna za izbijanje 352 zaraze, u kojima su bila 11.163 oboljela. Od pokvarenih ili sirovih jaja ljudi se najčešće zaraze salmonelom, koja često uzrokuje proljev.
RAJČICE
U 16 godina rajčice su krive za 31 zarazu, pri kojima su oboljela 3292 čovjeka. Za polovicu je odgovorna salmonela, a na drugom se mjestu nalazi norovirus. Ova povrtnica osobito je problematična jer je većinom jedemo sirovu, pa bakterije ne ubije kuhanje, i pomiješanu s drugom hranom, pa se klice šire.
KRUMPIR
Uzrok 108 zaraza i 3695 oboljenja. Međutim, problem nije u krumpiru već u unakrsnoj zarazi prilikom pripreme.
BOBIČASTO VOĆE
Jagode, kupine i maline uzrokovale su 25 zaraza te 3397 oboljenja. Više od 1,179.340 kg jagoda je zaraženo virusom hepatitisa A.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message