Lifestyle

Komentari 0

U velikim gradovima zagađenje zraka izazvalo je 160.000 smrti

U velikim gradovima zagađenje zraka izazvalo je 160.000 smrti

Unatoč poboljšanoj kvaliteti zraka zbog epidemioloških mjera zagađenje zraka izazvalo je oko 160.000 preuranjenih smrti u pet najnaseljenijih gradova svijeta, objavili su znanstvenici

Prema izvješću nevladine organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace Southeast Asia najpogođeniji je New Delhi, najzagađeniji glavni grad na svijetu, u kojemu je 54.000 smrti prošle godine bilo rezultat opasnih čestica PM2.5.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Tokiju prerano je zbog zagađenja umrlo 40.000 ljudi, a slijede Šangaj, Sao Paulo i Mexico, prema izvješću koje je proučavalo utjecaj mikroskopskih čestica PM2.5 koje su rezultat izgaranja fosilnih goriva. Ekonomski gubici koji su rezultat zagađenja procjenjuju se na 85 milijarda dolara u tim gradovima.

- Kada vlade odaberu ugljen, naftu i plin umjesto čiste energije naše zdravlje plaća cijenu - kaže  Avinash Chanchal, aktivist Greenpeace India.

- Nekoliko mjeseci ograničenja nije načelo dugoročne prosjeke zagađenja zraka kojima su ljudi izloženi. Pomalo je šokantno vidjeti koliko je bilo preokreta i svejedno imamo još posla na poboljšanju kvalitete zraka - kaže znanstvenik Aidan Farrow iz istraživačkog laboratorija Greenpeace na britanskom sveučilištu Exeter.

Čestice PM2.5 smatra se najopasnijima po zdravlje jer oštećuju srce i pluća te povećavaju rizike za teške oblike astme. Neka su istraživanja povezala te čestice i s većim rizikom od smrti od covida-19. Zagađenje zraka najveći je pojedinačni faktor u okolišu koji globalno ugrožava ljudsko zdravlje i godišnje ubija sedam milijuna ljudi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Prema WHO-u 90 posto osoba udiše zagađeni zrak što je povezano s moždanim udarima, rakom pluća i srčanim bolestima i sad je izjednačen s uživanjem duhana, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

Znanstvenici su koristili računalne modele koji procjenjuju utjecaj čestica PM 2.5 na zdravlje na temelju podataka o kvaliteti zraka tehnološke tvrtke za mjerenje kvalitete zraka IQAir, znanstvenih modela procjene rizika te podataka o zdravlju stanovništva za 28 gradova. Model su razvili u suradnji Greenpeace, IQAir i Centar za istraživanja energije i čistog zraka.

Najpogođenija Azija

Mjere ograničenja uvedene u okviru borbe protiv epidemije koronavirusa ispraznile su ulice i izazvala prekid rada industrija koje zagađuje te privremeno 'očistile' zrak iznad velikih gradova.

Problem zagađenja najviše pogađa azijske gradove zbog prometa, termoelektrana na ugljen, građevinskog sektora, krčenja šuma i spaljivanja biljnog materijala, loženja drva i otpada.

New Delhi, primjerice, prošao je dramatičnu preobrazbu tijekom prošle godine kad su stanovnici u vrijeme mjera ograničenja mogli uživati u azurnom nebu i čistom zraku. Znanstvenici smatraju da su mjere ograničenja protiv koronavirusa morale rezultirati smanjenim brojem umrlih od zagađenja. Greenpeace poziva vlade da ulože u obnovljive izvore energije.

- Kako bismo doista očistili zrak vlade moraju prestati graditi nove termoelektrane na ugljen, rashodovati postojeće termoelektrane, uložiti u čistu energiju poput vjetra i sunca - kazao je glavni znanstvenik organizacije Farrow za Afp.

Najčitaniji članci