Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Uber zabilježio 464 prijavljena slučaja silovanja u dvije godine

Tvrtka je zauzela stav da u izvješće o sigurnosti treba uključiti incidente koji su se dogodili u roku od 48 sati nakon završetka vožnje bez obzira na to je li izvještaj doveo do pravnog postupka

uber
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1 komentara

Nakon godina kritike, Uber je objavio podatke o broju seksualnih uznemiravanja i napada tijekom 2017. i 2018. godine na području SAD-a. Izvješće uključuje i informacije o nesrećama, fizičkim napadima i smrtnim slučajevima u prometu. Podatci uključuju incidente koje su prijavljivali vozači i klijenti, a izvješće sadrži 84 stranice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Uzimajući u obzir ogroman broj vožnji u svijetu tijekom dvije godine, oko  2,3 milijardi, incidenti se prema statistici događaju vrlo rijetko. Više od 99,9% vožnji na platformi prolazi bez problema, međutim ipak su zabilježeni slučajevi seksualnih napada.

Rezultati pokazuju da su putnici sigurniji u Uberu nego kod kuće ili u školi, a čak oko 80% seksualnih napada počini netko koga žrtva poznaje, prema statistikama. 

Statistika je uključivala prijave vozača, korisnika i 'trećih strana' što podrazumijeva one koji su se vozili s nekim, a sami nemaju aplikaciju. 

Pokazalo se da su vozači žrtve u 42 posto svih prijavljenih incidenata, a putnici u 56 posto. Žalbe trećih strana čine dva posto od ukupnog broja. Pod onim što je Uber okarakterizirao kao seksualno zlostavljanje, 92 posto od ukupnih broja žrtava su putnici, a od toga su žrtve 89 posto bile žene. 

Tvrtka je zauzela stav da u izvješće o sigurnosti treba uključiti incidente koji su se dogodili u roku od 48 sati nakon završetka vožnje bez obzira na to je li izvještaj doveo do pravnog postupka. Politika je da treba vjerovati preživjelima. 

despair rape victim waiting for help, Stop sexual harassment and | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

U 2017. godini prijavljeno je 229 slučaja silovanja na milijardu vožnji. Iduće godine prijavljeno je 235 na 1,3 milijardi vožnji. Incidenti uključuju izravna izvješća Uberu putem aplikacije i web stranice. Treće strana incidente je prijavila medijima, policiji ili na društvenim mrežama. 

Osim seksualnih napada, Uberovo izvješće otkriva i podatke o smrtnim slučajevima u prometu. Zabilježeno je 49 smrtnih slučajeva povezanih s Uberom u 2017. godini i njih 58 u 2018. godini.

DODATNO SE PLAĆA Psssst... Sad i kod nas možete tražiti da vozač Ubera ne priča

U jesen 2017. Uber se obvezao da će neprofitnim organizacijama dati pet milijuna dolara za financiranje inicijativa za prevenciju seksualnog nasilja. 

Seksualno nasilje je skrivenije te se rjeđe prijavljuje. Tri od četiri žrtve ne prijavljuju seksualno zlostavljanje što znači da Uberove brojke nisu u potpunosti točne, piše HuffPost. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message