Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ubijete li pčele i ose, tad vam cijela kolonija neće dati mira

Ubijete li pčele i ose, tad vam cijela kolonija neće dati mira
1

Pasta za zube i blato smanjuju bol i oticanje kod uboda pčele i ose, a tvrdo koračanje najbolja je obrana od zmija. Igračke mogu postati gnijezdo komaraca

VIDEO

Komarci, krpelji, ose, pčele, stršljeni i drugi kukci te zmije stanovnici su omiljenih okupljališta na otvorenom, a njihovi ubodi ili ugrizi mogu imati ne baš ugodne posljedice. Kako biste izbjegli ubode pčela, osa i stršljena, najbolje je ne približavati im se niti ih ubijati. Mogli biste na sebe navući bijes cijele kolonije pa bi vas mogli loviti i nekoliko stotina metara pokušavajući zaštititi svoj dom. Državni zavod za zaštitu prirode upozorio je da i zmije počinju izlaziti iz zimskog mirovanja. U proljeće se okupljaju u veće skupine i vrlo su aktivne. Stoga je za boravka u prirodi dobro nositi duge hlače i zatvorenu obuću kako bi se noge zaštitile od ugriza. 

Treba paziti gdje se staje te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti. Naiđete li na zmiju, najbolje ju je zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo. One nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no preko donje čeljusti osjećaju vibracije tla, a to ih plaši pa bježe. Ako koga oko vas ipak ugrize otrovnica, ne treba je pokušati ubiti ili uhvatiti kako bi se odnijela liječniku. Tako bi mogla još koga ugristi. 

Liječnici vrlo dobro prepoznaju ugriz otrovnice, a ne trebaju točno odrediti vrstu jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Nakon ugriza treba se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. 

Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ugrizeni ekstremitet te što prije doći do medicinske ustanove. U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice. Sve su zaštićene zakonom i ne smije ih se ubijati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sitni neugodni susjedi rado će popiti vaš sok

Pčele, ose i stršljeni stvaraju si dom na stablima, u grmlju i pod nadstrešnicama kuća ili čak u zemlji. Budite oprezni ako hodate bosi na otvorenom. Vole slatko pa treba paziti da vam ulete u sok. Pčele vole cvjetne boje, ali ne vide crvenu pa ste u njoj ipak donekle zaštićeni.

Na žalac nožem, a ne pincetom

Nakon uboda trebalo bi žalac sljuštiti s kože tupom stranom noža ili noktom. Ne pokušavajte uhvatiti žalac pincetom ili između noktiju jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Nakon toga nemojte dirati ranu.

Alergičari, bez zaštite nikamo

Ako ste alergični na otrov iz žalca pčele, bilo bi najbolje da je uz vas epipen kako biste izbjegli anafilaktički šok zbog uboda. Posavjetujte se s liječnikom jer ako i niste alergični, više uboda može izazvati burnu reakciju.

Zemlja i voda priručni su lijek 

Ubode li vas osa ili pčela dok ste negdje u prirodi, uzmite malo zemlje i vode pa zamutite blato te ga obilno nanesite na mjesto uboda. To će umanjiti bol i ublažiti oticanje, a lako je dostupno i brzo se obavlja.

Bol će ublažiti ocat, led i pasta

Ako ste blizu doma kad vas ubode osa ili pčela, pomoći će vam ako ubod namažete octom. I pasta za zube smanjit će bol i oteklinu. Poslužit će vam i led, ali ga nije dobro staviti izravno na ubod, nego ga zamotajte u ručnik.

Riječ stručnjaka - najopasniji su krpelji s područja između Save i Drave

Krpeljni meningoencefalitis virusna je bolest i ne može se liječiti, samo se mogu umanjiti simptomi. Najbolja je prevencija cijepljenje. Bolest jest rijetka, ali je teška jer je riječ o upali moždanog tkiva i ovojnice. Pojavljuje se samo u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima, između Save i Drave. Češća je Lymeova bolest. Liječi se antibioticima, a treba je pravodobno prepoznati. Inače, prelazi u 2. i 3. fazu te mogu nastati oštećenja zglobova i organa. Od četiri do 32 dana nakon uklanjanja krpelja može se pojaviti reakcija i ne mora biti na mjestu ugriza. Žarkocrveni osip raste, a koža blijedi u sredini. (dr. vladimira lesnikar, epidemiologinja)

Gnjavatori iz prirode

Komarce privlači toplina ljudskog tijela i vlaga, a treba im kako bi legli jajašca i hranili mlade. No nanesete li repelent koji sadrži DEET, bježat će od vas. Imate li dvorište u kojem se djeca igraju, važno je da u njemu nema ustajale vode. Plastične dječje igračke često ostanu vani i tijekom kiše pa se u njima zna nakupiti voda. Sjetite se izliti je jer je vrlo vjerojatno kako će je poslije naći komarci. Pazite i gdje kapa voda s klima-uređaja. Ako je stalna, i najmanja lokva može postati gnijezdo letećih krvopija. Osobito lako se razmnožava tigrasti komarac, koji je primijećen i na našim prostorima. On napada i usred dana. Iako je agresivniji, u Hrvatskoj nije opasan jer nema bolesti koji bi mogao prenijeti. 

Krv žele i krpelji. Na koži obično traže toplo i vlažno mjesto poput pazuha i prepona. Važno ih je pravilno odstraniti pa je najbolje da to učini liječnik. Zaštitit ćete se prekrijete li ruke, noge i glavu dok ste u prirodi. Pomoći će i repelent. Poput kukice krpelji se mogu zakvačiti za kožu dok prolazite travom. Ne nose uvijek bolest i ubodi najčešće nisu opasni, ali mogu nositi uzročnike bolesti poput Lymeove ili smrtonosnog meningoencefalitisa. 

Pripravci koji dezinficiraju i hlade brzo će umanjiti svrbež

Ako  vas i unatoč zaštiti komarac ubode, namažite se posebnim preparatima koji dezinficiraju i hlade, a možete ih kupiti u ljekarni. Od domaćih pripravaka pomaže mješavina octa i soli, sok od luka ili limuna te vodom natopljena kocka šećera. Alergični na komarce oteklinu trebaju namazati antihistaminskom kremom.

Na meti krvopija zbog dezodoransa i parfema

Na pikniku pokrijte slatka jela i pića u čašama, a boce držite začepljene. Komarce privlače mirisi pa izbjegavajte parfimiranu kozmetiku. Zatvorene prostore zaštitite mrežom za komarce. Ako to nije moguće, ne uključujte svjetla u kući. 

Svijetla odjeća ne privlači komarce 

Kućnom ljubimcu, ako je u dvorištu, redovito mijenjajte vodu u zdjeli jer bi se oko nje mogao okupiti cijeli roj, osobito u zoru i sumrak. Da vam komarci ne bi uništili boravak na otvorenom, obucite odjeću dugih rukava i svijetlih boja.

Zbog crne udovice odmah liječniku!

Najootrovniji pauk našeg područja crna udovica najčešće gradi mrežu vrlo blizu tlu pa su visoka obuća i duge, čvrste hlače najbolja obrana. Za život opasan ugriz u početku je bezbolan, a unutar sat vremena pojavljuju se grčevi mišića oko rane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru