Lifestyle

Komentari 0

Ubrzo ćemo moći u avion nositi i više od 100 ml u ručnoj prtljazi?

Ubrzo ćemo moći u avion nositi i više od 100 ml u ručnoj prtljazi?

Neke zračne luke odlučile su ukinuti ograničenje na nošenje više od 100 ml tekućine u ručnoj prtljazi. Odredba će na snagu stupiti 2024., a uvedena je nakon terorističkog napada na Heathrowu 2006. godine

Ograničenje na 100 ml po spremniku tekućine u ručnoj prtljazi mnogima otežava pakiranje, jer se to osim na vodu za piće odnosi i na šampone, gelove za tuširanje, make up proizvode i sve ono što je tekuće.

POGLEDAJTE VIDEO: Na ovom koferu se možete voziti

Za svako putovanje zbog odredbe iz 2006. nakon terorističkog napada na Heathrowu, sva se tekućina također pakira i u plastične vrećice sa zatvaračem. 

Osim što je nezgodno tako pakirati higijenske potrepštine i namirnice, većina ljudi zaboravi vrećicu, a različiti aerodromi imaju i različite odredbe kolika mora biti vrećica, te koliko malenih bočica u njoj može biti. Zbog toga se stvaraju velike gužve i često se putnicima otvaraju koferi zbog primjerice dezodoransa ili kreme koje pri pakiranju ne smatraju tekućinom. 

Napretkom tehnologije sigurnosnim zaposlenicima puno je olakšano određivanje eventualnih opasnih supstanci, pa će svi veći britanski aerodromi ovo pravilo ukinuti u 2024. godini. Prtljaga će prolaziti posebnim CT skenerima koji će stvarati 3D prikaz, a rezultati su zadovoljavajući te vode do ukidanja zabrane.

Unatoč tim promjenama, ostale odredbe o ručnoj prtljazi ostat će jednake, kao na primjer zabrana putovanja s oštrim predmetima ili većim škarama. 

 

Najčitaniji članci