Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Učenici su sami svoji majstori: Imaju plastenik, pčele i vino

Učenici su sami svoji majstori: Imaju plastenik, pčele i vino
9

Čistoća, red i mir su moto ove škole, naravno uz znanje i praksu koja učenicima omogućuje da su odmah nakon što prime diplome spremni za burzu, na kojoj se jako kratko zadržavaju

VIDEO

Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači je sa svojih 16 godina postojanja jedna od najmlađih i najmodernijih srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Škola obrazuje kadrove u redovnom četverogodišnjem i trogodišnjem programu: upravni referent, agroturistički tehničar, poljoprivredni gospodarstvenik, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, i prodavač; te u programu za vezane obrte u sljedećim zanimanjima: kuhar, konobar i automehaničar.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:17

Od sljedeće školske godine uvode dva nova četverogodišnja zanimanja: poslovni tajnik i hotelijersko-turistički komercijalist. Uz to što je opremljena najsuvremenijim pomagalima, škola se može pohvaliti i podatkom da je najviše povukla iz EU fondova od svih škola ne samo na području Virovitičko–podravske županije nego i šire. Njihovi projekti se mjere u desecima milijuna kuna.

Školu pohađa 230 učenika, koji svoju praksu ostvaruju ne samo na 25 hektara poljoprivrednog zemljišta s modernim poljoprivrednim strojevima i opremom te u vinskom podrumu i restoranu u centru Pitomače, već učenici odlaze na praksu u inozemstvo, što se po riječima ravnatelja, pokazalo izuzetno korisno. Svake godine oko 50-tak učenika odlazi na praksu u inozemstvo.

Klinci sa Zrmanje: Izvadimo i dva kontejnera smeća po akciji
Klinci sa Zrmanje:  Izvadimo i dva  kontejnera smeća po akciji

- Svu projektnu dokumentaciju sami izrađujemo. Trenutno imamo dva najnovija projekta vrijedna ukupno 80 milijuna kuna, a odnose se na Uspostavu regionalnog centra kompetentnosti u podsektoru poljoprivrede: „Uspostava infrastrukture RCK Panonika" u sklopu projekta Uspostave infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Nositelj projekta vrijednog 30 milijuna kuna je Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi, a partner je Srednja škola Stjepana Sulimanca.

Slatina: Srednja škola Stjepana Sulimanca

Drugi projekt je Regionalni centar kompetentnosti za poljoprivredu Panonika u sklopu poziva Uspostave regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo. Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi, a partner je Srednja škola Stjepana Sulimanca. Vrijednost tog projekta je 50 milijuna kuna – referirao nam je Josip Ivoš, ravnatelj škole, koja je ispred vremena u Hrvatskoj, a nastava se odvija u jednoj smjeni.

- Učenicima je osigurana dodatna nastava za pripremu Državne mature, dopunska i fakultativna nastava u sklopu učeničke zadruge „Kostanj“, likovna sekcija, knjižničarska družina u sklopu školske knjižnice, Klub volontera, te različite sportske aktivnosti u sklopu školskog sportskog društva. Svim učenicima je osiguravana kvalitetna nastava kroz korištenje digitalnih nastavnih materijala i multimedije te suvremenih metoda poučavanja - s ponosom nam govori ravnatelj dok zajedno obilazimo školu koja odiše čistoćom i mirom jer za vrijeme nastave se ne čuju glasovi po hodniku.

Dalibor i Jelena su preuredili štagalj: 'Postao nam je dom'
Dalibor i Jelena su preuredili štagalj: 'Postao nam je dom'

Čistoća, red i mir su moto ove škole, naravno uz znanje i praksu koja učenicima omogućuje da su odmah nakon što prime diplome spremni za burzu, na kojoj se jako kratko zadržavaju, jer se dobar glas daleko čuje.

Pomoću EU projekata financiranih iz ESF-a, škola je izgradila Ekološki Praktikum koji se nalazi na mjestu bivše vojne karaule u Šašnatom polju na zaštićenom području Regionalnog parka Mura-Drava koji bi trebao osigurati dugoročno održavanje stručne prakse za učenike svih škola u okruženju, tako da će se znanja i kompetencije učenika uvelike povećati stručno vođenom praktičnom nastavom na području ekološke proizvodnje.

Slatina: Srednja škola Stjepana Sulimanca

Uz praktikum, škola na 25 hektara zemljišta proizvodi ljekovito bilje i žitarice, a za koje posjeduje ekološke certifikate. U sklopu praktikuma za ekološku proizvodnju škola ima i svoj pčelinjak s pet košnica, na čijem unaprjeđenju marljivo radi naša Pčelarska sekcija. Od prije tri godine radi se na dobivanju najprestižnijeg svjetskog certifikata u ekološkoj proizvodnji ljekovitog bilja: UTZ (Union for Ethical BioTrade).

U praktikum za vinarstvo i enologiju (vinski podrum) te praktikum za voćarstvo (voćnjak) škola u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, iz školskog vinograda proizvodi bijelo pjenušavo vino na bazi grožđa, bijeli pinot i chardonnay.

Slatina: Srednja škola Stjepana Sulimanca

Za potrebe ugostiteljskog sektora, odnosno potrebe učenika i osiguravanja praktične nastave, škola posjeduje i Restoran Stara Pivnica, koji je otvorenog tipa, a u kojemu se gostima svakodnevno poslužuju jela od vlastitih proizvoda iz ekološkog uzgoja i u kojemu se servira vino iz školskog vinskog podruma.

Slatina: Srednja škola Stjepana Sulimanca

Ovaj školski praktikum nadaleko je poznat po svojim specijalitetima iz podravske kuhinje. Škola ima vlastiti razvojni tim i tim za kvalitetu. Lani su posadili eko kamilicu na 18,5 hektara zemlje, pomogla im je svemirska tehnologija, a sve je izvezeno u inozemstvo.

Arhitektica iz Zagreba svojim rukama napravila kuću od blata
Arhitektica iz Zagreba svojim rukama napravila kuću od blata

- Na temelju arhivskih podataka možemo izraditi i predviđati plan sjetve i žetve. To smo za ovu godinu i učinili, prilikom planiranja sjetve kamilice i suncokreta. Naš server koji je prikupljao podatke posljednjih šest godina predložio nam je da sa sjetvom prošle jeseni krenemo mjesec i pol dana kasnije jer je procijenio velike padaline i poplave za svibanj - kaže ravnatelj J. Ivoš koji ističe kako im se povjerenje u tehnologiju isplatilo.

- Naši bivši učenici završetkom školovanja moći će dobiti plastenik na tri godine, potpuno besplatno, s plaćenim repromaterijalima i svim režijama. Sve što zarade i proizvedu, moći će prodati na tržištu, a zarada će im ostati u cijelosti. Tako da će, nakon tri godine, možda i sami moći kupiti svoj plastenik i samostalno nastaviti raditi dalje - pojašnjava ravnatelj škole koja je partner i Hrvatskoj agenciji za hranu i poljoprivredu, fakultetima, brojnim tvrtkama i hotelima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...